Pretraga

Na društvenim mrežama masovno se objavljuju fotografije tangi: Evo koja poruka stoji iza toga

A- A+

Društvenim mrežama šire se fotografije tangi, a poruka koja stoji iza toga važno je upozorenje čitavom društvu. U bizarnom sudskom procesu u irskom Corku kao dokaz protiv djevojke koja je podnijela tužbu za silovanje korišteno je – njeno donje rublje.

foto: pexels

Dizajn donjeg rublja tinejdžerice (17) iz Irske korišten je protiv nje same u tužbi koju je podnijela za silovanje. U svom završnom govoru sutkinja Elizabeth O’Connell poroti je napomenula kako bi prilikom donošenja odluke o krivnji u obzir trebali uzeti činjenicu da je djevojka nosila čipkaste tange.

Izdvojeni članak

Studenti poludjeli zbog predavanja na kojem su im poručili da žene uvježbanim izrazom lica mogu spriječiti silovanje

– Isključuju li dokazi mogućnost da je privukla optuženika i bila otvorena za to da upozna nekoga i bude s njim? Morate sagledati način na koji je bila odjevena. Nosila je čipkaste tange, kazala je sutkinja.

U konačnici, 27-godišnjak kojeg je djevojka tužila za silovanje optužbi je oslobođen.

Korištenje dizajna donjeg rublja kao dokaza u postupku aludira na to da je žrtva sama tražila da bude silovana ili da je to bio pristanak za stupanje u spolni odnos, naglašavaju aktivističke supine u Irskoj. Zbog svega su na društvenim kampanjama pokrenule kampanju kojoj se pridružuje sve veći broj djevojaka i žena, prenosi The Independent. Uz fotografiju tangi objavljuju oznaku #ThisIsNotConsent, u prijevodu – ovo nije pristanak. Osim online kampanje, u Irskoj su održani i protesti građana.

– Ako je porota reprezentativni uzorak populacije, onda je jasno da imamo posla oko toga da okončamo arhaični mit da je odjeća poziv na silovanje, samo je jedna od niza poruka onih koji su podržali kampanju.

https://www.instagram.com/p/BqPfKc3BTYv/

https://www.youtube.com/watch?v=JJ97Y6p9IkA