Pretraga

Einstein u pismu sinu objašnjava kako su klavir i stolarija bolji od škole

A- A+

Albert Einsten je 1915. godine u Berlinu živio s rođakinjom Elsom koja će mu kasnije postati druga supruga. Dvoje djece iz prvog braka Hans Albert i Eduard su živjeli s bivšom suprugom u neutralnom Zurichu. Kada je završio osmogodišnji rad na teoriji relativnosti, poslao je pismo 11- godišnjem sinu Hansu u kojem mu je sugerirao čime da se bavi. Pismo je objavljeno u ‘Nasljedstva: Pisma velikih Amerikanaca njihovoj djeci’, a prenosi ga magazin Time.

Albert Einstein

Izdvojeni članak

Pročitajte pismo koje je Einstein prije stotinu godina napisao za Mariju Curie

Dragi moj Alberte,

jučer sam primio tvoje pismo i bio sam jako sretan zbog toga. Već sam se pobojao da mi nećeš uopće pisati. Rekao si mi kad sam bio u Zurichu da ti je neugodno kad dolazim. Zato mislim da je bolje da se nađemo na nekom drugom mjesto, gdje nitko neće ometati naš komfor. U svakom slučaju tražit ću da svake godine provedemo mjesec dana zajedno, tako da vidiš da imaš oca koji te voli. Također možeš naučiti mnoge dobre i prekrasne stvari od mene, nešto što ti drugi ne mogu ponuditi. Ono što sam postigao napornim radom neće koristiti samo strancima, već i mojim dječacima. Ovih dana završio sam jedno od najljepših djela mog života, a kad narasteš reći ću ti više o tome.

Jako mi je drago da te veseli sviranje klavira. To i stolarija su po mom mišljenju u tvojoj dobi najbolje zanimacije, bolje čak i od škole. To su stvari koje mladoj osobi poput tebe najbolje odgovaraju. Uglavnom sviraj na klaviru stvari koje te vesele, čak i ako ti ih učitelj ne zada. To je način da naučiš najviše, kada nešto radiš s tolikim užitkom da ne primjećuješ da vrijeme prolazi. Ja se nekad toliko udubim u svoj posao da zaboravim kad je vrijeme ručka. Igraj se bacanja kolutova s Teteom. To te uči agilnosti. Također idi kod mog prijatelja Zanggera ponekad. On je drag čovjek.

Budi uz Tetea, ljubi te tvoj tata.

Pozdravi mamu.