Pretraga

Doznali smo koje škole u Zagrebu planiraju uvesti predmet Škola i zajednica, provjerite je li vaša na popisu

A- A+

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, predstavio je rezultate prijava za novi izborni predmet iz domene građanskog odgoja, Škola i zajednica (ŠiZ). On se, uz izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje, uvodi u srednje škole. Interes je bio iznimno velik, pa se u Zagrebu za izvođenje prijavio puno veći broj srednjih škola nego što je to bilo očekivano, njih čak 47. Doznali smo koje su to.

Foto: Klara Modrić|Srednja.hr

U zagrebačke srednje škole najesen ulazi novi izborni predmet iz sfere građanskog odgoja, Škola i zajednica. Kako je u petak predstavljeno na konferenciji za medije, predmet se temelji na istraživačkom učenju i predlaganju rješenja za probleme koje srednjoškolci sami uoče u svojoj lokalnoj zajednici. Cilj je, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević, postizanje osobne i društvene dobrobiti kroz unaprjeđenje okruženja u kojem učenici žive i odrastaju – od škole, kvartova i slično. Program su razvili Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) i Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci te Prva riječka hrvatska gimnazija, gdje se provodio ovaj pilot-projekt.

Interes velik i među gimnazijama i među strukovnim školama

Zagrebačke škole do 7. veljače mogle su se prijaviti za izvođenje ovog fakultativnog predmeta, a interes je bio neočekivano velik – 116 nastavnika želi se educirati za provedbu predmeta, a provoditi ga želi čak 47 zagrebačkih škola, što je 84 posto od ukupnog broja srednjih u Zagrebu. Prema podacima koje smo tražili od Gradskog ureda za obrazovanje, od 20 gimnazija za izvođenje ŠiZ-a prijavilo se njih 18. Ovaj izborni predmet želi uvesti i 28 od 35 strukovnih škola te Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

Interes za ŠiZ-om pokazale su i gimnazije i strukovne| izvor: Gradski ured za obrazovanje u Zagrebu

Koje su se škole prijavile za izvođenje ŠiZ-a?

Od Ureda za obrazovanje tražili smo i popis svih škola u Zagrebu koje su iskazale interes za provedbom Škole i zajednice od jeseni. Čitav popis možete vidjeti u tablici ispod:

Škole koje su iskazale interes za uvođenjem Škole i zajednice | izvor: Gradski ured za obrazovanje u Zagrebu

Podsjetimo, na današnjoj konferenciji za medije, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Boris Jokić, istaknuo je da se radi o inovativnom predmetu.

– Kad kažem inovativni, kao što je rekao gradonačelnik, on se već primjenjuje u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji u kojoj su učenici, baš kao i oni u Zagrebu, njih stotine koji će imati ovaj predmet u sljedećoj školskoj godini, samo odabrali problem s kojim se bave tijekom školske godine. U Rijeci je to nedostatak zelenih površina, u Zagrebu će biti oni najširi mogući, vjerojatno od situacije u gradskom proračunu do stanja pročelja zgrada, kakva je situacija sa sportskim sadržajima za mlade, što mladi ljudi slušaju u Zagrebu danas i postoje li mjesta izlaska za njih. Radi se, dakle, o predmetu na kojem učenici sami odaberu problem s kojim se bave, nakon toga ga istražuju u svojoj zajednici, potom imaju prilike djelovati, biti na mjestu gdje se problem odvija i na kraju imaju prilike predložiti rješenje školama, ali i vlastima, kako bi se problem riješio, rekao je Jokić, a više o predmetu možete doznati ovdje.