Pretraga

Domaća tvrtka predstavila školu budućnosti: ‘Djecu se previše opterećuje povijesnim stvarima’

A- A+

Uvođenje novih znanja u škole često traje više od pet godina, a tehnologija znatno brže napreduje. Stoga su u tvrtci STEMI odlučili probati u škole uvrstiti program o umjetnoj inteligenciji u što kraćem roku. To im je uspjelo za samo pet mjeseci i učenici su na nastavi mogli bez problema učiti o tehnološkom napretku, a sada takav program žele uvesti u što više škola diljem Hrvatske.

Foto: Ramona Šćuric/srednja.hr

Tvrtka STEMI nastala crowd investing kampanjom, predstavila je svoj program pomoću kojega se škole želi spojiti s tehnološkim napretkom. Naime, uvođenje nekih novih znanja u škole vrlo često traje više od pet godina. U tom procesu sudjeluju i ministarstva, izdavači udžbenika itd., no iz STEMI-ja su u svega pet mjeseci uspjeli uvesti program koji učenike uči o umjetnoj inteligenciji.

‘Učenici previše uče o povijesti, a premalo ih se priprema za budućnost’

– Primjećujemo da naši učenici i dalje puno uče o povijesnim događajima. Ne kažemo da povijest treba izbaciti, ali mislimo da ne trebaju toliko učiti o disketama. Učenike treba više okrenuti budućnosti, rekao je Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI i kreator projekta Škola budućnosti.

Dodao je i kako su primijetili da škole ne komuniciraju s industrijskim sektorom, odnosno tehnološkom industrijom pa su napravili projekt u kojemu STEMI posreduje između škole i industrija.

– Na taj način STEMI gradi most između škola i tehnološke industrije. Fokus nam je na stvaranju partnerstva s najboljima iz industrije te osmišljavanju novih STEAM programa u suradnji s industrijom, a sve s ciljem razvoja budućih inovatora koji će sutra mijenjati naše društvo, tvrdi Trošelj.

Izdvojeni članak
marin trošelj

Na faksu se osjećao izgubljeno, a danas mijenja obrazovni sustav: Upoznajte Marina Trošelja

‘Želimo izgraditi zajednicu učitelja heroja’

U projekt Škola budućnosti bilo je uključeno više od 1.000 učenika koji su dali svoje ideje za stvaranje platforme koja uči na temelju podataka i povratnih informacija od učitelja i učenika te sadržaj poboljšava u realnom vremenu. Na taj način za promjenu nekog školskog programa nije potrebno čekati više od pet godina.

– Fokus tvrtke stavili smo na gradnju zajednice učitelja heroja koji će s nama stvarati škole budućnosti. Učitelje ćemo educirati najmodernijim znanjima i tehnologijama iz industrije i kontinuirano im pružati podršku u njihovom radu. U njihove učionice dovodit ćemo najbolje pojedince iz svijeta znanosti i tehnološke industrije koji će njih i njihove učenike motivirati i inspirirati, objasnio je Trošelj.

Izdvojeni članak

STEMI i Udruga Programerko poručuju mladima: ‘Ako želite istraživati i stvarati u Hrvatskoj, niste sami!’

Planiraju u škole uvesti programe robotile i inženjerstva

Predstavili su program robotike i inženjerstva te novi program umjetne inteligencije. STEMI će raditi na programima autonomne vožnje i primjeni tehnologije u proizvodnji hrane, a učenike će dodatno poučavati načinima rada u tehnološkim tvrtkama.

– STEMI više nije robotički start up kako ga se nekada opisivalo, već je tvrtka koja drastično unapređuje obrazovne sustave. Obrazovanje novih generacija ima svijetlu budućnost, zaključio je Trošelj.

Na kraju se zahvalio investicijskim firmama Infobip te Damiru Sabolu koji je podržao projekt obrazovanja za budućnost.