Pretraga

Zavrzlama oko Akcijskoga plana: Što očekujemo 8. rujna na sjednici Povjerenstva s premijerom?

A- A+

Nakon što smo početkom srpnja objavili ekskluzivnu usporednu analizu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije s izrađenim Nacrtom prijedloga Akcijskog plana za provedbu Strategije, isti Nacrt nije usvojen s obzirom da nije pratio Strategiju. Članovi Posebnog stručnog povjerenstva dobili su zadatak do 8. rujna izraditi novi, usuglašeni Nacrt Akcijskog plana, koji će ovaj puta Strategiju pratiti. No, predsjednica Povjerenstva Dijana Vican tvrdi da se do 8. rujna zapravo izrađuje završna verzija Akcijskog plana te da je Nacrt izrađen, referirajući se upravo na Nacrt koji nije usvojen. Upravo suprotno u svojim izjavama tvrdi premijer, koji 8. rujna očekuje tek Nacrt.

Dijana Vican foto: UniZadar i srednja.hr

U današnjem intervjuu za Večernji list, predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva Dijana Vican referirala se na Nacrt Akcijskog plana o kojem smo pisali početkom srpnja ustanovivši da u preko 60 posto ciljeva i mjera nije pratio Strategiju obrazovanja. Indirektno je naglasila da je analiza Srednja.hr usporila dovršetak Akcijskog plana.

– Određeni medijski navodi i lažne informacije usporile su dovršetak Akcijskog plana koji je već do sada mogao biti gotov. Nadam se da novih opstrukcija neće biti, izjavila je predsjednica PSP-a za današnji Večernji.

Nakon naše priče, Nacrt Akcijskog plana za provođenje Strategije nije usvojen na sjednici 4. srpnja

‘Medijski navodi i lažne informacije’ očito nisu bili samo takvog, ‘lažnog’ karaktera, s obzirom da navedeni Nacrt Akcijskog plana na sjednici PSP-a s premijerom 4. srpnja nije usvojen, već je pristupljeno izradi novoga, koji će morati pratiti Strategiju.

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju

Koliko se iščitava iz intervjua zadarske rektorice, njezin je stav da će se upravo neusvojeni Nacrt Akcijskog plana nadopunjavati samo pristiglim očitovanjima dionika odgojno-obrazovnog sustava. Ne spominje da taj Nacrt nije usvojen te da je potrebno donijeti novi, usuglašen u prvom redu  sa Strategijom.

– Nacrt Akcijskog plana je izrađen i u travnju predan premijeru. Očitovanja svih čimbenika iz odgojno-obrazovne infrastrukture su pristigla mjesec dana nakon toga. Članovi PSP-a su se sami opredijelili za izradu završne verzije svakog poglavlja Akcijskog plana, i to prema pristiglim očitovanjima. Premijeru su iskazali svoje osobne afinitete prema pojedinim područjima za izradu završne verzije i suglasili se da će se Akcijski plan završiti do 8. rujna 2017., kazala je Vican za Večernji list.

Sličnu izjavu zadarska je rektorica nedavno dala i za N1 televiziju.

– Nacrt Akcijskog plana je završen. Na njemu su radili članovi PSP-a prema preuzetim obvezama po poglavljima. Nacrt je poslan institucijama na očitovanje. Institucije su se očitovale. Članovi PSP-a sada će izraditi Akcijski plan do 8. rujna, zadaće su podijeljene, izjavila je Dijana Vican za N1.

8. rujna očekuje se donošenje Nacrta Akcijskog plana, usuglašenog sa Strategijom

S obzirom na obje izjave dane za dva različita medija, iščitava se kako Vican smatra da je Nacrt Akcijskog plana završen (referirajući se na onaj koji nije usvojen!) te da će se do 8. rujna, temeljem pristiglih očitovanja dionika odgojno-obrazovnog sustava, izraditi finalna verzija Akcijskog plana.

No, podsjetimo kako je nakon četverosatne sjednice PSP-a 4. srpnja u Vladi, nakon naše priče o manjkavostima Nacrta Akcijskog plana, istaknuto da Nacrt u tom obliku nije usvojen.

Izdvojeni članak

Pala prva ostavka nakon imenovanja nove voditeljice Cjelovite kurikalarne reforme i članova timova

– Zaključak je da će se izraditi prijedlog Akcijskoga plana temeljen na Strategiji, ali uz jednu malo drugačiju metodu. Uzet će se sljedeća dva mjeseca do 8. rujna i pojedini će članovi Posebnog stručnog povjerenstva koji su najbliži onih šest poglavlja po temama iz Strategije, kao izvjestitelji voditi usuglašavanje Akcijskog plana temeljem i primjedbi ali i temeljem Strategije koju je Sabor prihvatio, izjavila je ministrica Blaženka Divjak nakon sjednice PSP-a u Vladi 4. srpnja, dodavši jasno kako tadašnji Nacrt Akcijskog plana, koji smo detaljno analizirali, nije usvojen.

