Pretraga

Europska država tinejdžerima daje 400 eura da ih potroše na koncerte, kino ulaznice i knjige

A- A+

Oko pola milijuna tinejdžera u Španjolskoj iduće će godine od države dobiti poklon bon u vrijednosti 400 eura, a moći će ga trošiti na – koncerte, kino ulaznice i knjige.

mladi

Ilustracija: Unsplash

Napunili ste 18. godina, a od države ste dobili poklon bon od 400 eura koji možete potrošiti na koncerte, knjige i kino ulaznice. Zvuči kao san? E pa to je realnost za oko pola milijuna španjolskih tinejdžera.

‘To je kao poklon za rođendan’

Španjolski premijer Pedro Sánchez najavio da će u 2022. svim tinejdžerima koji pune 18 godina dati bonove od 400 eura, a trošit će ih moći na sve od knjiga, koncerata i kino ulaznica. Radi se o nacionalnom projektu u koji je uloženo nevjerojatnih 200 milijuna eura, u kojem će, po izračunu sudjelovati oko 500 tisuća tinejdžera diljem zemlje. Projekt je to Ministarstva kulture i sporta Kraljevine Španjolske, prenosi Classic FM.

– To je kao poklon za 18. rođendan, a ja bih volio da ga iskoriste na neku operu ili koncert klasične glazbe, rekao je ministar kulture Miguel Iceta Llorens.

Najavljujući ovaj projekt, premijer je istaknuo kako im je cilj olakšati mladim ljudima pristup kulturnim sadržajima, dok će s druge stranke pomoći španjolskoj kulturnoj industriji, koja je, kao i u brojnim drugim državama, propatila za vrijeme pandemije koronavirusa. Italija, ali i susjedna Francuska već su pokrenule slične projekte, ali Španjolska je prva koja to radi kao paket državnih reakcija na pandemiju koronavirusa.

Izdvojeni članak

Europska zemlja mladima nudi 250 eura mjesečno da se odsele od roditelja

Daju i novac mladima da odsjele od roditelja

Novac u bonovima bit će podijeljen na različite sekcije, osiguravajući tako da će mladi iznos iskoristiti za posjećivanje različitih kultunih aktivnosti, umjesto trošenja novca na isključivo jednu. Još nije najavljeno koje će to točno biti sekcije. Dopredsjednica Yolanda Díaz objavila je poruku na Twitteru uoči provođenja ovog kulturnog programa, istaknuvši kako je kultura prvotno usmjerena na mlade ljude, što se dodatno potiče ovim bonovima.

– Podrška umjetnosti i budućnost mladih bitan je uvjet bilo kakvog proračuna koji za cilj imati ojačati kulturu, istaknula je.

Ova vijest, podsjetimo, stiže odmah nakon najave da će država mladima u dobi od 18 do 35 godina, koji spadaju u neki srednji sloj stanovništva glede primanja, davati 250 eura mjesečne subvencije za iznajmljivanje stanova, čime bi se trebala potaknuti njihova samostalnost i selidba iz roditeljskog doma.