Pretraga

Učenici MIOC-a istraživali su koliko srednjoškolaca puši: Rezultati su pomalo zabrinjavajući

Učenici zagrebačke XV. gimnazije u sklopu predmeta ‘Škola i zajednica’ odlučili su istraživati upotrebu duhanskih proizvoda kod srednjoškolaca. Proveli su anketu za učenike drugog i trećeg razreda i došli do spoznaje da gotovo trećina konzumira duhanske proizvode. Pušači najrjeđe puše kod kuće, a najčešće tijekom druženja i izlazaka.

Škola i zajednica XV. gimnazija Zagreb

Škola i zajednica | foto: XV. gimnazija Zagreb

Učenici drugih i trećih razreda srednjih škola Zagreba, Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije u protekloj su nastavnoj godini slušali predmet ‘Škola i zajednica‘. Cilj predmeta je da učenici prepoznaju neki problem u svojoj lokalnoj zajednici kojim se žele baviti te da zajedno pokušaju pronaći adekvatna rješenja. Učenici zagrebačke XV. gimnazije, popularno znanoj kao MIOC, odlučili su istražiti upotrebu duhanskih proizvoda kod srednjoškolaca.

64 posto učenika kupuje duhanski proizvod samostalno

Učenici su tako prvo temeljito istražili literaturu. Zatim su krenuli s trima vrstama istraživanja. Proveli su anketu za učenike drugog i trećeg razreda gimnazije, intervju s ravnateljima Nikolom Dmitrovićem i Damirom Jelenskim te eksperiment.

– Rezultati do kojih smo došli pokazali su da od ukupno 364 ispitana učenika 118 učenika konzumira duhanske proizvode, da 128 učenika nikada nije probalo duhanski proizvod, da je većina učenika probala duhanski proizvod iz znatiželje i zabave, da je 42 posto učenika probalo duhanski proizvod prije navršene 14. godine te da pušači najrjeđe puše kod kuće, a najčešće tijekom druženja i izlazaka, stoji u obavijesti učenika koji su bili dio novog predmeta.

Škola i zajednica XV. gimnazija Zagreb - predstavljanje Gradu Zagrebu

Predstavljanje projekta | foto: XV. gimnazija Zagreb

Nadalje, 64 posto učenika kupuje duhanski proizvod samostalno i konzumira ga svakodnevno. Zato su učenici napravili eksperiment u kojem su maloljetni učenici pod nadzorom nastavnice obišli deset prodajnih objekata – trgovine mješovite robe i trafike. Pokušali su kupiti duhanski proizvod.

– U svih deset objekata eksperiment je uspio. Posjetili smo i Hrvatski zavod za javno zdravstvo gdje nam je Dijana Mayer održala predavanje o temi upotrebe duhana kod maloljetnika i predstavila rezultate istraživanja na kojem su radili. Bili smo u posjetu i Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u kojoj smo sudjelovali na okruglom stolu s Irenom Rojnić Palavra, kazali su učenici.

Izdvojeni članak
Škola i zajednica | foto: Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu

Učenici zagrebačke škole sadili su jele na Sljemenu: Uprava Medvednice nije im odgovarala mjesec dana

Učenici se zalažu za realistične i primjenjive regulacije

Kako je cilj predmeta i pozitivno djelovanje u zajednici, učenici su osmislili i održali deset preventivnih vršnjačkih radionica za učenike prvih razreda. Obilježili su i Svjetski dan nepušenja u školi 31. svibnja.

– Učenici XV. gimnazije dodali su nadležnima i da se zalažu za realistične i primjenjive regulacije vezane uz konzumaciju duhanskih proizvoda u školama, strože praćenje prodaje duhanskih proizvoda maloljetnicima i obavezne preventivne radionice vezane uz konzumaciju duhanskih proizvoda u višim razredima osnovne škole, stoji u obavijesti škole.