Pretraga

Obrazovni karton novih ministara: Među njima i vjeroučitelj, a jedan je zaboravio koliko je studirao

A- A+

U ponedjeljak je održana prva sjednica Vlade u novom sastavu. Neki dosadašnji ministri dobili su ‘na brigu’ novi resor, a Vlada RH ima i četvoricu novih ministara. Među njima su ekonomist, odvjetnik, vjeroučitelj i kineziolog.

Ante Šušnjar, Ivan Šipić, Tonči Glavina, Josip Dabro| foto: Vlada.hr/pixabay

Nakon parlamentarnih izbora u travnju dobili smo i djelomično novu Vladu čiji je dio sada i Domovinski pokret (DP). Većina ministara ostala je ista, s time da su neki prešli u nove resore. Četvorica su novih ministara.

Tonči Glavina novi je ministar turizma iz redova HDZ-a, Ivan Šipić (DP) ministar je novoosnovanog Ministarstva demografije i useljeništva, Josip Dabro novi je ministar poljoprivrede, a Ante Šušnjar zasjeda na čelo Ministarstva gospodarstva. Pregledali smo njihove biografije kako bismo provjerili gdje su se školovali.

Tonči Glavina, ministar turizma

Donedavni državni tajnik Ministarstvu turizma i sporta, Tonči Glavina (HDZ), sada dolazi na čelo tog ministarstva. Rođen je 30. prosinca 1980. u Splitu. Srednju školu završio je u SAD-u, a riječ je o MacArthur High školi u Lawtonu u Oklahomi. Iz njegove biografije na stranici Vlade vidljivo je i da je više razine obrazovanja također završio u SAD-u.

Najprije je 2003. završio diplomski studij, smjer poslovna ekonomija i marketing, na Wesley Collegeu u Doveru u saveznoj državi Delaware. Na istom je koledžu dvije godine stekao i magisterij s područja Poslovne ekonomije, smjer izvršni management i strateško poslovno upravljanje. Iz njegove biografije valja izdvojiti i crticu da je od 2003. do 2005. bio direktor studentskog doma na Wesley Collegeu.

Izdvojeni članak

Od školske godine u kojoj je Penava preuzeo vlast, Vukovar je izgubio četvrtinu učenika

Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva

Ivan Šipić (DP), ministar u novoosnovanom Ministarstvu demografije i useljeništva rođen je 24. lipnja 1974. u Sinju. Od javnih podataka o njegovu obrazovanju dostupan je samo onaj da je diplomirao je 1998. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je stekao zvanje diplomiranog teologa. Svoju karijeru započeo je 2000. godine kao vjeroučitelj u nekoliko osnovnih škola na području Cetinskog kraja.

Inače, Šipić je bivši HDZ-ovac, a od 2008. do 2021. bio je gradonačelnik Trilja. U Hrvatski sabor prvi put je ušao i tijekom zastupničkog mandata bio je član Odbora za obitelj, mlade i sport, Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za pravosuđe.

Izdvojeni članak

HDZ-ov prebjeg i kandidat za župana zaboravio koliko je studirao: ‘3 godine. Da, tako je, 5 godina’

Josip Dabro, ministar poljoprivrede

Novi ministar poljoprivrede isto je iz redova Domovinskog pokreta, a i on je svojedobno ondje došao iz HDZ-a. Riječ je o Josipu Dabri, koji je rođen 4. siječnja 1983. u Beogradu u Srbiji. Na njegovu profilu na stranici Vlade navedeno je da je 2011. na Društvenom veleučilištu u Zagrebu postao stručni pristupnik trenerske struke. Godinu kasnije, navodi Dabro u biografiji, stekao je zvanje prvostupnika sportskog trenera, smjer kondicijska priprema sportaša na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Prema službenoj biografiji 2019. Dabro je diplomirao na Edukacijskom fakultetu Travnik i stekao naziv magistar kineziologije.

Inače, Dabrin obrazovni put bio je tema u javnosti još 2021. godine. Tada se priklonio Domovinskom pokretu s kojim je kao nezavisni kandidat za župana Vukovarsko-srijemske županije 2021. potpisao sporazum o suradnji. Prilikom potpisivanja tog sporazuma novinari su pitali Dabru koliko je dugo studirao, a to pitanje iz nekog ga je razloga jako zbunilo pa nije znao odgovoriti je li studij trajao tri ili pet godina. Naknadno se javio na društvenim mrežama kako bi pojasnio što ga je točno zbunilo, kao i da mu je diplomu iz Travnika Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske nostrificirala 2019. godine.

Izdvojeni članak

DP želi preodgajati djecu koja slušaju cajke, a na ovoj snimci pjeva ih njihov ključni čovjek

Ante Šušnjar, ministar gospodarstva

Odlučeno je da će novi ministar gospodarstva biti Ante Šušnjar, koji je rođen 27. siječnja 1983. u Mostaru u Bosni i Hercegovini. O njegovu obrazovanju u službenoj biografiji nema puno – tek je navedeno da je 2006. diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Na stranicama Vlade stoji da je karijeru započeo 2010. kao samostalan odvjetnik, od 2012. bio je odvjetnik – partner u odvjetničkom društvu Potočnjak & Šušnjar d.o.o., a od 2020. pored odvjetničkih poslova obavlja poslove stečajnog upravitelja.