Pretraga

Djeca poslala snažnu poruku odraslima: ‘Poslušajte nas malo, ako vam je stalo’

A- A+

Ovogodišnji Festival prava djece započeo je panelom ‘Poslušajte nas malo, ako vam je stalo’ gdje su djeca kao panelisti govorili o problemima koji ih muče, posebno u vrijeme kriza koje su pogodile Hrvatsku i svijet. Osim o pandemiji i posljedicama velika dva potresa, govorili su o cyberbullyingu, utjecaju društvenih mreža, ali i poslali snažnu poruku – da je vrijeme da odrasli čuju i njihov glas.

Foto: Unsplash

Rijetko kad se dogodi da su panelisti nekog događaja djeca, ali danas su povodom otvaranja 13. Festivala prava djece najmlađi dobili priliku da jasno i glasno kažu što ih muči. Pod nazivom panela ‘Poslušajte nas malo, ako vam je stalo’ djeca i mladi govorili su o posljedicama današnjih kriza, pandemije i potresa, na njih same.

– Mladi imaju dobra razmišljanja, imamo drugačiju perspektivu i drugačija rješenja, mi stvaramo, kreiramo i dajemo, voljeli bi da nas odrasli aktivno slušaju, poručili su panelisti.

‘Odraslima poručujemo – poslušajte nas, mi smo budućnost’

Festival prava djece jedini je u potpunosti inkluzivni festival u Hrvatskoj, što znači da su svi sadržaji prilagođeni osobama sa senzornim oštećenjima. Sadrži filmove koje su napravila sama djeca i učenici, uključujući djevojke i dječake s teškoćama i one iz manje razvijenih područja koji su se kroz film izrazili i raspravljali o pitanjima do kojih im je najviše stalo.

– Mislim da se mentalno stanje djece i mladih u zadnje vrijeme pogoršalo. I prije su djeca znala biti loše, a sad još na to imamo i pandemiju pa onda potresi u Zagrebu i Petrinji i okolici, sve to još dodatno stvara pritisak djeci i mladima. Mislim da trebamo razgovarati svi skupa i roditelji s djecom kao i stručnjaci s djecom. Odraslima poručujemo – poslušajte nas zato što mi imamo i ideje, znamo koji problemi nas muče, a sigurno imamo i neke prijedloge kako bismo riješili te probleme. Mi smo na kraju krajeva budućnost i mi ćemo vodit jednog dana i trebaju nas poslušati, poručila je Lucija Cerovec, 17-godišnja panelistica i članica žirija Festivala prava djece.

Foto: srednja.hr

Pripremili su i poseban paket za škole

Festival će se održati tijekom listopada i studenog, a svi filmovi bit će dostupni online i na televiziji.

– Projekcije smo napravili na način da stanu unutar 40 minuta, unutar jednog školskog sata. Tako da je potrebno da se učitelji prijave na našoj web stranici. Tamo registriraju svoju školu, svoj razred i sebe kako bi mogli pristupiti filmovima. Uz filmove koji obrađuju razne teme, Forum za slobodu odgoja je izradio i nastavne pripreme za provođenje cjelovitih nastavnih jedinica tako da je i to moguće preuzeti na našoj stranici, rekla je Katarina Ivče Farnell, direktorica programa 13. Festivala prava djece.

Festivalski dugometražni filmovi prikazivat će se vikendom na trećem programu HRT-a.

– Subotom u pola 3 i isti film je nedjeljom prijepodne. Subotom je film sa titlovima koji su ujedno i titlovi za gluhe i nagluhe osobe, dakle opisuju i zvukove, a nedjeljom je film s audiodeskripcijom. To je posebno objašnjavanje scena koje se događaju u filmu tako da cijeli film mogu pratiti slijepe i slabovidne osobe. Pozivamo cijele obitelji da pogledaju naše filmove, izjavila je Farnell.

Uz filmove, iz programa Dobre vibracije osmislili su i pitanja kao i teme za razgovor, tako da ako roditelji žele mogu nakon odgledanog filma posjetiti web stranicu i vidjeti teme o kojima mogu razgovarati sa svojom djecom.

Animirani film ‘Na koncu’ učenici su radili tri godine

Jedan od filmova koje ćete moći pogledati je i autorice Lucije Petkoviček koja je s još dvoje bivših učenika, Karlom Anić i Lukom Bakonjinom, napravila animirani film ‘Na koncu’.

– Naš film traje 10 minuta, animirani je film što znači da smo ga jako dugo radili. Točnije, radili smo ga tri godine, prošli smo i kroz srednju i sad smo već prva godina faksa. Film je preispitivanje naših sloboda. U filmu imamo jednu obitelj, roditelji i dijete i oni su povezani koncima. Ti konci određuju što će oni raditi i u jednom trenu se oni oslobode tih konaca. Na kraju ne znaju što bi sa sobom bez te strukture koja ih je vodila pa ih vrate, objasnila nam je Lucija.

‘Treba aktivno slušati što nam djeca govore’

Panel je moderirao Aleksej Leon Gajica, član žirija Festivala prava djece, učenik MIOC-a i Mladi ambasador za prava djece i mladih. Panelisti su bili Iva Ćorković, učenica 8. razreda OŠ Dragalić, suautorica filma #STOPcyberbullyingu koji je uvršten u program Festivala. Na panelu su još sudjelovali i Petar Duspara, učenik OŠ M. Lovraka iz Petrinje, Lucija Cerovec, članica žirija Festivala prava djece i učenica X. gimnazije u Zagrebu, Drita Havolli, učenica Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu.

Osim djece sudjelovale su i stručnjakinje Sena Puhovski, psihologinja i predsjednica Zagrebačkog psihološkog društva te Ana Žnidarec Čučković, pedagoginja i predsjednica Udruge Alternator.

– Bilo bi izvrsno kada bi mogli iskorijeniti teške životne situacije koja tište djecu i mlade, no velika je stvar prepoznati ih i reagirati. Važno je djeci dati prostora sa spoznajom da se uvijek mogu pouzdati u nas, odrasle. Aktivnim slušanjem gradimo odnos i povjerenje koji nam svima otvara nove mogućnosti, poručila je pedagoginja Žnidarec Čučković.