Pretraga

Donosimo detaljan raspored sutrašnjeg prosvjeda za kurikularnu reformu

A- A+

Sutra poslijepodne u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Poreču i Karlovcu, održat će se prosvjed zbog, kako kažu organizatori, neutemeljenosti obrazovne reforme na stručnosti. Danas su i Osječani najavili kako sutra izlaze na ulice iz istog razloga, a mi vam donosimo detaljan raspored sutrašnjih događaja za vrijeme ‘Čekanja tramvaja zvanog obrazovna reforma’ u glavnom gradu Hrvatske.

Foto: Ivan Božić; srednja.hr

U Zagrebu okupljanje kreće u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će biti napravljen kratki uvod u prosvjednu akciju. Nakon toga, oko 18.30 sati građani će biti pozvani u prosvjednu šetnju rutom Praška – Zrinjevac – Trg Josipa Jurja Strossmayera – Trg kralja Tomislava. Na Trgu kralja Tomislava, s okvirnim početkom u 19:00 sati, bit će održan program s govorima učitelja, studenata i organizatora prosvjeda. Mapu rute možete pronaći na Facebook stranici GOOD inicijative. Radi preglednosti, okvirna vremena navedena su u tablici koja slijedi.

Jedna od govornica na skupu bit će i studentica Dorotea Šušak, koju je javnost mogla upoznati prošle godine, a prilikom prosvjeda studenata radi neisplate državnih stipendija. Upravo je Dorotea s kolegicom Espi Tomičić ispred Ministarstva postavila šator te se svojim aktivizmom i rječitošću uspjela izboriti za izradu novog i za studente povoljnijeg Pravilnika o dodjeli državne stipendije. Njihova borba rezultirala je time da je natječaj za stipendije ove akademske godine raspisan već u listopadu, a isplata stipendija krenula je već početkom ljetnog semestra. 

Osim u Zagrebu, prosvjed će se održati i u Rijeci, Splitu, Zadru, Poreču i Karlovcu, a kako je danas objavljeno i u Osijeku. 

– Pozivamo sve zainteresirane građanke i građane da nam se pridruže na mirnom okupljanju kako bi poslali poruku obrazovnim i državnim vlastima što mislimo o procesu obrazovne reforme u Hrvatskoj i stanju u kojem se obrazovanje, ali i naše društvo trenutno nalaze. Ove godine nema organiziranog programa i govornika na okupljanju, dolazimo kako bi pokazali da nam je i dalje važno i stalo do obrazovanja. Mirno okupljanje građana predviđeno je za 1. lipnja, od 17 do 19 sati, na Trgu Slobode u Osijeku, u južnom dijelu zone, na prostoru ispod ‘jedra’, odnosno na mjestu određenom za održavanje mirnih okupljanja i javnih prosvjeda, poruka je organizatora.

Osam ludih razloga zbog kojih biste i vi sutra trebali izaći na prosvjed za kurikularnu reformu, možete pročitati na ovoj poveznici.