Pretraga

Doznali smo koje su gimnazije i strukovne škole upisali učenici s najviše bodova u 2023.

A- A+

Ovog ponedjeljka objavljene su konačne ljestvice upisa u srednje škole. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili smo podatke o tome u kojim je gimnazijskim i strukovnim programima najveći prosječan broj bodova upisanih. Kada je riječ o gimnazijama, prvi je prirodoslovno-matematički program XV. gimnazije Zagreb, a među strukovnima je najveći prosječni broj bodova upisanih u programu tehničar za mehatroniku u zagrebačkoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića.

XV. gimnazija u Zagrebu i Tehnička škola Ruđera Boškovića | foto: srednja.hr/GoogleMaps

Dostavom upisnica u školu u kojoj su ostvarili pravo upisa, što će osmaši obaviti najkasnije do sutra, završit će ljetni upisni rok u srednje škole. I dok se iščekuje objava slobodnih mjesta za jesenski rok, odlučili smo provjeriti u kojim programima upisani imaju najviši prosječni broj bodova. Te smo podatke zatražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja i to za prvih 20 gimnazijskih i prvih 20 strukovnih programa.

Gimnazije s najvišim prosječnim brojem bodova upisanih

Prema podacima MZO-a, a kada je riječ o gimnazijskim programima, najviši prosječni broj bodova imaju upisani u prirodoslovno-matematički program (87,81) i IBMYP program (87,39) zagrebačke XV. gimnazije. Slijedi opća gimnazija u Gimnaziji Tituša Brezovačog (86,59) te prirodoslovno-matematički program I. gimnazije u Zagrebu (86,22).

Naglasimo da se za programe koji su na ovoj listi imali prosječni broj bodova upisanih iznad 80, dakle svi iznad III. gimnazije u Zagrebu, provodila dodatna provjera. Ove godine provodio se jedinstveni ispit po programima, primjerice, za upis prirodoslovno-matematičkog smjera u svim zagrebačkim školama vrednovala se ista provjera koja je donosila maksimalnih deset bodova.

U nastavku možete vidjeti 20 gimnazijskih programa s najvišim prosječnim brojem bodova upisanih, a u tablici je vidljiv i podatak o broju bodova prvog i posljednjeg na upisnoj listi te onaj o kvoti i broju učenika koji su postigli pravo upisa.

Gimnazijski programi s najvećim prosječnim brojem bodova upisanih

Gimnazijski programi s najvećim prosječnim brojem bodova upisanih | izvor: NCVVO

Izdvojeni članak
učionica

Donosimo popis 20 najpopularnijih gimnazija i strukovnih škola na upisima u 2023.

Strukovne s najvišim prosječnim brojem bodova upisanih

Tehničar za mehatroniku u Tehničkoj školi Ruđer Bošković u Zagrebu strukovni je program s najvišim prosječnim brojem bodova upisanih, 79,22. Na listi strukovnih programa slijedi farmaceutski tehničar u Medicinskoj školi Bjelovar s prosjekom bodova upisanih 79,21. Pri vrhu se još nalaze programi arhitektonski tehničar u Tehničkoj školi Zadar (78,88) te farmaceutski tehničar u Zdravstvenog učilišta u Zagrebu (78,79).

U tablici koja slijedi možete vidjeti 20 strukovnih programa s najvišim prosječnim brojem bodova upisanih. Kao i u slučaju gimnazijskih programa vidljiv je i podatak o broju bodova prvog i posljednjeg na upisnoj listi te onaj o kvoti i broju učenika koji su postigli pravo upisa.

Strukovni programi s najvećim prosječnim brojem bodova upisanih

Strukovni programi s najvećim prosječnim brojem bodova upisanih | izvor: NCVVO

Popis srednjoškolskih programa s najvećim brojem prijava na upisima u 2023. godini možete vidjeti ovdje. Pogledajte i naš TikTok video na ovu temu:

@srednja_hr Koje su škole upisali najbolji osmaši? U ovima je prosječni broj bodova upisanih najveći, a čitav popis 20 gimnazija i strukovnih možete vidjeti na linku u opisu profila ☝ … #srednjaskola #upisi #upisiusrednju #upisi2023 #srednjahr #srednja #fyp #foryoupage ♬ Summer Vibes – GRLN