Pretraga

Domovinski pokret nam je otkrio planove za mlade: Iz lektire bi žurno izbacili ‘antihrvatske sadržaje’

A- A+

Parlamentarni izbori su zakazani 17. travnja. Političkih pitanja je mnogo, ali pitanja obrazovanja i rad za mlade često biva sekundarni prioritet kada se govori o izbornim programima. Stoga smo poslali upite najvećim hrvatskih strankama. Pitali smo ih šest konkretnih pitanja koji se tiču mladih i što bi oni učinili za učenike i studente da osvoje vlast. Njihove odgovore prenosimo u cijelosti, redoslijedom kojim su pristigli. Među ključnim prijedlozima Domovinskog pokreta, ističu se rasterećenje nastavnih sati u danu i revizija nastavnih programa, posebno u nastavi hrvatskog, povijesti i sociologije.

Foto: Domovinski pokret

Domovinski pokret je osnovan 29. veljače 2020. godine. Trenutni predsjednik stranke je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Uz nekoliko nezavisnih saborskih zastupnika, ova stranka na parlamentarne izbore izlazi u koaliciji sa strankama Agrameri, Pravo i pravda, Demokratski HSS, Zelena lista i Blok za Hrvatsku. Moto im je ‘Ustani, ostani’. Deklariraju se kao desna politička stranka, trenutno u parlamentu. U svojim istupima naglašavaju vrijednosti kršćanstva i konzervatizma. U svom programu ističu povratak ‘domoljubnog duha’, odnosno vrijednosti hrvatskog nacionalizma.

– Domovinski duh je duh obitelji kao temelja društva te je protiv rodne ideologije i transhumanizma. Nukleus Domovinskog duha jest obitelj i obrana temeljnih vrijednosti na kojima se zasniva kršćanska obitelj. Tu crtu ne smijemo prijeći, jedno je od načela koje su istaknuli na svojim stranicama.

Izdvojeni članak
vojska

DP u škole želi uvesti kratku vojnu obuku: ‘Mi si ne smijemo dozvoliti da djeca budu topovsko meso’

Što ocjenjujete najvećim problemom za mlade u Hrvatskoj i kako ga riješiti?

Domovinski pokret smatra da je većina mladih danas u Hrvatskoj suočena s neperspektivnošću na više razina: niže rangirani poslovi su izrazito slabo plaćeni, više rangirane poslove je daleko teže dobiti zbog razgranatog klijentelizma, ponegdje i korupcije. Nadalje, mladi s nižim primanjima nisu kreditno sposobni i ne mogu si priuštiti kupovinu vlastite nekretnine. Oni s višim primanjima su kreditno sposobni, no tek u trenutku zaposlenja na neodređeno. Što je u mnogim profesijama dugotrajan proces, zbog specijalizacije, pripravništva, asistentskih mjesta, tako da ni oni ne mogu zadovoljiti bankovne uvjete za dugogodišnji kredit. Povrh toga, teško si bilo tko može priuštiti najam stambenog prostora, prvenstveno zbog nereguliranog i neprijavljenog najma. Ako postanu najmoprimci, nesigurni su i nezaštićeni u odnosu na želje vlasnika stana. U takvim okolnostima, mladima je izrazito teško osnivati obitelj, a kada je ipak osnuju i krenu u samostalan obiteljski život, rođenjem djece javljaju se novi problemi. U vidu niskih primanja za vrijeme dugih 6 mjeseci porodiljnog dopusta, ili neizvjesnosti prilikom upisa djeteta u jaslice ili vrtić.

Domovinski pokret nizom mjera donosi rješenja na spomenute probleme. Stambena rješenja su objašnjena u odgovoru na pitanje broj pet. Vezano uz probleme jaslica i vrtića, Domovinski pokret obavezuje jedinice lokalne samouprave da u najkraćem roku osiguraju dovoljan broj mjesta u jaslicama i vrtićima za bezbrižan razvoj obitelji. Povrh toga, Domovinski pokret se snažno zalaže za iskorjenjivanje svih vrsta ovisnosti, zabranom igara na sreću maloljetnicima, uređivanjem minimalne udaljenosti objekata za igre na sreću od škola, striktno provođenje postojećih propisa o zabrani prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnicima i ostalo.

Izdvojeni članak

DP želi preodgajati djecu koja slušaju cajke, a na ovoj snimci pjeva ih njihov ključni čovjek

Što Vaš program može ponuditi učenicima osnovnih i srednjih škola, a što studentima?

Program Domovinskog pokreta predlaže prije svega rasterećenje u nastavi u vidu broja nastavnih sati u danu, uvođenja toplog i hladnih obroka u školama, te intenzivnije bavljenje sportom u sklopu škole. Odnosno, Domovinski pokret se zauzima za prakticiranje sporta u školi svaki dan za sve učenike, a najmanje četiri dana u tjednu. Povrh toga, zalaže se za organiziranje boravka djece nižih razreda u školi za vrijeme školskih praznika ako oba roditelja rade, tada bi škole organizirale kreativne, tehničke i sportske aktivnosti, izlete i ostalo. Za studente se predviđa porast studentskog standarda na način da se svakom studentu osigura smještaj u studentskom domu, čak i onima koji studiraju u rodnom gradu, a poglavito za mlade studentske obitelji i obitelji s djecom. Nadalje, DP se zalaže za povišenje studentske satnice i za povišenje cenzusa za prijavu poreza na studentsku zaradu.

Kako ocjenjujete stanje osnovnoškolskog, a kako srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj? Što biste promijenili po tom pitanju, na koji način i u kojem razdoblju vašeg četverogodišnjeg mandata?

