Pretraga

Jubilarni 10. Oskar znanja: Nagrađeno više od 500 učenika i mentora iz cijele Hrvatske

A- A+

Učenici osnovnih i srednjih škola koji su u školskoj godini 2013./2014. bili državni prvaci ili osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima danas su dobili još jedno priznanje – Oskar znanja. Nacionalna sveučilišna knjižnica u Zagrebu u podne je ugostila i nastavnike pod čijim su mentorstvom učenici ostvarili značajne uspjehe koji su također dobili priznanje za svoj trud i rad. Ovogodišnje deseto izadnje Oskara znanja uveličali su svojim dolaskom Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, te Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i spota.

Foto: srednja.hr

Jubilarna deseta svečana dodjela Oskara znanja državnim i međunarodnim prvacima i njihovim mentorima održala se danas u zagrebačkoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici s početkom u 12 sati. Posebno priznanje koje Agenija za odgoj i obrazovanje u suradnji s MZOS-om dodjeljuje od 2005., ove godine dobilo je 336 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u školskoj godini 2013./2014. postali državni pravci u znanju, glazbi i plesu. Čak 56 nagrađenih Oskarom znanja osvojili su prvo, drugo ili treće mjesto na međunarodnim natjecanjima. Uz odavanje počasti najboljim učenicima, Vinko FIlipović, ravnatelj AZOO-a, te Sabina Glasovac, pomoćnica ministra obrazovanja, uručili su i posebno priznanje za više od 200 mentora.

Izdvojeni članak

Ovo su učenici koji će dobiti Oskara znanja za školsku godinu 2013./2014.

‘Vi ste najvrijednije što Hrvatska ima’

Oskar znanja AZOO i MZOS organiziraju još od 2005. godine te je do danas nagrađeno oko četiri tisuće učenika i tri tisuće nastavnika. Školske godine 2013./2014. provedeno je 26 natjecanja u znanju te pet smotri, a na školskoj razini natjecalo se oko 130 tisuća učenika. Ipak, najveći uspjeh postiglo je 336 osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji će se upisati u povijest kao najbolji učenici ove školske godine.

Današnju svečanu dodjelu otvorio je ženski zbor iz 9. gimnazije u Zagrebu uz izvedbu himne pod palicom Kristine Orač, nakon čega se okupljenima obratio ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Izdvojeni članak

Povodom Državnog školskog športskog prvenstva u Poreču se okupilo 2000 srednjoškolaca

– Uvijek kad se obraćam učenicima prvacima i njihovim mentorima, osjećam posebno poštovanje i respekt. Vi ste najvrijednije što Hrvatska ima. Zavidim vam što ste već sad postigli uspjeh koji će vam obilježiti život i budućnost. No iako se radio o priznanju za uspjehe u znanju, glazbi i plesu, moram napomenuti da u svim ovim godinama koliko organiziramo natjecanja nikada nismo naišli na učenike koji imaju problema u odgoju, stoga uz mentore i učenike, čestitam i vašim roditeljima, riječi su koje je uputio Vinko FIlipović ‘najboljim od najboljih’ ovogodišnjih učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Filipović je dodao kako je najveći broj nagrađenih učenika iz velikih gradova Zagreba, Splita ili Osijeka, ali mu je isto tako drago što će Oskara znanja dobiti i učenici iz manjih naselja i gradova kao što su Čakovec, Kutina, Zabok, Našice, Makarska i drugi. Također je istaknuo i da se među ovih 336 učenika nalaze i univerzalni prvaci, to jest školarci koji su osvojili naslov pravaka u više kategorija, kao i nekoliko godina zaredom.

Ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović i pomoćnica ministra za obrazovanje Sabina Glasovac (desno)

‘Uz vas se ne moramo bojati za budućnost’

Iako je današnjoj svečanosti trebao prisustvovati Željko Jovanović, zbog smjene ministra obrazovanja, u NSK je stigla ministrova pomoćnica Sabina Glasovac koja je uz Filipovića uručivala učenicima i mentorima Oskare znanja.

Izdvojeni članak

Trostruki državni prvak iz informatike, maturant XV. gimnazije, osvojio i Balkansku olimpijadu

– Neka vam ovaj kipić bude simbol truda, znoja, krvi, suza i želje za većim znanjem. Od srca vam čestitam što promičete ideju društva znanja, pogotovo danas kad to nije tako lako zbog poremećenog sustava vrijeednosti. No, uvjerena sam da će doći vrijeme kad ćemo shvatiti da Hrvatsku možemo pokrenuti jedino kroz znanje, izjavila je Glasovac dodajući mentorima da ne posustaju u usmjeravanju i bodrenju nadarenih učenika.

Također, objasnila je kako je MZOS ove godine preko kriterija za upis u srednje škole pokazao da znanje među učenicima potiče još više. Istaknula je kako se ovogodišnji osmaši izravno upisuju u željenu srednju školu ako su bili državni prvaci ili osvojili do trećeg mjesta na međunarodnim natjecanjima u šest predmeta koji su važni za upise u srednje škole.

– Hrvatska se ne mora bojati za svoju budućnost uz ovakve učenike, za kraj je poručila pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta.