Pretraga

Dok većina čeka ono u nogometu, Hrvatska je već osvojila europsko zlato: Naše učenice briljirale su na olimpijadi

A- A+

Prije nekoliko dana pisali smo o tome da Hrvatska ima svoje predstavnice na prvoj ikada Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke (EGOI 2021), uz opasku kako ćete o njima još sigurno imati prilike čitati. Pa je red i da one koji prate uspjehe naših učenika i učenica na natjecanjima izvijestimo kako je rezultat koji su ostvarile i više nego fantastičan – naše učenice osvojile su čak tri medalje!

Lara Semeš, Lina Krištić, Martina Licul i Ema Borevković|foto: Hrvatski savez informatičara

Ovih dana održana je prva Europska informatička olimpijada za djevojke. Hrvatska je na ovom natjecanju imala četiri predstavnice – Emu Borevković, Linu Krištić i Laru Semeš iz XV. gimnazije u Zagrebu te Martinu Licul iz Gimnazije Pula.

Kako su izvijestili iz Hrvatskog saveza informatičara, Ema je osvojila zlatnu, a Lara i Martina srebrne medalje!

Na natjecanju sudjelovalo 157 učenica

– Mislim da su cure odlično napisale pogotovo kad se uzme u obzir da su Lara i Lina tek prvi razred. Za sebe mislim da je bilo prostora da skupim još bodova tako da nisam skroz zadovoljna, kaže nam skromno Ema, naša najbolje plasirana učenica.

Ovo natjecanje organizirala je Švicarska, održalo se online putem, a okupilo je 157 natjecateljica iz 32 europske i 11 gostujućih zemalja. Kako su pojasnili iz Hrvatskog saveza informatičara, EGOI natjecanje se sastoji od rješavanja osam problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima Python, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice i dva voditelja.

– Rješavanje ispita je proteklo bez većih iznenađenja, jedino sam prvi dan bila malo izvan forme. Najizazovnije mi je bilo skoncentrirati se jer smo pisali u XV. gimnaziji na zadnji dan škole pa je bilo dosta bučno, ističe Ema.

Izdvojeni članak

Kakav uspjeh: Dvije hrvatske učenice osvojile medalje na matematičkoj olimpijadi za djevojke

Ema uz natjecanja ima i maturu

U Europi već niz godina postoji matematička olimpijada samo za djevojke, a sada je s ciljem poticanja interesa za računalstvo kod djevojaka pokrenuta i informatička.

– Mislim da ovo natjecanje ima pozitivan efekt jer daje djevojkama samopouzdanje i motivaciju da ciljaju visoko i u općoj konkurenciji, veli nam Ema.

Svoju izjavu dala nam je baš uoči ispita mature iz Hrvatskog jezika. Da, Ema se paralelno uz maturu pripremala i za velika natjecanja, a uz zlato na ovoj informatičkoj, osvojila je srebro i na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke.

– Pišem samo obavezne predmete na višoj razini i planiram upisati matematiku na zagrebačkom PMF-u. Nažalost nisam se mogla baš pripremati za ovo natjecanje jer sam učila za mature, ali rezultat nije izostao jer već godinama vježbam informatiku ili matematiku gotovo svakodnevno, zaključuje Ema.

Nastup naših informatičarki na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu natjecateljica. Stručni voditelji reprezentacije bili su Ivan PaljakPaula Vidas i Dominik Fistrić a u organizaciji nastupa sudjelujovali su i Matej FerenčevićNikola Dmitrović i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar. Cjelovite rezultate Europske informatičke olimpijade možete vidjeti ovdje.