Pretraga

Evo koja je najveća briga mladih u Hrvatskoj i kome se u nevolji obraćaju za pomoć

A- A+

Nedavno je provedeno anketno ispitivanje o tome što najviše muči mlade u Hrvatskoj i kome se obraćaju za pomoć kada upadnu u nevolje. Pokazalo se da tijekom školovanja mlade najviše muči odnos s vršnjacima te zapošljivost. Kada upadnu u probleme više od trećine mladih (35 posto) ih rješava samostalno, dok se tek petina njih u takvim situacijama obrati za pomoć obitelji ili prijateljima. Stručnu pomoć mladi u Hrvatskoj još uvijek vrlo rijeko traže.

Tijekom školovanja mlade najviše muči zapošljivost i odnos s vršnjacima. Pokazalo je tako nedavno anketno ispitivanje, koje je na 300 osoba proveo portal EduCentar. Najviše ispitanika, odnosno njih 35 posto navodi da kada upadnu u neku nevolju ili problem, rješavaju ga samostalno. Petina ispitanika ipak će u takvom slučaju zatražiti pomoć obitelji ili prijatelja.

Izdvojeni članak

Psihološko savjetovalište Sveučilišta u Rijeci: Akademski izazovi, anksioznost i depresija najčešći problemi

Glavna kočnica za traženje pomoći ‘strah od osude’

– Za psihologa treba ili dosta platiti ili dugo čekati, pa sam naučila sve probleme rješavati sama, pojasnila je jedna ispitanica dok druga tvrdi da ‘najbolje poznaje samu sebe i zato ne treba ničiju pomoć’.

Međutim uz cjenovni i vremenski problem, ispitanike u potrazi za savjetom ili stručnom pomoći koči i strah od osude. No kao što smo naveli u gornjim paragrafima, ipak 20 posto sudionika ankete nema barijeru u potrazi za pomoći te se u problematičnim situacijama obrati prijateljima ili obitelji.

– Prvenstveno prijateljima, pa ako vidim da mi oni ne mogu pomoći, potražim pomoć od obitelji, komentirao je jedan od ispitanika, a drugi se nadovezao ‘Kad sam prijateljima ili obitelji rekao što me muči, odmah mi je bilo lakše.’

Na korak dalje odnosno stručnu pomoć, odvažilo se 16 posto ispitanika, koji su na ovaj način željeli riješiti svoje probleme tijekom školovanja.

Tako se jedna od ispitanica prijavila u grupu koja pomaže u organizaciji vremena ili zadataka. Druga je pak sudionica istraživanja, otišla kod psihologa, želeći se riješiti zbog ‘treme od ispita’.

Koliko pomoć stručnjaka zna biti značajna dokazuje komentar ispitanika koji utvrđuje da ‘mu je to bila jedna od najznačajnijih odluka u životu’.

Izdvojeni članak

Kriza 20-ih godina: Najveći problemi i kako se nositi s njima

Svaki šesti ispitanik ne zna kome se obratiti za pomoć

U istraživanju se pokazalo da čak 15 posto ispitanih ne zna kome se obratiti za pomoć.

– Imala sam puno problema, ali nisam znala kome, kako i kada se obratiti, komentar je jedne ispitanice.

Ovo naznačuje da bi trebalo poraditi na informiranju mladih po pitanju kome se zbog određene školske brige obratiti za stručnu pomoć

Tek 14 posto ispitanih smatra da nema problema odnosno da je ‘sve super’.