Pretraga

Kako je studirati na privatnom sveučilištu? Pričali smo s nekoliko studenata koji su nam otkrili svoja iskustva

A- A+

Vrijeme upisa na fakultete se približava svjetlosnom brzinom, a odabir studija može biti prava muka. Ako se trenutno nalazite na raskrižju izbora između privatnog i državnog visokog obrazovanja, ovdje smo da vam pomognemo. Naime, oko privatnih učilišta svatko će vam dati drugačije mišljenje, bez obzira studirali oni tamo ili ne. Zato smo mi odlučili javiti se direktno studentima jednog privatnog sveučilišta i postaviti sva pitanja koja bi vas mogla zanimati. Pogledajte što smo saznali.

Najbolje informacije o fakultetima ćete saznati ako razgovarate s nekim tko studira na fakultetu kojeg vi želite upisati. Kada čujete nečija iskustva onda najbolje možete procijeniti je li taj faks za vas. Mi smo odlučili napraviti upravo to te smo razgovarali sa studenticom i bivšim studentom privatnog sveučilišta Libertas, koji su nam rekli nešto više o samom studiju, atmosferi na faksu i mogućnostima koje ovo sveučilište pruža.

Josipa Đerek studentica je 3. godine preddiplomskog studija poslovne ekonomije. Osim što je izvrsna studentica, Josipa je i poduzetnog duha te pokreće vlastitu tvrtku. Na Libertasu je završila nakon što je morala odustati od studija kineziologije zbog ozljeda, a kaže kako joj je Libertas bio odmah sljedeći izbor i to iz nekoliko razloga.

– Mogla sam upisati izvanredni studij na pola semestra, od svih privatnih studija jedino tamo postoji sveučilišni smjer na diplomskom, a čula sam i od poznanika, tadašnjih studenata Libertasa, o izvrsnim predavanjima, Josipa nam je otkrila svoje razloga upisa.

Josipa Đerek, studentica 3. godine preddiplomskog studija poslovne ekonomije

Drugačiji pristup studentima

Naš drugi sugovornik, Domagoj Vlahović, završio je Libertas prije nekoliko godina. Još kao student bio je iznimno uspješan, zaradivši čak 5 dekanovih nagrada i 1. mjesto na Case Study Competition, što mu je otvorilo vrata za stipendiju UniCredit Grupe koja mu je osigurala i praksu, a nakon toga i posao. Trenutno radi u Beču kao koordinator implementacije inovacijskih projekata banaka UniCredit Grupe za Istočnu Europu. Njegova uspješna karijera započela je na Libertasu, a otkrio nam je kako je završio upravo tamo.

– Libertas sam odabrao nakon njihove prezentacije koje ja bila u mojoj srednjoj školi i u tom trenutku razmišljao sam trebam li uopće upisati fakultet. Naime, puno mojih starijih kolega je upisalo neke državne fakultete koje su nažalost jako brzo ispisali zbog različitih razloga. Jedan od razloga u to vrijeme je bio da studenti, nažalost, nisu uvijek bili tretirani na dostojanstven način. S obzirom da je fakultet odluka koja stvarno odlučuje smjer u kojem će nečiji život krenuti, želio sam biti u okruženju koji tretira studente na fer način, koji svim studentima daje jednaku priliku i koji počiva na načelu meritokracije – mjestu koje ti omogućuje izvući tvoj maksimum. I tada se pojavio Libertas s drugačijim pristupom. Na Libertasu sam završio stručni specijalistički studij koji priprema studente za poslovnu karijeru. S obzirom da sam se uvijek vidio u korporativnom svijetu, mislim da je to bila prava odluka i da moram, opet bih odabrao isti put, rekao nam je Domagoj.

Zanimalo nas je i što bi istaknuli kao najveću prednost Libertasa kao privatnog fakulteta. Domagoj nam je rekao kako smatra da privatno sveučilište nudi drugačije iskustvo studiranja, uglavnom jer je puno veći fokus na vještinama i poslovno primjenjivom znanju. Na ono što je rekao nadovezala se Josipa, koja je istaknula profesore koji imaju puno iskustva pa time nadopunjuju svoju nastavu.

Praksa, praksa i praksa

– Osim teoretskih predavanja imamo i vježbe s profesorima koji imaju ili su imali zavidne karijere pa drže jako zanimljiva predavanja, a pogotovo vježbe jer tamo dosta mogu govoriti iz vlastitog iskustva. Seminari su jako bitni i drago mi je da ih imamo često jer pojednostavljuju pisanje završnog rada, istaknula je Josipa.

Kao pravi stručnjak za ekonomiju, Domagoj nam je dao još jedno objašnjenje.

– Činjenica je da su privatna učilišta na tržištu i kao takva, njihova budućnost direktno ovisi o kvaliteti njihovog programa i kvaliteti pristupa prema studentima. To nekada može biti i pogrešno interpretirano jer ponekad vlada pogrešno mišljenje da ako netko plati studij, tako plati i diplomu. Ali, iz svog iskustva mogu reći da o nije tako. A i činjenica da su neka učilišta uspješno na tržištu već petnaestak godina govori samo za sebe, rekao nam je Domagoj.


Domagoj Vlahović s rektorom Međunarodnog sveučilišta Libertas prof. dr. sc. Duškom Pavlovićem

Budući da je završio faks i brzo pronašao posao te trenutno ima karijeru u usponu, pitali smo Domagoja smatra li da ga je Libertas dobro pripremio za sve što mu je život do sad pružio.

– Što se tiče samog pristupa učenju, Libertas stvarno stavlja naglasak na razvoj vještina. Znanje je danas dostupnije nego ikada i dostupno je svima – ono sto čini razliku su vještine koje se mogu razviti samo na jedan način – praksom. Sjećam se da smo kroz studij, iz skoro svakog kolegija, bili ‘prisiljeni’ raditi u grupama, morali smo riješiti neki business case i na kraju ga prezentirati pred cijelom grupom koji bi onda ‘challangirala’ rješenje. Kad to pogledam iz današnje perspektive, mogu zaključiti da je to bio ispravni način rada jer se na taj način razvijaju problem solving/komunikacijske/prezentacijske/organizacijske vještine – sve ono što je potrebno kasnije u karijeri, otkrio nam je Domagoj.

Libertas te priprema za život!

Za kraj, pitali smo naše sugovornike zašto bi preporučili baš Libertas maturantima ili drugima koji traže studij koji će upisati.

– Preporučila bih Libertas svim budućim studentima koji žele steći ozbiljno znanje koje će moći koristiti dalje u poslu. Tu se ne dobivaju samo teorijska znanja nego se ući i iz situacija u poslovnom svijetu s kojima ćemo se sigurno susresti. Predavanja su stvarno zanimljiva, a svi studenti imaju priliku sudjelovati u mnogobrojnim udrugama i projektima, rekla nam je Josipa.

– Ako bih mogao dati savjet budućim studentima, to bi bio upravo ovaj – da se uključe u što više studentskih aktivnosti i internacionalnih studentskih razmjena jer to prije svega znači da ulažu u sebe, a to je najbolja investicija koju mogu napraviti. Naravno, bitna komponenta cijele priče je i networking jer nikada ne znate koga ćete upoznati, a i prema staroj izreci, neku osobu uvijek ćete sresti dvaput u životu, tako da nikada ne znate kako će vas budući putevi opet spojiti.

I na kraju, studentske godine su godine koje su najljepše u životu, godine u kojima se stvaraju nezaboravna iskustva i prijateljstva, godine koje ne izgrađuju samo studenta već koje izgrađuju osobu i zato je bitno da biti u pravom okruženju, za kraj nam je rekao Domagoj.

_____________________________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native studije portala srednja.hr i Međunarodnog sveučilišta Libertas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap