Pretraga

Doznajte na kojim se poslovima najčešće zapošljavaju osobe koje nakon gimnazije nisu upisale faks

A- A+

Po završetku gimnazije većina se maturanata odlučuje na upis studija, budući da nakon završene gimnazije nemaju stručno zvanje. Ipak, postoje i oni koji svoje školovanje ne nastavljaju na visokoobrazovnim institucijama, a razlozi za to mogu biti razni. Dio maturanata sa završenom gimnazijom odlazi na burzu, a mi smo doznali na kojim se poslovima najčešće zapošljavaju.

Flickr; Lennart Tange

Razlozi za odustajanje ili odgodu nastavka školovanja po završetku gimnazije mogu biti višestruki. S obzirom na gospodarske prilike, neki si studiranje jednostavno ne mogu priuštiti. Drugima razlog može biti bolest, a trećima se ‘ne da’ i žele pauzu od svakodnevnog učenja. Četvrti nisu baš najbolje napisali maturu pa nisu niti imali mogućnost upisa.

Lani iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja odjavljeno 197 gimnazijalaca

Izdvojeni članak

Nedostaje mesara i kuhara, a ekonomisti su višak: Provjerite koja su deficitarna zanimanja za 2018. u svakoj od županija

Neki od spomenutih tipova maturanata gimnazije sreću će potražiti na upisima u sljedećoj godini, ali postavlja se pitanje – što u međuvremenu?

Dio osoba čija je najviša razina obrazovanja maturant gimnazije odlučuje prijaviti u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, budući da im to olakšava traženje posla, uz pomoć stručnog savjetnika koji ih pri tome usmjerava. Odlučili smo stoga od HZZ-a zatražiti podatke koliko je gimnazijalaca trenutno u evidenciji i koliko ih se zaposlilo prošle godine.

Kako nam kažu iz HZZ-a, krajem kolovoza 2018. godine u evidenciji nezaposlenih bile su 73 nezaposlene osobe u zanimanju maturant gimnazije. U 2017. godini iz evidencije nezaposlenih je radi zapošljavanja odjavljeno 197 osoba u zanimanju maturant gimnazije. U prvih osam mjeseci 2018. isto su učinile 103 osobe.

Prodavači, konobari i recepcionari

Sa Zavoda za zapošljavanje otkrili su nam i na kojim se radnim mjestima najčešće zapošljavaju osobe sa završenom gimnazijom.

Izdvojeni članak

Pogledajte koja su se zanimanja najviše tražila u Hrvatskoj u prvoj polovici godine

– Za tijela državne uprave postupak prijama u državnu službu provodi se sukladno odredbama Zakona o državnim službenicima i Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi te je tako propisano i na koja se radna mjesta mogu zaposliti osobe sa završenim gimnazijskim obrazovanjem. Zakonska regulativa primjenjuje se i za zapošljavanje primjerice i u osnovnim i srednjim školama, kažu nam iz HZZ-ove službe za odnose s javnošću.

Napominju kako za poslodavce u realnom sektoru pravila nema te shodno tome dolazi do raznih kombinacija zapošljavanja gdje poslodavci prepoznaju i daju prednost vještinama za neko određeno radno mjesto.

– Možemo međutim reći kako se osobe s gimnazijskim obrazovanjem najčešće zapošljavaju u trgovini i ugostiteljstvu te na uredskim odnosno administrativnim poslovima, ali i kao prodavači, recepcionari, konobari i slično. Svakako naglašavamo kako za nezaposlene osobe u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uključujući, i one sa završenom gimnazijom, postoji i dodatna podrška za uključivanje na tržište rada u vidu mjera aktivne politike zapošljavanja, poručuju sa Zavoda.