Uz navedeno, i premijer Plenković početkom je ovog tjedna u izjavi za medije jasno naglasio da do 8. rujna očekuje usuglašen Nacrt Akcijskog plana.

– Rektorica Vican i ostali članovi Posebnog stručnog povjerenstva sukladno dogovoru sa zadnjeg sastanka na kojem smo bili i ministrica Divjak i ja, ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni Nacrt Akcijskoga plana provedbe Strategije, kazao je Plenković u ponedjeljak.

Novi Nacrt Akcijskog plana – nova očitovanja dionika sustava?

Izdvojeni članak

Netransparentan izbor voditeljice ERS-a: Vedran Mornar razmišlja o ostavci – Akcijski plan presudan

Izrađeni Nacrt Akcijskog plana koji nije usvojen, poslan je institucijama odgojno-obrazovnog sustava na očitovanja te su se one očitovale. Prema riječima rektorice Vican, Nacrt Akcijskog plana koji nije usvojen, nadopunjavat će se samo prema pristiglim očitovanjima. U svojim izjavama, ona izostavlja činjenicu da se Nacrt Akcijskog plana mora usuglasiti sa Strategijom, koju u prvoj, osporenoj verziji nije pratio u 129 mjera i 11 ciljeva. Tvrdi i da će se do 8. rujna izraditi završna verzija Akcijskog plana, dok njen šef, sam premijer, govori kako do 8. rujna na stolu mora biti usuglašen Nacrt Akcijskog plana i to prema Strategiji.

Gledajući proceduralno, s obzirom da osporeni Nacrt Akcijskog plana nije usvojen, a slijedeći istu logiku, novi Nacrt Akcijskog plana izrađen prema Strategiji trebao bi proći istu proceduru kao i manjkav prethodni. Dakle, strogo slijedeći proceduru, nakon izrade novog Nacrta, on bi trebao ponovno biti odaslan institucijama na očitovanje, potom bi se trebao dopuniti njihovim primjedbama, nakon čega bi trebalo uslijediti usvajanje konačnog Akcijskog plana.

Istaknimo samo da su se institucije očitovale na Nacrt Akcijskog plana koji nije usvojen pa bi se logikom stvari, ako se već moraju očitovati prema proceduri, trebale očitovati na Nacrt koji će biti usvojen.

Lučin i Mornar: PSP 8. rujna mora donijeti novi Nacrt usuglašen sa Strategijom

Članovi Posebnog stručnog povjerenstva Pero Lučin i Vedran Mornar, danas su nam potvrdili da do 8. rujna Povjerenstvo ima zadatak izraditi novi Nacrt Akcijskog plana usuglašen sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Bivši ministar Vedran Mornar smatra kako bi novi Nacrt Akcijskog plana trebao ići na očitovanja te da bi tek nakon toga trebalo uslijediti donošenje Akcijskog plana.

Izdvojeni članak

Pitate za reformu? Ona nije ovdje, zatočena je u kaosu nepravilnosti i netransparentnosti

– Upozorio sam mailom članove Povjerenstva, koje se šutnjom valjda složilo, da je osnova za novi Nacrt Akcijskog plana upravo Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije, kaže nam Mornar.

I Pero Lučin iz PSP-a ističe da se 8. rujna mora donijeti novi Nacrt usuglašen sa Strategijom.

– Glavna primjedba oko prethodnog Nacrta Akcijskog plana bila je upravo ta da se Strategija ne može mijenjati kroz Akcijski plan, kaže Lučin referirajući se na brojne ciljeve i mjere Strategije koji su nedostajali ili bili izmijenjeni u osporenom Nacrtu Akcijskog plana. Što se tiče samog očitovanja institucija na Nacrt Akcijskog plana, Lučin se pita zašto su uopće potrebne, s obzirom da su se sve te institucije očitovale prilikom donošenja same Strategije, koju bi Akcijski plan za njezino provođenje trebao pratiti.

S obzirom da nakon naše priče o izbacivanju ciljeva i mjera Strategije iz Nacrta Akcijskog plana, taj isti Nacrt nije usvojen, 8. rujna očekuje se donošenje novog Nacrta, usuglašenog sa Strategijom. Pitanje je hoće li novi (eventualno) usvojeni Nacrt ići na nova očitovanja institucijama odgojno-obrazovnog sustava, no sigurno je kako novi Nacrt mora pratiti Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, dokument usvojen u Hrvatskom saboru.