Pretraga

ERS traži odbacivanje Izvješća o kurikularnoj reformi, za koje ni danas ne znamo tko ga (ni)je potpisao

A- A+

Bivša Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme jučer je objavila komentar na Izvješće Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja. Tvrde kako se Izvješće ne zasniva na objektivnim činjenicama te da obiluje netočnim informacijama, neistinama i neprimjerenim iskazivanjem stavova. Ministarstvo se priopćenjem zahvalilo bivšoj radnoj skupini te ponovno pozvalo na ‘preklapajući konsenzus’. Podsjećamo kako još uvijek nije poznato tko (ne) potpisuje navedeno Izvješće, a što smo u više navrata pokušali doznati od resornog ministarstva.

Pavo Barišić i Boris Jokić | screenshot HRT

Izdvojeni članak

Ministarstvo taji tko je sve potpisao Izvještaj o reformi kurikuluma: Barem jedna osoba nije

Komentar koji je jučer objavila bivša ERS na čelu s Borisom Jokićem, osvrnuo se na Izvješće Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja, objavljeno 3. studenog 2016. godine. Povjerenstvo na čelu s Dijanom Vican i Matkom Glunčićem u Izvješću je ‘utvrdilo činjenice te usvojilo zaključke i preporuke koje čine temelj za daljnje prijedloge za nastavak reforme odgoja i obrazovanja’. Bivša ERS u svojem se jučerašnjem komentaru osvrnula na dio Izvješća koji se odnosi na CKR i sam rad ERS-a.

– Izvješće se ne zasniva na objektivno utvrđenim činjenicama, već obiluje netočno prikazanim informacijama, neistinama te neprimjerenim iskazivanjem stavova bez konzultiranja svih dokumenata i komunikacije s velikim brojem osoba uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi u razdoblju od siječnja 2015. do lipnja 2016. godine, tvrde iz bivšeg ERS-a.

ERS od ministra traži da Izvješće odbaci; iz MZO-a spominju ‘preklapajući konsenzus’

U komentaru navode kako nitko od članova ERS-a nije kontaktiran za moguća pojašnjenja, što smatraju neprofesionalnim, nekolegijalnim i nečasnim. Bivši ERS zatražio je od resornog ministra Barišića da navedeno Izvješće, u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje činjenica, odbaci i ukloni s mrežnih stranica Ministarstva.

– U ovom obliku ovaj dio Izvješća vrijeđa rad preko 500 stručnjaka, ugrožava osobni i profesionalni integritet svih uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, kao i integritet odgoja, obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj, zaključuje bivša Ekspertna radna skupina.

Na njihov komentar, jučer su se osvrnuli iz Kabineta ministra znanosti i obrazovanja. Iz MZO-a tvrde kako prihvaćaju različitost mišljenja i stavova te kako su pluralizam, uključivost i međusobno uvažavanje načela rada Vlade RH i samog Ministarstva. Dotakli su se i već spominjanog ‘preklapajućeg konsenzusa’.

– U skladu s programskim načelima Vlade o pluralnosti i uključivosti, potrebno je za reformu naobrazbe poći od „preklapajućega konsenzusa“, minimalnoga okvira suglasnosti različitih sastavnica društva, poručuju iz Ministarstva i dodaju kako će pokušati doći do demokratskog okvira i zajedništva društva što se tiče reforme odgoja i obrazovanja.

Komentar Ekspertne radne skupine na izvješće Povjerenstva za unaprjeđenje odgoja i obrazovanja by srednja.hr on Scribd

Uključivanje svih aktera i dalje je samo floskula

Tvrde i kako će u idućim koracima uključiti i uvažiti sve relevantne dionike ‘kako bi važni reformski proces naobrazbe imao dugoročnu stabilnost i kako ne bi bio ovisan o preferencijama pojedinih političkih i interesnih krugova’. Ovo potvrđuje riječi ministra Barišića s primopredaje Ministarstva, kada je jasno rekao da će u proces reforme uključiti sve aktere u proces. Rekao je tada da će, osim Povjerenstva, pozvati i ono prethodno (op.a. Ekspertnu radnu skupinu), poimence tada spomenuvši Borisa Jokića.

Kao što smo već pisali, to je jedno od dva obećanja koja ministar nije ispunio, a koja je jasno dao prilikom primopredaje Ministarstva. Naime, Jokić je za više medija, a posljednji put u intervjuu za Globus 16. prosinca, rekao da ga ministar nikada nije pozvao na razgovor.

Na kraju, podsjetimo i na priču o kojoj smo pisali na Srednja.hr, odnosno činjenicu kako sporno Izvješće ne potpisuju svi članovi Povjerenstva koje ga je donijelo. Naime, Mirela Lekić, članica Povjerenstva (inače šefica Odjela za obrazovanje u Hrvatskoj obrtničkoj komori), još nam je u studenom rekla da Izvješće nije mogla potpisati. Iz Ministarstva su nam potom potvrdili kako je na sjednici Povjerenstva, na kojoj je Izvješće usvojeno, nazočilo 14 od 16 članova te da su svi prisutni Izvješće potpisali. Na naš upit o dvoje članova koji nisu bili prisutni, tj. koji Izvješće nisu potpisali, do danas nismo dobili odgovor. Za pomoć oko dolaska do te informacije pritužbom smo se obratili Povjerenici za informiranje, a njezin ćemo odgovor objaviti odmah po primitku.

Izvješće_PUROO by srednja.hr on Scribd