Pretraga

DP želi preodgajati djecu koja slušaju cajke, a na ovoj snimci pjeva ih njihov ključni čovjek

A- A+

Koncerti pjevača iz susjedne nam Srbije koji pune zagrebačku Arenu zasmetali su ovih dana Domovinskom pokretu (DP). Od svih promjena u školstvu koje su mogli zatražiti uoči izbora traže da se u škole uvede novi predmet koji bi najmlađe podučavao hrvatskoj kulturi, tradiciji i nematerijalnoj kulturnoj baštini. To je, vele, jedini način za odupiranje istočnom melosu. Istočnom melosu očito ne može odoljeti jedan od ključnih ljudi stranke, glavni tajnik DP-a Josip Dabro. Na YouTubeu već par godina postoji snimka njega kako s osmjehom na licu pjeva stihove pjesme ‘Nisam te se nagledao’.

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro | foto: Unsplash/screenshot: YouTube

‘Nisam te nagledao, nisam te se naljubio, tako brzo sve je prošlo, kad sam tebe izgubio’. Dio je ovo refrena srpske narode pjesme ‘Nisam te se nagledao’ pjevača Zorana Gajića s albuma ‘Srbin ćuti dok dok se ne naljuti’.

Ni ključni čovjek DP-a nije odolio melosu i notama zbog kojih DP traži novi predmet u školama

Ove stihove od riječi do riječi zna i Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta (DP). Znamo to jer još od svibnja 2021. na YouTubeu stoji snimka njega kako s osmjehom na licu, uz nekolicinu poznanika, oduševljeno pjevuši ove stihove. Ne bi to inače bila vijest, ali Dabru je ‘usosila’ baš njegova stranka, točnije ogranak Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije. Kako smo pisali prije par dana, jako su DP-u s juga Hrvatske zasmetale Arene koje je rasprodala Aleksandra Prijović i koncerti koje rasprodaju drugi srpski pjevači. Pa su imaju inicijativu kojom traže da se škole uvede novi predmet koji bi najmlađe podučavao hrvatskoj kulturi, tradiciji i nematerijalnoj kulturnoj baštini.

– Kako se svaki virus treba pokušati zaustaviti prije ulaska u organizam tako i Domovinski pokret pokreće inicijativu za spas onoga što se još uvijek može spasiti. Jedini način za odupiranje istočnom melosu je upoznavanje i njegovanje vlastite kulture i tradicije. Tek upoznavanjem i življenjem vlastitih kulturnih vrijednosti možemo shvatiti koliko su one superiorne poplavi lakih nota s istoka, stoji u objavi Domovinskog pokreta.

Dakle, traže novi predmet i smeta im isti onaj melos i note s istoka kojima ne može odoljeti ni ključni čovjek njihove stranke, što je vidljivo na videu u nastavku.

 

Većina se ne slaže da je predmet potreban

Na portalu srednja.hr aktualna je anketa u kojoj smo čitatelje pitali ‘Podržavate li ideju Domovinskog pokreta o novom školskom predmetu koji bi učenike podučavao hrvatskoj kulturi?’. Do trenutka pisanja ovog članka (5. siječnja u 15:29h) u anketi je sudjelovalo 977 čitatelja. Približno 55 posto smatra da je takav predmet nepotreban. Da bi se on trebao uvesti jer učenici u školi premalo uče o tradiciji i nematerijalnoj baštini smatra malo manje od 38 posto čitatelja. Preostalih nešto više od sedam posto sudionika ankete nema mišljenje o toj temi.

– Smeta im kaj mladi slušaju srpske cajke, a hrvatske cajke im ne smetaju, jedan je od komentara na našem Facebooku.

Mnogi sudionici rasprave ocjenjuju kako škola nije jedina koja učenike podučava o kulturnoj baštini i tradiciji, već sada, kroz postojeće predmete. Svoju ulogu u tome ima i obitelj, navode.

– Upoznavanje vlastite kulture i tradicije se prvenstveno treba provoditi u obitelji. Roditelji trebaju naučiti djecu tradiciji – običajima, govoru svojih praroditelja, ali kako kad je većini to glupo, to nije in, zaostalo je… Evo samo jedan banalni primjer – svatovi. Diljem RH ima predivnih običaja vezanih za svatove, ali to je primitivno, a nije glupo i primitivno kada se mladoženja zavlači pod vjenčanici i skida podvezicu, to je super, moderno. Osobe koje čuvaju od zaborava običaje koje su naučile od svojih predaka se ismijavaju, a da ne govorim kako čudno gledaju osobe koje svakodnevno koriste govor svog kraja, navela je jedna čitateljica.

Zaboravio koliko je studirao

Valja ovom prilikom podsjetiti i kako ovo nije prvi video koji zabavlja javnost, a u kojem je Dabro glavni lik. Na prošlim izborima prebjegao je iz HDZ-a i priklonio se Domovinskom pokretu s kojim je kao nezavisni kandidat za župana Vukovarsko-srijemske županije 2021. potpisao sporazum o suradnji. Prilikom potpisivanja tog sporazuma novinari su pitali Dabru koliko je dugo studirao, a to pitanje iz nekog ga je razloga jako zbunilo pa nije znao odgovoriti je li studij trajao tri ili pet godina.

– Po struci sam kineziolog, završio sam 2013. u Zagrebu, rekao je Dabro.

Na to ga je novinar pitao je li završio baš Kineziološki fakultet, na što je Dabro odgovorio potvrdno.

– Magistar ste kineziologije?, dodatno ga je pitao novinar.

I na to je pitanje Dabro odgovorio potvrdno. Onda ga je novinar upitao je li studirao tri godine. Dabro odgovara:

– Tri godine, ajde.

Novinari su mu na to rekli da onda ne može imati zvanje magistra.

– Dobro, ajde. Mislim… Rekao sam, magistar kineziologije, odgovorio je Dabro.

Na to ga je novinar upozorio da magistar može biti tek nakon pet godina studiranja.

– Da, tako je. Pet godina. Pet godina, da. Ne razumijem pitanje, rekao je još izgubljeni Dabro.

Sam Dabro je, pak, na kraju presice novinarima objasnio kako je 2013. završio trogodišnji studij na KiF-u u Zagrebu, a dalje se školovao u BiH, gdje je stekao zvanje magistra. Inače, ovaj je video proteklih dana ponovno viralan na TikToku.