Pretraga

EU planira zabraniti alkohol za mlađe od 25

A- A+

Svaki drugi mladi Europljanin napije se barem jednom tjedno, a to je trend koji se već godinama ne mijenja, stoga je Europska komisija donijela Akcijski plan o konzumacij alkohola i ekscesivnom pijenju kod mladih 2014-2016. Zanimljivo je da hrvatski tinejdžeri u ispijanju pet ili više alkoholnih pića zaredom prednjače u odnosu na vršnjake u Europi.

Europska komisija želi odgoditi dob početka konzumacije alkohola u tinejdžerskoj dobi, umanjiti količinu popijenog alkohola te reducirati štetu koju trpe djeca u obiteljima s problemom alkoholizma, piše Novi list. Upravo zbog toga donijeli su Akcijski plan o konzumaciji alkohola i ekscesivnom pijenju kod mladih 2014-2016.

Izdvojeni članak

Ovi će vam znakovi otkriti ako imate problema s alkoholom

Žele otežati pristup alkoholu adolescentima

Komisija od svojih država članica traži da ojačaju regulativu u pogledu prodaje i posluživanju alkoholnih pića mladima, kao i da poreznom politikom i politikom cijena mladima onemoguće lak pristup alkoholu. Također želi da se pojača kontrola poštivanja odredbi o zabrani prodaje pića maloljetnim osobama. Upravo iz tog razloga predlažu da se dobra granica ispod koje se neće prodavati niti služiti alkohol spusti na 25 godina. Predlaže se i smanjenje dopuštene koncentracije alkohola u krvi mladih vozaa te profesionalnih vozača koji prevoze djecu, sustavne policijske kontrole na cesti te odlučne mjere prema prekršiteljima.

Izdvojeni članak

Otkriveno utječe li alkohol na govorenje istine

Hrvatski tinejdžeri u ispijanju alkohola prednjače u odnosu na Europu

Prema istraživanju provedenom 2011. godine, više od 40 posto mladih u EU
reklo je kako ‘ozbiljno’ pije najmanje jednom tjedno, dok čak 81 posto
mladih ima lagan pristup alkoholu. U Hrvatskoj je kultura opijanja
dosegla kritičnu razinu, pokazali su podaci EU. Naime, u ispijanju pet
ili više alkoholnih pića zaredom, hrvatski tinejdžeri prednjače u odnosu
na Europu. Oni su u tome na sedmom mjestu u Europi, a ekscesivno
pijenje priznao je svaki drugi srednjoškolac u dobi od 16 godina,
odnosno 59 posto dječaka te 48 posto djevojčica u dobi od 16 godina.

Izdvojeni članak

Dobna granica za alkohol trebala bi biti 21 godinu, evo zašto!

Ministru zdravlja je smanjenje konzumacije alkohola među mladima prioritet

Ministar zdravstva Siniša Varga nije konkretno odgovorio na pitanje kada bi se spomenute mjere trebale početi provoditi, no neslužbene informacije govore kako je smanjenje konzumacije alkohola među mladima među glavnim prioritetima kojima se misli baviti do kraja svojeg mandata.