Pretraga

Odabrane škole u kojima se od jeseni 2023. uvodi cjelodnevna, evo čitavog popisa

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je popis 64 škole koje će od ove jeseni provoditi eksperimentalni program cjelodnevne škole. Podsjetimo, na popisu prijavljenih bilo je 68 škola, što znači da povjerenstvo nije odabralo samo njih četiri. U odabranim školama eksperimentalni program provodit će se iduće četiri godine.

učionica

Ilustracija: Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo je javni poziv za odabir škola koje će sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole. Prijavilo se, ranije je to objavljeno 68 matičnih škola, a sada je povjerenstvo odabralo njih 64. S ranije objavljenog popisa prijavljenih ‘otpale’ su Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić Slavonski Brod, Privatna klasična osnovna škola s pravom javnosti Zagreb, Osnovna škola ‘Slava Raškaj’ Ozalj te Osnovna škola fra Pavla Vučkovića Sinj. Time je u Zagrebu ostala samo jedna škola, u Splitu se ni jedna nije ni prijavila kao ni u Rijeci.

U odabranim školama iduće četiri školske godine ovaj će se program provoditi eksperimentalno. Frontalno bi u sve škole cjelodnevna škola trebala ući 2027. Prema posljednjem planu MZO-a, za učenike razredne nastave će obvezni dio školskog dana trajati do 14 sati, a u predmetnoj nastavi do 14:40 sati. To uključuje vrijeme koje provode na samoj nastavi, kao i u programu potpore i obogaćenog učenja. Nakon toga slijedi izborni dio – izvannnastavne i izvanškolske aktivnosti.

Izdvojeni članak

Sindikat prozvao Ministarstvo zbog popisa škola za cjelodnevnu, traže da se nadopuni jednim podatkom

Cjelodnevna škola donosi i nove predmete – Priroda i društvo podijelit će se na Prirodoslovlje te Društvo i zajednicu. Praktične vještine novi su predmet koji će se od 1. do 4. razreda izvoditi jedan sat, a Informatika postaje predmet Informacijske i digitalne kompetencije te će se umjesto dva sata izborno provoditi jedan sat tjedno koji je obvezan. Novi izborni obvezni predmet je i predmet Svijet i ja koji će biti alternativa Vjeronauku. Novost je i uvođenje obveznog drugog stranog jezika, koji bi krenuo s dva sata tjedno u 4. razredu i dva sata od 5. do 8 razreda. Također, učenicima od 1. do 4. razreda Tjelesni će predavati kineziolozi umjesto učitelja.

U nastavku možete vidjeti popis 64 škole u koje se od jeseni uvodi ovaj eksperimentalni program cjelodnevne škole. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Prije no što je Ministarstvo uvelo izmjene u eksperimentalni program snimili smo Redakcija podcast na temu cjelodnevne škole, pogledajte ga na našem YouTube kanalu i Spotifyu: