Pretraga

Uručene nagrade za promicanje prava djeteta: Među dobitnicama i dvije nastavnice

A- A+

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović svečano je uručio nagrade za promicanje prava djeteta i Nagradu za životno djelo.

Foto: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

– Današnja svečanost je izvrsna prilika da se podsjetimo kako je naša zajednička odgovornost osigurati bolju budućnost djeci, jer djeca jesu naša budućnost. Obilježavanjem Međunarodnog dana prava djeteta potrebno je prisjetiti se kako je osnova za svijet mira sredina gdje djeca uče i rade surađujući, u sustavu koji štiti njihovo sretno djetinjstvo, istaknuo je jučer u svom obraćanju ministar Aladrović.

Godišnja nagrada uručena je Martini Brajdić Manojlović, ravnateljici Doma za odgoj djece i mladeži u Karlovcu. Dom pruža usluge djeci i mlađim punoljetnim osobama s problemima u ponašanju i teškoćama mentalnog zdravlja te primarnim udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima u potrebi. U svom radu ravnateljica Brajdić Manojlović, ističu iz Ministarstva, zalaže da se razbije stigma kroz akcijama u medijima i dodatnim angažmanom oko razvoja potencijala djece i mladih ljudi.

Godišnju je nagradu ministar uručio i Ivani Medić, učiteljici razredne nastave i voditeljici likovne skupine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora iz Neviđana. Učiteljica Medić osmislila je projekt vezan uz rodnu ravnopravnost „Tate za pet“, kojim se očevi uključuju u život škole. Osnovala je i izvannastavnu grupu „Medo Medi“ za učenike prvog razreda, navodi Ministarstvo, koje podučava vještinama medijacije i kako na kvalitetan način izbjeći sukob.

Nagrada za životno djelo pripala je umirovljenoj profesorici Sonji Borovčak. Profesorica Borovčak je Dopredsjednica Saveza Društava Naša djeca te volonterka i predsjednica Društva Naša djeca u Zaboku. Članica je Izvršnog odbora Saveza i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Tijekom godina, naglašavaju iz Ministarstva, sudjelovala je u brojnim akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu, zaslužna za dobivanje statusa Grad prijatelj djece za Zabok te za pokretanje mnogih akcija Saveza DND.

Profesorica Borovčak bila je aktivna u pripremi i provođenju 5. Europske škole socijalne pedijatrije „Dijete u gradu“ te je bila  voditeljica projekta „Županije-prijatelji djece“. Sonja Borovčak, ističu dalje u priopćenju Ministarstco, kako tijekom svojeg radno aktivnog razdoblja, tako i kao umirovljenica, posvećuje svoje vrijeme u podizanju razine osviještenosti o potrebi dobrobiti svakog djeteta.