Pretraga

Država SOR-ovcima nudi besplatnu edukaciju u vrijednosti od 7.000 kuna, ali nitko ju ne treba

A- A+

Ako vam je potrebno ‘brušenje’ određenih vještina potrebnih za osposobljavanje u struci, tijekom SOR-a postoji mogućnost korištenja dodatne edukacije na teret države, a u maksimalnoj vrijednosti od 7.000 kuna. Iako su nova znanja i vještine uvijek dobrodošla, zahtjev za korištenjem ove dodatne edukacije podnijelo je svega 18 od 19.734 polaznika SOR-a.

Foto: pixabay

Mladi do navršene tridesete godine života imaju pravo korištenja stručnog osposobljavanja za rad, jedne od mjera aktivne politike zapošljavanja.

Uvjeti i način korištenja mjera revidirani su početkom ožujka ove godine, a jedna od novosti u mjeri jest mogućnost korištenja dodatne edukacije tijekom SOR-a, čiju maksimalnu vrijednost od 7.000 kuna plaća država.

Izdvojeni članak

Dobrodošli u Apsurdistan: HZZ traži povrat novca od osoba koje su se stručno osposobljavale prije četiri godine

Mogućnost iskoristilo samo 18 korisnika SOR-a

– Polaznika stručnog osposobljavanja poslodavci mogu uputiti u program obrazovanja u ustanovu koji su samostalno odabrali, unutar prvih šest mjeseci stručnog osposobljavanja, ukoliko uoče da mu nedostaju određena znanja i vještine za uspješnu provedbu programa stručnog osposobljavanja, objašnjavaju nam iz Kabineta ministra rada.

Primjerice, ako ste ekonomist na stručnom osposobljavanju i za obavljanje posla vam je potrebno napredno poznavanje rada Excela koje ne posjedujete, poslodavac vas na teret države može uputiti na tečaj na kojemu ćete steći tu vrstu znanja.

Ipak,otkada je mogućnost uvedena, iz nekog razloga ovu mogućnost iskoristiti je odlučili svega 18 polaznika, otkada je uvedena. Kontekstualizacije radi, ove godine do 30. lipnja u mjeru je bilo uključeno 19.734 polaznika!

Izdvojeni članak

Doznajte morate li se prije početka stručnog osposobljavanja odjaviti s porezne kartice roditelja

Kako do besplatne edukacije?

Koji je razlog tomu da je svega 18 korisnika mjere podnijelo zahtjev za korištenjem dodatne edukacije, nije poznato. Ipak, ako biste ju željeli iskoristiti i steći novo zvanje, iz Ministarstva rada daju uputu kako ti učiniti.

– Poslodavac podnosi regionalnom/područnom uredu Zavoda zahtjev za dodjelu potpore male vrijednosti za obrazovanje. Ukoliko se obrazovanje za vrijeme trajanja stručnog osposobljavanja provodi kod poslodavaca proračunskih korisnika, trošak koji će im Zavod isplatiti ne smatra se potporom male vrijednosti. Regionalni/područni ured Zavoda ocjenjuje podneseni zahtjev te ga dostavlja Središnjem uredu na rezervaciju sredstava. Zahtjev se odobrava u roku od 7 dana od dana zaprimanja te se šalje obavijest poslodavcu o ocjeni istog. Pri ocjeni zahtjeva za obrazovanje polaznika stručnog osposobljavanja regionalni/područni ured procjenjuje njegovu nužnost i opravdanost, a s obzirom na program stručnog osposobljavanja te razinu i vrstu obrazovanja polaznika stručnog osposobljavanja. Programi obrazovanja mogu trajati do 3 mjeseca, objašnjavaju iz Kabineta ministra.