Pretraga

Dvije diplome uz izniman prosjek, nisu joj dovoljne za pronalazak posla

A- A+

Dragana Tomčić (26) vlasnica je diploma s Ekonomskog te Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, no ni to joj nije dovoljno za pronalazak posla u struci. Paradoks cijele situacije je i to što je Dragana bila jedna od najboljih studentica na sveučilištu u spomenutom gradu, s prosjekom ocjena 9,71. Nijedan ispit tijekom studija nije pala, a ni otkazala rok. Ovakva akademska biografija dovoljna je za mogućnost volontiranja.

Foto: Đ. Petrović

Dragana Tomčić 26-godišnja je vlasnica dviju diploma, točnije s Ekonomskog i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Međutim ni dvostruko visoko zvanje joj nije dovoljno za pronalazak posla u struci. Da stvar bude gora, Dragana je bila izvrsna studentica i imala prosjek 9,71, te nijedan ispit nije pala, ili propustila rok. Sve to dovoljno joj je da dobije ponudu za status volontera.

Izdvojeni članak

Mladić (23) iz BiH studira uspješno na četiri fakulteta istovremeno

Sedam mjeseci javljanja na natječaje, rezultiralo dvjema ponudama za volontiranje 

– Nisam imala novac za studije industrijskog inženjerstva i menadžmenta, ali sam se uspjela upisati na Fakultet tehničkih nauka 2011. godine kada sam dobila stipendiju Ekološkog pokreta. Da nije bilo toga, ne bih imala diplomu FTN, govori Dragana za 24sata.rs.

Međutim, izgleda da je lakše završiti dva fakulteta i to s odličnim prosjekom, nego se poslije toga zaposliti u struci.

Nakon završetka ekonomije, Dragana je odmah prionula traženju posla. U sedam mjeseci poslala je životopis na bezbroj natječaja, no dobila je samo dva odgovora.

– Dvije privatne firme su mi ponudile volontiranje na godinu dana i neizvjesnu mogućnost da dobijem posao. Morala sam ih odbiti jer u mojoj četvoročlanoj obitelji jedino ja zarađujem, radeći u buticima, pizzeriji i na promocijama, objašnjava Dragana za isti izvor.

Izdvojeni članak

Pismo čitateljice: Tri strana jezika i diploma kvalificiraju me za posao sobarice

Posao u katastru joj dao lažnu nadu

Najzad je Dragana dobila ugovor o radu u katastarskoj službi, te je pomislila da joj se sreća napokon osmjehnula.

No u tri godine rada, nije dobila stalno zaposlenje, nego su joj ugovor konstantno produžavali na mjesec dana.

U travnju ove godine, dobila je najduži ugovor o radu, od tri mjeseca, međutim na burzi se i dalje vodi kao nezaposlena.

Izdvojeni članak

Poljska studentica o Hrvatima: ‘Sve vam je na pas mater i miješate pića’

Svestrana Dragana se bavi folklorom, usavršava jezike, a ima u planu i doktorirati

Za vrijeme rada u katastru, Dragana je uspijevala ispunjavati obveze na Fakultetu tehničkih nauka, gdje je za 11 mjeseci položila 17 ispita. Uz posao i studij stigla se uvečer baviti folklorom, te usavršavati znanja iz engleskog i njemačkog jezika.

– Želim u narednih pet godina doktorirati na FTN-u i poslije predavati na nekom fakultetu. Privlači me sektor javnih financija. Bit će teško jer je za jednu godinu potrebno 200 tisuća dinara (nešto više od 13 tisuća kuna op. a.). Bilo bi dobro da dobijem stipendiju, ali ako je ne bude, morat ću da zaradim novac za doktorske studije, o planovima govori Dragana.

U međuvremenu i dalje šalje CV-e na natječaje i očekuje da će dobiti stalni posao u struci.

Odgovora zasada nema, no marljiva djevojka ne gubi nadu.

– Važno je da razmišljam pozitivno i guram naprijed. Sreća se ne dobiva, već se osvaja, za kraj naglašava Dragana.