Pretraga

Dvojba, upisati privatni ili javni fakultet – Jedni su skupi, a drugi kaotični

A- A+

Na privatnim fakultetima samo pet posto studenata pada godinu, dok se na javnim fakultetima brojka penje i do 40 posto, pokazuju to rezultati nedavnog istraživanja Educentra. S obzirom da se velik dio maturanata priprema za nastavak školovanja na visokim učilištima, odlučili smo osim rezultata istraživanja, s vama podijeliti dojmove studenta koji je iskusio javno i privatno studiranje. 

Čija diploma više vrijedi?

Educentrovo istraživanje provedeno na uzorku od 800 studenata sugerira kako je studiranje na javnim fakultetima veće je opterećenje. Ako je suditi prema izjavama polaznici javnih fakulteta za svoje ispite pripremaju do tri puta duže nego što to čine njihove kolege na privatnim učilištima.

Isto istraživanje ukazuje na to da studenti s javnih fakulteta smatraju da je njihova diploma na tržištu ipak vrijednija od one s privatnih fakulteta, a kao jak privlačni faktor navode i mnogo manje troškove studiranja.

S druge strane, studenti s javnih fakulteta tvrde kako su njihovi fakulteti mnogo bolje organizirani te je zbog manjih grupa i individualnog pristupa kvaliteta nastave viša.

Kako bismo se iz prve ruke uvjerili u vjerodostojnost ovih rezultata porazgovarali smo s 24-godišnjim Antom koji je nakon tri godine studiranja javni fakultet zamjenio onim privatnim.

Statistike griješe u procjeni.

– Prva neistina u statistikama je da samo 5% studenata pada godinu na privatnim fakultetima. Na mom faksu palo ih je sigurno više od polovine što je kod mnogih uzrokovalo odustajanje od nastavka studiranja, kazao je Ante.

Također se ne slaže s tvrdnjom da je diploma javnih fakulteta cjenjenija kod poslodavaca.

– Privatni fakulteti grade svoj ugled kod poslodavaca dajući studentima kvalitetno i primjenjivo znanje što poslodavci poslije testiraju na vlastitim ispitima znanja i vještina. Naravno, neki to rade bolje od drugih i zato ne treba sve stavljati u isti koš, kazao je.

Privatni fakulteti olakšavaju put do znanja

 Ipak, Ante se slaže s tvrdnjom da privatni fakultet olakšava put do znanja. Razlog tomu su manje grupe i individualni rad u kojem profesor ima dovoljno vremena za svakog učenika.  

– Na privatnom faksu postoje asistenti čiji su mailovi dostupni po deset sati dnevno tako da ih se uvijek može pitati nešto vezano za gradivo. Takvo nešto na javnim fakultetima postoji samo na papiru. 

Javni fakulteti imaju problem sa profesorskom samovoljom

Naš sugovornik se sugovornik u svome osvrtu dotaknuo i bahatog ponašanja na javnim fakultetima od strane profesora što pak na njegovom novom fakultetu nije slučaj.

– Znali smo čekati na rezultate ispita i po tri tjedna. Na mom sadašnjem faksu se to ne može dogoditi. Na primjer jedan profesor bez pravog razloga nedavno nije ispravio kolokvij u roku od 15 dana i odmah je dobio otkaz, otkriva Ante te nastavlja elaborirati istu temu.

– Pri tom ne mislim da su profesorima oduzeta prava ili pak da su studenti razmaženi već samo mislim da se profesori zbog straha od otkaza više pridržavaju propisanih pravila, tvrdi on.

Ako je suditi prema Antinim dojmovima privatni fakulteti imaju mnogo prednosti no i jednu veliku manu. – Mana privatnog fakulteta je ta da se masno plaća. To je prva i jedina, zaključio je naš sugovornik.