Domovinski pokret bi žurno, u prvoj godini mandata proveo strogu reviziju nastavnih programa. Prvenstveno hrvatskog jezika, odnosno lektire, zatim povijesti i srodnih predmeta, poput sociologije. Sadržaje predmeta potrebno je uskladiti s istinom prije svega, povijesnim činjenicama i istaknutim događajima za podizanje nacionalne svijesti i ponosa. Također, Domovinski pokret predviđa ukidanje paralelnih nastavnih sadržaja u područjima koja su bila obuhvaćena Erdutskim sporazumom, odnosno bivša područja od posebne državne skrbi. Djeci nacionalnih manjina bi se omogućio dodatni izvanškolski program određenog nacionalnog sadržaja, po uzoru na hrvatske škole u stranim zemljama. Iz lektire bi se žurno izbacili svi promiskuitetni, vulgarni i antihrvatski sadržaji. Što se tiče same organizacije nastave, Domovinski pokret se zalaže za polazak u školu u dobi od 6 godina zbog čega bi se trebali prilagoditi nastavni programi u svim razredima, odnosno, godina školovanja dulje u odnosu na trenutno stanje. Omogućila bi rasterećenje nastavnog programa kroz čitav obrazovni sustav. Za pripremu i provedbu ovog dijela programa Domovinski program predviđa razdoblje od dvije do tri godine.

Izdvojeni članak
vojska

Ako će školska vojna obuka postati obvezan predmet, teško da će biti učinkovita

Kako ocjenjujete kvalitetu visokog obrazovanja u Hrvatskoj i što biste osnovnoškolskog, a kako srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj? Što biste, poštujući autonomiju sveučilišta. promijenili po tom pitanju, na koji način i u kojem razdoblju vašeg četverogodišnjeg mandata?

Visoko obrazovanje, poglavito privatna učilišta, vapi za nadzorom kvalitete obrazovanja. Taj posao je posljednjim Zakonom o visokom obrazovanju povjeren Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, AZVO. Stoga bi Domovinski pokret osnažio tu Agenciju kadrovski i stručno za funkcionalno djelovanje u smislu redovito provedenih primarnih akreditacija i reakreditacija, te izdavanja dopusnica kao garancija kvalitete studija. Nadalje, visoka učilišta, javna i privatna trebala bi se snažnije povezivati s gospodarstvom, kao što neka sveučilišta već i rade, da prilagođavaju svoje nastavne programe stvarnim potrebama s jedne strane, te omogućavajući gospodarskim subjektima da stipendiraju studente, s druge strane, dodatno im omogućavajući porast standarda i osiguravajući im također siguran posao nakon stjecanja diplome. Što se tiče znanstvene domene, prisutno je veliko nezadovoljstvo mladih niskim plaćama, a starijih potpunom netransparentnošću rada Hrvatske zaklade za znanost u području valoriziranja projektnih prijava, izvještavanja o procesu, dugotrajnosti procesa i na koncu potpuno netransparentnog dodjeljivanja sredstava za istraživanje.

Mladi se često žale i na nemogućnost pronalaženja stana. Kako planirate riješiti stambenu politiku za mlade?

Kao što je već spomenuto kod odgovora na prvo pitanje, Domovinski pokret je potpuno svjestan situacije, te predviđa brojne mjere za stambeno zbrinjavanje mladih; prije svega za reguliranje podstanarstva. Ta mjera uključuje i promjenu poreznog pristupa na način da bi se neiskorišteni i prazni stanovi stimulativno oporezovali, odnosno da bi porez na dobit od iznajmljivanja neiskorištenog i praznog stana bio niži od poreza na neiskorištenu i praznu nekretninu. Druga mjera se odnosi na mlade obitelj, čime se stimulira sklapanje braka, u vidu olakšica za otplatu stambenog kredita koja bi se povećavala svakim novorođenim djetetom u obitelji, a ta mjera bi se provodila i retroaktivno za one obitelji koje već otplaćuju svoje dugogodišnje kredite za jedini stan. Nadalje, jedinice lokale samouprave su, po planu Domovinskog pokreta, dužne ulagati u stambeno zbrinjavanje svojih stanovnika, bilo davanja u najam vlastitih nekretnina, bilo stanogradnjom kojom bi mladima omogućavali kupovinu vlastite nekretnine po realnim cijenama.

Izdvojeni članak
Četiri naslagane knjige

Domovinski pokret traži zabranu nekih djela u školama: ‘Sotoni smo iz ruku iščupali trozubac’

Među Vašim kandidatima, na kandidacijskim listama na izborima, koji od njih je najmlađi, u kojoj je izbornoj jedinici i koliko ima godina? Koliko ste zadovoljni interesom mladih za politiku i interesima mladih za Vašu stranku? Možete li probati sve Vaše kandidate koji su mlađi od 30 godina, ako ih imate?

Najmlađi kandidat Domovinskog pokreta nalazi se u X. izbornoj jedinici, Ante Jelavić i rođen je 2002. godine, a na našim listama može se pronaći veći broj mladih osoba starosti ispod 30 godina. Domovinski pokret doživljava iznenađujući interes mladih za politike koje promovira, te smo uvjereni da su razlozi zbog kojih nam se mladi pridružuju upravo naša iskrenost i autentičnost, budući da mladi traže beskompromisna rješenja, a Domovinski pokret ih nudi. U strukturi Domovinskog pokreta djeluje koordinacija za mlade, kao i organizacije mladih u svim županijama, odnosno županijskim podružnicama. Njihove aktivnosti su brojne i kontinuirane, od internih stranačkih akademija, tribina, predavanja s posebnim temama za mlade, do organiziranog druženja i angažmana na predstojećim izborima.

Svaku stranku koja nam se izjasnila o svom programu za politiku i mlade možete provjeriti ovdje.