Pretraga

‘Premlada si da bi imala strije’: Naša dermatologinja razbila je mit koji se tiče svih tinejdžera

Kako točno nastaju strije? Na to pitanje još nitko nije pronašao konkretan odgovor, s obzirom na to da se radi o više faktora koji utječu na njihov nastanak. Objasnila nam je to dermatologinja Dora Madiraca koja radi u KBC-u Sestre milosrdnice, ali i objasnila kako strije nisu rezervirane samo za ‘starije’ žene i žene koje su rodile, već da se pojavljuju i kod dječaka i muškaraca. Iako ne postoji neka ‘čudotvorna’ krema protiv strija koja bi mogla spriječiti njihov nastanak ili od koje će one nestati, postoji niz tretmana koji vam mogu pomoći da one budu manje vidljive.

strije na boku

Foto: Pexels

‘U moje vrijeme mlade cure nisu imale strije’, govorila mi je moja majka kada su mi se pojavile prve strije u pubertetu, nakon čega je dodala da je razlog zašto tako ‘rano’ imam strije moje ‘nekretanje’ i hrana koja je znatno drugačije kvalitete nego što je bila sedamdesetih i osamdesetih. Prema njenom mišljenju, strije su bile ‘rezervirane’ samo za ‘starije’ žene i za one koje su rodile, tako da ‘nije normalno’ da ih imam i ja kao tinejdžerica.

Strije može uzrokovati prebrzo rastezanje kože čak i pri povećanju mišićne mase

No, odlučili smo razbiti taj mit pa smo se javili dermatologinji Dori Madiraci koja radi u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. Iako je točno da strije nastaju najčešće u trudnoći, objasnila nam je zašto je normalno da nastaju i u pubertetu te zašto se zbog toga mlade djevojke ne bi trebale brinuti.

– Strije su linearna atrofična oštećenja kože koja nastaju na mjestima pojačanog mehaničkog rastezanja kože. Točan uzrok je nepoznat, nastanak je multifaktorijalan. Osim fizikalnih čimbenika koji uzrokuju prebrzo rastezanje kože, na primjer u trudnoći, pubertetu, pri povećanju mišićne mase i tjelesne težine. Strije nastaju i radi genetskih i hormonskih čimbenika te kod nekih bolesti, govori nam dermatologinja Madiraca.

Izdvojeni članak

Žene o tome brinu, a muškarci uopće ne primjećuju

‘Ne postoji čarobna krema za uklanjanje strija’

Istaknula je i kako strije nisu ‘rezervirane’ samo za ženski spol i da se mogu javiti u fazama pojačanog rasta u pubertetu kod oba spola na ramenima, nadlakticama, grudima, trbuhu, bokovima, bedrima i stražnjici. Na pitanje mogu li se strije ukloniti ili može li se čak možda i spriječiti njihov nastanak ako ih mažemo određenim sredstvima od rane dobi, odgovora sljedeće:

– Ne postoji ‘čarobna’ krema za uklanjanje strija. Najbolji terapijski učinak postiže se kombinacijom različitih tretmana. Ovisno o kliničkoj slici, radi li se o ranim eritematozno lividnim promjenama ili o kasnim bjelkastim strijama, koriste se različiti laserski tretmani, tretmani mikroiglicama u kombinaciji s radiofrekvencijom i lokalna terapija retinoidima. Moram naglasiti da niti jedna od navedenih metoda ne uklanja u potpunosti strije, nego one postaju manje vidljive, objašnjava dermatologinja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stretch Marks Are Beautiful (@stretchmarks__)

Celulit također može nastati u pubertetu

Da se ponovno pita moju majku, pojava celulita u pubertetskoj dobi isto tako ‘nije normalna’, a dermatologinja Madiraca je i taj mit opovrgnula.

– Celulit, odnosno nakupine masnog tkiva koje prodiru u dermis kože i daju izgled ‘narančine kore’, u nekom obliku nastaje u gotovo 90 posto žena i predstavlja estetski problem. Nastanak je povezan s genetskim čimbenicima, lošim prehrambenim navikama, primjerice hrana s visokim glikemijskim indeksom, kao i sjedilačkim načinom života te hormonalnim čimbenicima, prvenstveno estrogenom te može nastati i kod tinejdžerica, navodi dermatologinja Madiraca.

Izdvojeni članak

Studenti farmacije razbili mit iz TikTok trenda u kojem djevojke mažu lice menstrualnom krvlju

‘Celulit je normalna pojava i ne predstavlja zdravstveni, nego estetski problem koji ima većina žena’

Ako vam celulit ‘smeta’, dala je i nekoliko savjeta za borbu protiv i smanjenje celulita i to bez ikakvih tretmana.

– Zdrave životne navike, uravnotežena prehrana i fizička aktivnost ključne su u borbi protiv celulita. Također, smanjenje celulita se može postići i kombinacijom različitih metoda koje potiču sintezu kolagena, poboljšavaju kvalitetu kože i umanjuju količinu masnog tkiva. Važno je naglasiti da je celulit normalna pojava, ne predstavlja zdravstveni nego estetski problem i da ga ima većina žena, istaknula je Madiraca.

I dok su po pitanju strija i muškarci skloni njihovoj pojavi, kod celulita imaju više sreće jer imaju znatno nižu razinu estrogena koji je ustvari glavni ‘krivac’ za nastanak celulita.

– Također, muškarci imaju drugačiju strukturu vezivnog tkiva, ono je čvršće i potkožna mast rjeđe izbija na površinu, zaključila je dermatologinja Madiraca.