Pretraga

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako izraditi svoju masku i zasjeniti ostale na karnevalu

A- A+

I dok u nekim gradovima u zemlji maškare već na veliko traju i ovaj vikend ulaze u svoju veliku završnicu, drugi dio Hrvatske tek kreće na maskenbal. Traže se kostimi, najbolja šminka, rekviziti kako bi u najluđem dobu u godini izgledali što upečatljivije. Ako još uvijek ne znate pod kojom ćete se maskom kriti, donosimo vam nekoliko jednostavnih ideja koje vam možda pomognu pri brzinskoj izradi. 

Foto: Pinterest

Pčele, princeze, vampiri, upečatljive osobe iz javnog života, bubamare, vještice, kraljevi… Izbor je uistinu velik, a na vama je da odlučite u koga ćete se zamaskirati. Iako još nije ostalo mnogo vremena jer do Čiste srijede kada sve završava dijeli nas još koji dan, no ipak stignete napraviti neki od kostima u kojemu ćete zablistati. Važno je samo upamtiti kako su maškare izvrsna prilika da na kratko budete ma tko god vam se poželi stoga dajte mašti na volju i imajte na umu da se uvijek više cijene izrađeni kostimi od onih koje možete već gotove kupiti u trgovinama. 

Umjesto da trošite novce na skupe kostime već viđene na policama trgovina, evo nekoliko jednostavnijih savjeta kako u kratko vrijeme izraditi svoju, originalnu masku: 

Vampir

Iako već znana maska, vrlo je lako iz kućne radinosti možete imati i vi. Ako ste u paru, namaskirajte se vampira i vampiricu. Muškarci mogu odjenuti hlače od odijela, bijelu košulju i prsluk uz leptir mašnu, dok djevojke u par poteza od crnih vreća za smeće mogu izraditi dugu široku suknju ušivenu na lastiku. Također, plašteve za oboje također možete napraviti od vreća za smeće koje s vrpcom možete zavezati oko vrata.

Ako imate vremena poigrati se još nekim detaljima na suknju možete zalijepiti ‘kapi krvi’ od crvenih vreća, a sličan detalj možeta napraviti i na partnerovom plaštu. Frizuru dovoljno natapirajte, a za bijeli izgled kose slobodno se poslužite brašnom i lakom za kosu. Ne biste vjerovali koliko djeluje, posebice ako ste tamnokosi. Na lice stavite bijelu boju, oko očiju istaknite podočnjake mješajući crnu i bijelu boju, a na i oko usana igrajte se crvenim ružem da dobijete efekt krvi. Ako nemate umjetne plastične zube, ništa strašno. I ovako ćete izgledati dovoljno strašno. 

Foto: Privatne fotografije

Hipi

Dobro znana stara ideja za maskiranje kad u pet do dvanaest ipak odlučite pohoditi maškarane zabave. Sve što vam je potrebno je kvalitetan fundus starije odjeće u ormaru vas ili vaših roditelja, malo mašte i to je to. Zapravo, kad bolje razmislimo hipi stil već se vratio u modu pa nema potrebe za pretjeranim kopanjem u prošlost. Potrebne su vam hlače trapez kroja ili pak duga suknja, široka cvjetna, šarena tunika ili košulja, marama, komad zanimljivog nakita, naočale po mogućnosti okruglih okvira i u tren ste vraćeni u davne 60-te godine.

U ovu masku jednako se mogu zamaskirati i muškarci i djevojke, a uz što više šarenih detalja bit ćete upečatljivi na plesnom podiju. Za make up ne treba vam mnogo, klasična šminka na koju sa svake strane lica možete olovkom iscrtati prepoznatljiv znak mira. Uz par pletenica, opuštenog raspoloženja bit će te glavni na maskenbalu. 

Foto: Privatne fotografije

Charlestone

Iz šezdesetih selimo u dvadesete. Uz malo truda još jedna maska može vas pretvoriti u kraljicu ili kralja maškarane zabave. Zapravo sve imate doma. Sjećate li se onih crnih, svilenih potkošulja nalik na haljine koje su naše bake nosile ili još uvijek nose ispod odjeće? Da, riječ je o tzv. kombineu ili nagližeu koji će vam za ovu masku itekako dobro koristiti. Uz to iskoristite cipele na malu petu ili još bolje, prekopajte po bakinome ormaru sigurno ima nešto skriveno u njemu. Ako nemate bijele biserne ogrlice, ništa lakše poslužit će i ukrasi za bor. Lančići u obliku crvenih, zlatnih ili srebrnih kuglica kojima kitite božićnu jelku slobodno namotajte oko vrata, izgledati će jednako dobro. 

Ako ste vlasnica frizure do uha i šiški do ili iznad obrva vi ste u tom slučaju prava sretnica jer imate frizuru jednaku onoj iz dvadesetih. Iskoristite to. U drugom slučaju je skupite u nisku punđu i nakovrčajte pramenove ili pak ako imate periku također može poslužiti. Nadalje, od detalja kojima se sami možete pozabaviti su i trakice oko glave koje možete napraviti od široke lastike i pokojeg cirkona i pera. Visoke rukavice možete kupiti u nekoj jeftinoj trgovini sa svime i svačime ili u krajnjoj liniji obične rukavice produžite materijalom u istoj boji. Oko cigaršpica također možete si dati truda ili jednostavno za njega izdvojite 13 kuna. 

Uz masku koja najveći naglasak daje damama, ruku pod ruku s njome može i partner za kojega je dovoljno zanimljivo odijelo, košulja, šešir i štap kako bi izgledao što profinjenije. Ako vaš maškarani Gatsby nema brkove napravite ih olovkom za oči. 

Haljina nalik na dvadesete

Trakica izrađena od lastike i perja

Dugačke rukavice

Snjegovići

Iako je vrijeme snjegovića u teoriji iza nas, oživite ih baš ovog vikenda na nekoj od zabava. Sve što vam je potrebno je stara bijela plahta od koje napravite tuniku do koljena (odnosno načinite otvor za vrat, ruke i noge) i na dnu gdje završava ušijte lastiku da dobijete na obliku. Po kostimu našijte nekoliko crnih krugova nalik na gumbe, ogrnite se šalom, a za glavu napravite pokrivalo nalik na opušteni šešir. Lice namažite bijelom bojom i olovkom za oči istaknite usta. Pomoću kartona i narančastog kolaž papira napravite nos i vaša maska je spremna. 

Foto: Privatne fotografije

Crni i bijeli labud

Ili balerina kako vam drago. Potrebno vam je materijal od kojeg ćete napraviti lepršave suknje, a mi vam preporučamo til. Za gornji dio iskoritite majice ili dolčevite u crnoj i bijeloj boji, a od obuće iskoristite balerinke koje prethodno možete prefarbati u srebrnu boju. Također, svilenu traku omotajte oko noge da dobijete dojam pravih, baletnih cipelica. Kao detalje koristite malo perja koje možete pričvrstiti na glavu i oko ruku.

U ovom slučaju ako želite izgledati poput Natalie Portman u filmu ‘Black Swan’ onda vam je jasno da je naglasak na prepoznatljivom iscrtavanju očiju. 

Foto: Privatne fotografije