Pretraga

Facebook oživio ‘Najveće drolje…’, a čak trećinu učenika ne zanima kako se zaštititi od govora mržnje na internetu

A- A+

Prema podacima CARNeta čak je 20 posto učenika osnovnih i srednjih škola imalo loša iskustva na internetu, no trećinu učenika uopće ne zanima kako se zaštititi. Rezultati su i više nego zabrinjavajući, pogotovo gledajući na činjenicu kako je ponovno vraćena u pogon grupa ‘Najveće drolje osnovnih i srednjih škola’ te sada broji preko 53 tisuće fanova.

Govor mržnje na internetu gorući je problem današnjice čemu svjedoči nedavna buka koju su podigle Facebook grupe na kojima administratori objavljuju obnažene ili polugole učenice osnovnih i srednjih škola. Unatoč kratkotrajnom uspjehu kada je Facebook blokirao ‘Najveće drolje osnovnih i srednjih škola‘, grupa je ponovno vraćena u pogon te broji preko 53 tisuće lajkova. No, prema rezultatima CARNeta čak trećinu naših učenika uopće ne zanima kako se mogu zaštititi od govora mržnje na internetu, iako ih se 20-ak posto suočilo sa cyberbullyingom ili zlobnim komentarima i uvredama od strane svojih virtualnih ‘prijatelja’.

Izdvojeni članak

Facebook grupa ‘Najzgodnije cure Zagrebačkih škola’: Zatvaramo oči pred cyberbullyingom

Pozivaju se građani da djeluju protiv povrede privatnosti na mreži

Suvremeno društvo suočeno je s mnogobrojnim grupama koje potiču govor mržnje, stoga je Agencija za zaštitu osobnih podataka povodom desete godišnjice rada pozvala sve građane da djeluju protiv netrpeljivosti ili povrede privatnosti na mreži. Tom apleu pridružili su se CARNet, MUP i Hrvatsko novinarsko društvo.

– Facebook profili gdje se objavljuju fotografije bez dozvole i različiti komentari na kojima se ‘lajkovi’ skupljaju kao nekad markice ili značke, zloćudna su bolest društva, izjavila je zamjenica ravnatelja AZOP-a Dubravka Dolenc.

Dodala je kako se šutnjom, podržavanjem i neprijavljivanjem počinitelja samo podupire govor mržnje te je istaknula kako AZOP surađuje s MUP-om pri uklanjanju lažnih i štetnih Facebook stranica.

Izdvojeni članak

Razotkriven maloljetni Hrvat koji stoji iza grupe ‘Najveće Drolje Osnovnih i Srednjih Škola’

Čak 20 posto učenika suočilo se s govorom mržnje

– Samo tijekom četiri mjeseca policija je zaprimila 272 prijave zbog neprimjerenog sadržaja na internetu, najčešće na Facebooku, izjavio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković.

Upozorio je kako internet briše društvene kočnice te da anonimnost ljudima daje osjećaj da mogu nekažnjeno kršiti socijalne norme. Zbog toga je, kako kaže Tonković, sve više kaznenih djela i prekršaja ovog tipa.

Iz CARNet-a su, pak, došli do podtaka da se svega deset posto osnovnoškolaca i četiri posto srednjoškolaca ne služi se internetom. Među navedenom populacijom, čak ih je 20 posto imalo loša iskustva na mreži jer su drugi korisnici o njima pisali uvredljivo i zlobno. No zabrinjavajući je podatak da čak trećinu učenika uopće ne zanima kako se mogu zaštititi od govora mržnje.

Izdvojeni članak

‘Uživo iz srednjih škola’ profesor prijavio policiji, stranica uskoro ugašena, no već danas postoji nova

‘Najveće drolje…’ ponovno oživljene

Budući da učenici nisu zainteresirani za veliki problem s kojim se svakodnevno suočava suvremeno društvo – govorom mržnje i širenjem te poticanjem na isto, postaje jasnije zašto se nakon gašenja uvredljivih Facebook stranica, iste vraćaju te javljaju nove s jednako uvredljivim sadržajima.

Naime, nakon što je Facebook privremeno uklonio ‘Najveće drolje osnovnih i srednjih škola‘, ista stranica je ‘oživljena’ te su administratori nastavili i dalje objavljivati polugole učenice osnovnih i srednjih škola ispod kojih fanovi piču uvredljive i zlobne komentare.

Unatoč brojnim prijavama koje su osviješteni korisnici uputili Facebooku, trud nije urodio plodom. Stoga rješenje problema treba potražiti na drugom mjestu. Ključni u ovom trenutku su roditelji koji bi trebali razgovarati sa svojom djecom, biti upućeniji u virtualni život koji njihova djeca njeguju te im ukazati na to koje sve norme krše i kakvu dugotrajnu štetu čine svojom nepromišljenošću.