Pretraga

‘Kreativno, dostupno, zabavno’ – Počinje 9. Festival prava djece

A- A+

U četvrtak, 5. listopada započinje Festival prava djece koji će čak 20 dana u gradovima diljem Hrvatske promovirati prava djece i mladih na javno izražavanje vlastitog mišljenja. Uz različite filmske projekcije, kulturne aktivnosti, radionice i debate, listopad je mjesec djece i mladih.

U 18 hrvatskih gradova od 5. do 25. listopada 2017. održat će se 9. Festival prava djece koji nam ove godine posebno skreće pozornost na pravo djece i mladih na izražavanje mišljenja i sudjelovanje u odlukama koje se tiču njihovih uvjeta življenja.

Ambasadorica ovogodišnjeg Festivala prava djece, glumica Ana Begić Tahiri, kaže da i sama nastoji živjeti vrijednosti koje Festival promiče.

– Prava djece na izražavanje mišljenja i na sudjelovanje u odlukama koje ih se tiču osnove su dobrog odgoja, ističe ambasadorica 9. izdanja Festivala prava djece.

Programske aktivnosti Festivala prava djece, jednog od najmasovnijih okupljanja djece i mladih u Republici Hrvatskoj, prošle godine je pratilo 9.200 posjetitelja, najvećim dijelom upravo djece. Festival slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i šanse za svu djecu, a posebno je usmjeren na prava djece i mladih na dostupnost kulturnih sadržaja svoj djeci i mladima.

Festival promiče zajedništvo i jednakost: svi sadržaji su besplatni i prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama. Djeca i mladi na Festivalu sudjeluju u raznim kulturnim aktivnostima, gledaju filmove, sudjeluju u panel raspravama i stvaraju.

U četvrtak, 5. listopada, u 12 sati u kinu Tuškanac otvaramo 9. Festival prava djece projekcijom filma ‘Nasilnik’ i panel raspravom za srednjoškolce sa stručnjacima koju moderira novinarka Zlata Muck.

Program Festivala

Dvije su velike platforme programskih aktivnosti – na jednoj su programi rezervirani za škole u 18 gradova Hrvatske, na drugoj aktivnosti koje se odvijaju u kinima Cinestar Novi Zagreb i Tuškanac u Zagrebu otvorene su za sve: djecu, mlade i odrasle. Školske projekcije su matineje 10 filmova iz stvaralaštva djece hrvatskih osnovnih škola te 17 filmova mladih srednjoškolske dobi iz cijeloga svijeta. Aktivnosti u Zagrebu uključuju radionice, panel rasprave uz projekciju filma te obiteljske filmske matineje. ‘Dobre vibracije’ naziv je obiteljskih matineja, koje se od 6. do 8. listopada održavaju u kinu CineStar Novi Zagreb – Avenue Mall, a puno je razloga za to ime: od toga da prikazujemo zabavne i poučne filmove do činjenice da je zajedničko gledanje filmova jedna od najdražih obiteljskih aktivnosti djece.​

Prijave za obiteljske filmove (Dobre vibracije) i radionice moguće su putem maila [email protected] ili preko inboxa na našem Facebook profilu.

Za panel rasprave i matineje, namijenjene školama, prijave i informacije su moguće na adresi [email protected].

Prepustimo se filmu i umjetnosti, provedimo ugodno vrijeme zajedno, naučit ćemo o sličnome i različitome, a ponajviše o sebi. I zabavimo se!

Autor teksta: Festivalski tim

Share via
Copy link
Powered by Social Snap