Pretraga

Evo koliko će iznositi državna subvencija za prijevoz srednjoškolaca u novoj školskoj godini

A- A+

Prije nekoliko dana Vlada Republike Hrvatska donijela je odluku o financiranju troškova prijevoza srednjoškolaca za nadolazeću školsku godinu. Učenici, čija se škola nalazi barem 5 kilometara od mjesta stanovanja, uživat će 75% subvencije mjesečnih autobusnih, odnosno željezničkih karti, a od plaćanja će u potpunosti biti oslobođeni učenici članovi kućanstava koja primaju minimalnu naknadu.

Foto: Srednja.hr, arhivske fotografije

Vlada Republike Hrvatske prije nekoliko je dana donijela Odluku o kriterijima i načinu finaciranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. Subvencije se u odnosu na prošlu godinu nisu puno mijenjale.

75% subvencije za učenike udaljene pet kilometara od škole

Od plaćanja mjesečne pokazne karte bit će u potpunosti oslobođeni učenici članovi kućanstava koja primaju minimalnu naknadu ili pomoć u uzdržavanju. Učenici čija se škola nalazi najmanje 5 kilometara od mjesta stanovanja uživat će 75% državne subvencije na mjesečne autobusne, odnosno željezničke karte.

Subvencije od 75, odnosno 100 posto ostvarit će i učenici koji srednje umjetničke škole koji uz posebni stručni dio programa umjetničke škole u umjetničkoj školi pohađaju i općeobrazovni program. Važno je naglasiti da će se takvim učenicima subvencionirati cijena samo jedne mjesečne karte po njihovom izboru.

Ako su cijene mjesečnih autobusnih, odnosno željezničkih karata veće od određenih iznosa za određenu kilometražu, primjenjuje se način subvencija naveden u točki III. Odluke.

III.

Ako je cijena karte za autobus, uključujući i porez na dodanu vrijednost, iz točke II. ove Odluke veća od:
– 549 kuna za relaciju manju ili jednaku od 10 kilometara, sufinancira se 75 % od 549 kuna
– 793 kune za relaciju veću od 10 kilometara, a manju ili jednaku od 20 kilometara, sufinancira se 75 % od 793 kune
– 976 kuna za relaciju veću od 20 kilometara, a manju ili jednaku od 30 kilometara, sufinancira se 75 % od 976 kuna
– 1.159 kuna za relaciju veću od 30 kilometara, a manju ili jednaku od 40 kilometara, sufinancira se 75 % od 1.159 kuna
– 1.342 kune za relaciju veću od 40 kilometara, a manju ili jednaku od 50 kilometara, sufinancira se 75 % od 1.342 kune
– 1.586 kuna za relaciju veću od 50 kilometara, sufinancira se 75 % od 1.586 kuna.

Neki učenici, kao i do sada, ne ostvaruju pravo na subvenciju

Pravo na djelomičnu ili potpunu subvenciju mjesečnih autobusnih i željezničkih karata neki učenici neće ostvariti, a kriteriji su isti kao i prošle godine. Točnije, pravo na subvenciju ostvariti neće onaj učeik koji za vrijeme školovanja ima smještaj u učeničkom domu, kao ni oni čija se karta u cijelini financira iz drugih izvora – primjerice učenik koji ima prebivalište na otoku ili onaj čija se karta financira iz programa jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Za prijevoz maturanata za dane pohađanja obvezne državne mature, što se odnosi samo na gimnazijske programe, te maturanata u strukovnim i umjetničkim programima za dane izrade i obrane završnog rada, sufinancirat će se, odnosno financirat će se najpovoljniji iznos. To se odnosi na financiranje najpovoljnijih karata među pojedinačnim, polumjesečnim i mjesečnim kartama, a samo za dane pohađanja obvezne državne mature, odnosno za dane izrade i obrane završnog rada.

Cijelu Odluku Vlade RH možete pogledati ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [210.84 KB]