Pretraga

‘Dosta je bilo!’: Naveliko se potpisuje peticija ‘Stop plagiranju u Hrvatskoj’

A- A+

Danas se u javnosti pokrenuta peticija ‘Stop plagiranju u Hrvatskoj’, potaknuta ‘aferom plagijat’ ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Naime, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju početkom je siječnja donio odluku prema kojoj je utvrđeno da je ministar Barišić plagirao dijelove svoga rada ‘Does Globalisation Threaten Democracy’. Nakon brojnih javnih apela o nultoj toleranciji na plagiranje, upućenih najvišim državnim tijelima od strane uglednih znanstvenika, među kojima se ističe ime profesora Ivana Đikića, Pavo Barišić i dalje uživa u svojoj ministarskoj fotelji.

Izdvojeni članak

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić pokušava Plenkoviću nacrtati zašto Barišić ne može biti ministar

Ponukana statusom quo u slučaju Barišić, skupina inicijatora danas je u javnost pustila peticiju ‘Stop plagiranju u Hrvatskoj’.

– Mnoge službeno utvrđene činjenice pokazuju da je plagiranje raširen problem u akademskom, obrazovnom i javnom djelovanju u Republici Hrvatskoj. Plagiranje i slični oblici etički neprihvatljivog ponašanja dugoročno uništavaju znanstvene, obrazovne i odgojne ustanove, te vode opasnom slabljenju društvenog povjerenja. Želimo javno izraziti duboku zabrinutost zbog takvoga stanja i zahtijevamo od Vlade i Sabora da podrže politiku nulte tolerancije na plagiranje i osobito strogo sankcioniraju sve slučajeve plagiranja počinjenih od osoba na javnim funkcijama u Republici Hrvatskoj, stoji u samom tekstu peticije.

Među 18 inicijatora peticije iz redova profesora, znanstvenika, učitelja, liječnika i studenata, nalazi se i sam profesor Đikić. Uz njega, jedna od inicijatorica je i docentica Vesnica Garašić sa zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Ona je u intervjuu za Srednja.hr prije nešto više od tjedan dana pojasnila kako je istupila iz Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu zbog narušene neovisnosti njegova rada, i to tijekom prve godine mandata rektora Borasa.

Peticiju su, između ostalih, inicirali i Jure Zovko s Instituta za filozofiju Zagreb, poslovni anđeo Hrvoje Prpić, profesor Boris Lenhard s Imperial Collegea u Londonu, kao i profesorica biologije Žaklin Lukša iz Čakovca, nekoć voditeljica stručne radne skupine za biologiju u sklopu Cjelovite kurikularne reforme.

Izdvojeni članak

Usred ‘afere plagijat’, devet znanstvenika podržalo ministra Barišića

Peticiju potpisali Cvetojević, Tedeschi, Jokić, Rudež…

– Već smo napravili statističku analizu potpisnika, a koja pokazuje da među znanstvenicima dominira mlađa generacija, docenti, poslijedoktorandi, viši asistenti, da ima dosta arhitekata te dosta umjetnika, redatelja, likovnih, vizualnih, konceptualnih; ima dosta studenata, studenata koji studiraju u inozemstvu i najbolje od svega: puno je učitelja i srednjoškolskih profesora, rekli su nam inicijatori peticije.

Od jutrošnje objave peticije, sa zaključenjem ovoga teksta prikupljeno je 850 potpisa, a cilj je doseći minimalno njih 5.000. Među onima koji su peticiju već potpisali, nalaze se i brojna poznata imena:

Tea Žakula, znanstvenica kojoj je nedavno Hrvatska zaklada za znanost odbila projekt iz potpuno nelogičnih razloga, poduzetnik i investitor Saša Cvetojević, akademik Vlatko Silobrčić, ujedno i bivši predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji je ‘slučaj Barišić’ stavio na dnevni red, poduzetnik Emil Tedeschi, bivša prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Blaženka Divjak, bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić, najbolja znanstvena novinarka u u Europi u 2015. godini Tanja Rudež, bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović, povjesničar Tvrtko Jakovina, biokemičar Marko Košiček s Instituta Ruđer Bošković, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić, bivši predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak…

Izdvojeni članak

Ministar se za plagijat samo ispričava, a učenici i studenti rigorozno kažnjavaju

Jedinstveni i u komentarima: „Dosta je bilo!“

Osim samih potpisa, moguće je ostaviti i komentar na peticiju. Radi se o redom pozitivnim komentarima u smislu podrške samoj peticiji.

– Ne svima koji plagiraju ali i onima koji pišu radove za druge, koji koriste znanje i radnu snagu mlađih znanstvenika kako bi napredovali u znanstvenoj zajednici, napisao je Saša Cvetojević.
Komentarom se javio i akademik Silobrčić, zahvalio je inicijatorima na peticiji i svima koji ju potpišu ‘jer razumiju težinu problema’. Miljenko Hajdarović, profesor povijesti iz Čakovca istaknuo je kako se nada da će akademska zajednica jednom učiniti nešto etično umjesto oportuno.

‘Plagijatorima nije mjesto u znanosti, pa ni u politici’, ‘U potpunosti podržavam inicijativu, bravo!’, ‘Nužna je trenutna smjena svakog dužnosnika-plagijatora’, ‘Prepisivači u znanosti su otrov za društvo’,’Protiv skrivanja iza lažnih doktorata’, ‘Dosta je bilo’, još su neki od komentara na samu peticiju.

– Osjećam se kao budala kad se sjetim koliko sam truda uložio u stjecanje svojih diploma, a istovremeno prisvajatelji tuđih zasluga prolaze nekažnjeno, stoji u jednom od komentara.
Peticiju možete potpisati ovdje.