Pretraga

Povjerenstvo Dijane Vican više od 70 dana ne radi ništa: Istekao i dodatni rok za odabir preostalih članova ERS-a

A- A+

Cjelovita kurikularna reforma i dalje stoji čvrsto ukopana u mjestu. Na njoj se već više od godinu dana ne radi ništa, a s obzirom da i dalje nije kompletirana Ekspertna radna skupina koja proces treba voditi, nije poznato kada će se CKR ‘iskopati’ s mjesta. Naime, prije tri dana istekao je rok za odabir preostalih pet kandidata za Ekspertnu radnu skupinu, no ni nakon roka produženog za 30 dana Posebno stručno povjerenstvo, koje vrši odabir članova, po tom pitanju nije napravilo baš ništa.

Dijana Vican foto: UniZadar i srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja početkom srpnja obavijestilo je javnost da se rok za odabir preostalih pet članova Ekspertne radne skupine produljuje za dodatnih 30 dana. Produljenje roka dogovoreno je 4. srpnja na sjednici Posebnog stručnog povjerenstva, održanoj u Vladi. Dodatni rok od 30 dana za odabir članova istekao je 3. kolovoza, a novih pet članova ERS-a i dalje nema nigdje na vidiku.

Rok produljen jer se Posebno stručno povjerenstvo uopće nije sastajalo

Izdvojeni članak

Natječaj za 5 mjesta u ERS-u produljen za 30 dana jer povjerenstvo Dijane Vican 42 dana nije radilo baš ništa

Radi se o natječaju za pet mjesta, odnosno, članova ERS-a oko kojih se pri prvom izboru 22. svibnja članovi Posebnog stručnog povjerenstva nisu mogli dogovoriti. Istog je dana objavljen natječaj za pet kandidata ERS-a, no 6. srpnja Ministarstvo je obavijestilo javnost da se rok za odabir kandidata produljuje za 30 dana.

Rok je produljen jer se Posebno stručno povjerenstvo, zaduženo za odabir članova ERS-a, nije sastajalo u razdoblju od 22. svibnja do 4. srpnja, kada je održana sjednica u Vladi. Drugim riječima, Povjerenstvo Dijane Vican 42 dana nije radilo ništa.

Nova sjednica Povjerenstva tek iza 20. kolovoza

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju

Četverosatna sjednica PSP-a održana 4. srpnja u Vladi bavila se primarno Nacrtom Akcijskog plana za provođenje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koji je u mnogobrojnim mjerama bio manjkav, a što smo otkrili i o tome ekstenzivno pisali. Osim toga, na istoj sjednici donesen je zaključak o produljenju natječaja za dodatnih 30 dana. No, kako nam kaže član PSP-a Vedran Mornar, nove sjednice neće niti biti prije 20. kolovoza.

– Nakon sjednice u Vladi 4. srpnja, sljedeća je održana 12. srpnja. Nije završena pa je nastavak predviđen za 17. srpnja, ali ga je predsjednica Povjerenstva odgodila za iza 20. kolovoza, rekao nam je Mornar.

Rok od 30 dana za izbor preostalih pet članova ERS-a istekao je 3. kolovoza, novi članovi ERS-a nisu izabrani, a po svemu sudeći, neće niti biti prije 20. kolovoza. Ako uzmemo u obzir da je o posljednoj sjednici PSP-a na stranicama Nove boje znanja obaviješteno 22. svibnja, kada je zadnji put zabilježen konkretan rad Povjerenstva, u ovom trenutku period nerada PSP-a dosegao je brojku od više od 70 dana.

Problematičan ERS od samog početka

Izdvojeni članak

Blamaža Barišića i Vican: Prekršena procedura u izboru člana nove Ekspertne radne skupine

Sjednica 4. srpnja u Vladi bavila se primarno manjkavošću Nacrta prijedloga Akcijskog plana, dok o sjednici 12. srpnja na koju nam je ukazao Vedran Mornar, nije niti izviješteno na stranicama Povjerenstva za provedbu Strategije te nije poznato o čemu se na njoj raspravljalo. No, prilično je jasno da na njoj nije izvršen odabir preostalih članova ERS-a.

Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme od dana svog (krnjeg) izbora opterećena je  brojnim problemima. Osim što su neki od članova PSP-a ukazivali na brojne nepravilnosti i netransparentnost samog procesa izbora, mediji su otkrili i kako izabrani član ERS-a Mirko Ruščić ne udovoljava uvjetima natječaja, a sredinom lipnja članica ERS-a Loretana Farkaš podnijela je ostavku. Tako od 7 izabranih članova 22. svibnja preostaje njih pet, uz voditeljicu Jasminku Buljan Culej.

Čeka se očitovanje Posebnog stručnog povjerenstva na nalaze analize natječaja

No, kako je poznato, natječaj za ERS pretvorio se u prvoklasno političko pitanje, prosvjednici 1. lipnja tražili su njegovo poništavanje, a isti se vrlo često spominjao tijekom preslagivanja HDZ-a i HNS-a. Ministrica Divjak od svojih je prvih istupa u medijima govorila kako je potrebno provesti reviziju natječaja, utvrditi što se s njime dogodilo i potom eventualno povući neke poteze.

Izdvojeni članak

Pala prva ostavka nakon imenovanja nove voditeljice Cjelovite kurikalarne reforme i članova timova

U intervjuu za Dnevnik Nove TV krajem srpnja, Divjak je poručila kako analiza natječaja za ERS formalno nije završena jer se Posebno stručno povjerenstvo još se nije očitovalo na nalaze analize.

– Formalno analiza nije završena, s obzirom na to da se Posebno stručno povjerenstvo, koje je pri Uredu Vlade raspisalo kriterije i natječaj i provelo sam natječaj, nije očitovalo o tim nalazima, međutim, vjerujem da ćemo do toga doći, kazala je Divjak za Novu TV.

Rezultate spomenute analize očekuje i 20.000 građana koji su 1. lipnja prosvjedovali i tražili poništenje natječaja zbog brojnih navoda o netransparetnosti u samom postupku. Tako s jedne strane pet mjesta u ERS-u već više od 70 dana zjapi prazno, dok je s druge strane cijeli ‘prvi’ natječaj i dalje upitan te se čeka predstavljanje nalaza iz provedene analize.