Pretraga

Državni prvak iz francuskog: ‘Sumnjam da ću ikada imati koristi od naslova, već sad nemam izravan upis u srednju’

A- A+

Među 336 učenika osnovnih i srednjih škola koji su ove godine nagrađeni Oskarom znanja našao se i Raul Pende iz Rijeke. Završio je osmi razred Osnovne škole Gelsi na talijanskom jeziku, a osvojio je naslov državnog prvaka u francuskom jeziku. U razgovoru s Raulom doznali smo što za njega znači prvo mjesto na državnoj razini, kao i u kojem će smjeru teći njegov ostatak školovanja.

Raul Pende i mentor Michele Scalembra

Raul Pende prije dva dana završio je osmi razred Osnovne škole Gelsi u Rijeci, a zadnju godinu u talijanskoh školi okrunio je naslovom državnog prvaka iz francuskog jezika. Na jučerašnjoj manifestaciji u zagrebačkoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici Pende je zajedno s mentorom Micheleom Scalembrom dobio Oskara znanja kao dodatno priznanje za postignuti uspjeh u školskoj godini 2013./2014.

Izdvojeni članak

Jubilarni 10. Oskar znanja: Nagrađeno više od 500 učenika i mentora iz cijele Hrvatske

Podsjećamo da su AZOO i MZOS jučer nagradili ukupno oko 500 učenika osnovnih i srednjih škola kao i njihovih mentora koji su osvojili naslov državnog pravaka u znanju, glazbi i plesu kao i sve koji su se smjestili do treće pozicije na međunarodnim natjecanjima.

Budući da je Raul jedan od dvojice osnovnoškolaca koji su nagrađeni Oskarom znanja kao državni prvaci iz francuskog jezika, upitali smo ga o budućim planovima, kao i doznali što za njega predstavlja činjenica da je najbolji znalac francuskoga na razini cijele zemlje, a ide u talijansku školu.

Romanski jezici mi leže jer mi je talijanski maternji

– Zapravo sam samo iskoristio priliku jer mi je talijanski maternji jezik pa mi je lakše učiti romanske jezike. Francuski je bio u ponudi pa sam uz dobrog profesora Michelea Scalembra postigao ovaj uspjeh, odgovorio nam je Pende na upit otkud ljubav prema tom jeziku.

Izdvojeni članak

Ovo su učenici koji će dobiti Oskara znanja za školsku godinu 2013./2014.

U Osnovnoj školi Gelse dva sata tjedno je slušao francuski, a isti izvan nastave vježba na način da sluša radio i čita literaturu na tom jeziku. Otkrio nam je i da je bio jako iznenađen kad je u Primoštenu proglašen državnim prvakom, a ujedno se radilo o njegovom prvom natjecanju.

Neće biti beneficija, više se radi o samom znanju jezika

– S naslovom državnog prvaka iz francuskog jezika sumnjam da ću kasnije imati kakve koristi pošto već sad nemam niti izravan upis u srednju školu. Više se radi o samom znanju iz jezika nego kanijim beneficijama, objasnio je Raul što mu predstavlja naslov prvaka i Oskar znanja.

Budući da se nalazi na velikoj životnoj prekretnici, to jest upisu u srednju školi, Pende nam je otkrio kako do sada nije imao nikakvih problema oko elektronskih upisa iako smatra da se sam sustav mogao malo bolje organizirati. Što se tiče izbora škole, također mu je vrlo jednostavna odluka jer nastavlja školovanje u talijanskoj gimnaziji.

Za kraj nam je otkrio da još ne razmišlja o fakultetu i da se nada kako će mu se opcije otvoriti kroz naredne četiri godine školovanja.

Oskari znanja od 2005. do 2014.