Pretraga

Pismo čitateljice: Tri strana jezika i diploma kvalificiraju me za posao sobarice

A- A+

Mlada magistra ekonomije, s poznavanjem tri strana jezika, već neko vrijeme traži posao u struci, ali bezuspješno. Razočarana činjenicom kako je nakon završenog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te jednogodišnjeg volonterskog staža kvalificirana jedino za poslove pralje ili kuharice, poslala je pismo redakciji portala evarazdin.hr.

Mlada magistra ekonomije koja, baš kao i većina mladih ljudi u Hrvatskoj, bezuspješno traži posao te je poslala e-mail redakciji portala evarazdin.hr koji prenosimo u cijelosti:


Izdvojeni članak

Pismo ogorčene studentice Pravnog Fakulteta

Poštovani/poštovane,

ovim putem, zbog velikog nezadovoljstva, kao i većina građana “Lijepe naše”, odlučila sam se obratiti javnosti. Završila sam Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji prije dvije godine te stekla zvanje magistra ekonomije. Nakon svih tih godina muke, gubljenja živaca i raznih odricanja, konačno sam predahnula te sama sebi rekla “eto konačno si jednim dijelom stala na svoje noge” ,u nadi da će mi se otvoriti daljnja vrata te da neću više biti teret svojih roditelja. No na moju žalost to je bila samo moja nada.

Nakon završenog fakulteta, kao i svaka mlada osoba, radovala sam se pronalasku odgovarajućeg posla u svojoj struci, no nakon višemjesečnog traženja uzalud, konačno sam dobila mogućnost volontiranja tj. odrađivanja jednogodišnjeg vježbeničkog staža u Županiji. Na što sam naravno i više nego zadovoljna, pošto sam stekla jedno kvalitetno iskustvo ne samo što se radnog iskustva tiče, već i onog što je možda bitnije, jedno nemjerljivo poznanstvo koje se ne stječe svaki dan. No kako to biva, sve što je lijepo kratko traje.

Eto prošlo je godinu dana od mog vježbeništva, a ja još uvijek neumorljivo iz dana u dana šaljem molbe, javljam se na natječaje među kojima se našao i ovaj natječaj za Recepcionera, u jednom od naših lijepih hotela. Pa sam se tako i javila na taj natječaj na što sam dobila ovaj odgovor koji me naveo da se obratim javnosti:

Izdvojeni članak

Osječanka napisala majci pismo za rođendan koje je postalo hit

“Poštovani,

Zahvaljujemo se na Vašoj prijavi za rad. Nažalost ne zadovoljavate kriterije za radno mjesto za koje ste se prijavili, ali ako ste zainteresirani za neki drugi odjel, kao što su domaćinstvo, domaćinstvo kuhinje ili praona samo nam pošaljite na mail svoju prijavu (ne treba ponovno životopis).

Ured ljudskih potencijala”

Pa se evo pitam, da li je moguće da se visoko obrazovane osobe u području turizma ne mogu zaposliti na mjesto recepcije, već na mjesto pralje, sobarice, servirke itd. Sa znanjem engleskog, španjolskog i njemačkog jezika ne mogu se zaposliti kao recepcioner.

Ako moj profil, kao i profil mnogih koji su se našli u ovoj priči, ne zadovoljava kriterije za navedeno radno mjesto, čiji onda profil odgovara?!! Ne pruža nam se mogućnost zapošljavanja, mogućnost napredovanja i stjecanja radnog iskustva, prema kojim ćemo se uvjetima onda zaposliti? Do koje granice se mora ići da se toliko omalovažava i ruši samopouzdanje mladih školovanih ljudi!!!

Žalosno je da su visoko-obrazovanost i znanje stranih jezika velika kočnica današnjice pri zapošljavanju.

Pismo čitateljice: Tri strana jezika i diploma kvalificiraju me za posao sobarice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap