Pretraga

Dvojica mladih hrvatskih inovatora upravo su nominirana su za jednu od najprestižnijih nagrada koju dodjeljuje MIT

A- A+

Innovators Under 35 globalna je zajednica mladih inovatora, pionira i promotora socijalne programe koju još od 1999. vodi MIT Technology Review. U tom smislu, dodjeljuju i godišnje nagrade najbriljantnijim umovima Europe koji mijenjaju društvo i posao svojim inovacijama na području biotehnologije i medicine, računalstva i elektronike, interneta, umjetne inteligencije i robotike, telekomunikacija, nanotehnologije, energetike i transporta. Lijepa vijest je da su za tu prestižnu nagradu nominirana i dvojica mladih hrvatskih poduzetnika.


Nominacija za nagradu Innovators Under 35 Europe 2018 Awards ovih dana stigla mladom solinskom poduzetniku i studentu splitskog FESB-a, Ivanu Mrvošu, koji se njome pohvalio na svom Facebook profilu.

Izdvojeni članak

Priča o dečku iz Karlovca koji zbog igraće konzole nije želio na faks i sada pomalo osvaja svijet

– Nominiran za jednu od najpoznatijih nagrada na svijetu jednog od najpoznatijih sveučilišta na svijetu – MITa. I to baš od strane njih – naišli su na postove Includea na Linkedinu i jako brzo skopčali da se ne radi samo o klupi za punjenje mobitela. Innovators under 35 proteklih godina na svjetskoj razini osvajali su Mark Zuckerberg, Larry Page, Jonathan Ive, Max Levchin… Čak i da ne osvojimo nagradu – sama nominacija je već čudo, poručio je Mrvoš putem svog Facebooka.

Za one koji ne znaju, Mrvoš je osnivač i direktor tvrtke Include, koja razvija inovativna hardverska i softverska rješenja, a poznata je i po proizvodnji pametnih klupa Steora. Ukratko, riječ je o klupama koje omogućuju punjenje gadgeta, pristup internetu, a rade uz pomoć solarne energije te su svojom funkcionalnošću osvojile mnoge zemlje svijeta.

Ubrzo nakon što je Mrvoš objavio Facebook status kojim je obavijestio javnost o ovoj nominaciji, u komentarima se javlja još jedan mladi hrvatski inovator, 20-godišnji Albert Gajšak, koji je, ispostavilo se, nominiran za istu nagradu.

– Mislio sam da je clickbait, ali sad se moram prijaviti kad vidim si i ti u igri, poručio je Albert.

Albert je pak poznat po svojoj ‘uradi sam’ igraćoj konzoli MakerBuino. Riječ je o proizvodu koji se sastoji od elektroničkih komponenta, a koje kupac uz pomoć uputa sam sastavlja i dolazi do finalnog proizvoda – konzole na kojoj je moguće igrati retro igrice poput Tetrisa. Ova jednostavna inovacija osvojila je i hrvatsko, ali još više strano tržište i Albertu priskrbila titulu jednog od ponajboljih mladih inovatora u Hrvatskoj.