Pretraga

[FAN FEKT] Ovo su otkrića za koje su Nobela dobili drugi, a zaslužio Tesla

A- A+

Nikola Tesla je jedini znanstvenik 20. stoljeća po kojem je nazvana neka fizikalna mjerna jedinica, po njemu se zove i krater na mjesecu. Međutim, Tesla nikad nije dobio Nobelovu nagradu, nego su ju, za njegova otkrića, dobivali drugi.

themindunleashed.org

Izdvojeni članak

Tesla – čovjek koji je osvijetlio svijet

Nikola Tesla jedan je od najvećih znanstvenika i izumitelja, ili kako je on sam govorio ‘otkrivača’, u povijesti čovječanstva. Ipak, za svoj rad nikada nije dobio Nobelovu nagradu, nego su ju, za njegova otkrića, dobivali drugi. Mi vam donosimo popis samo nekoliko ‘otkrića’ za koje su Nobela dobili drugi, a zaslužio Tesla.

– elektron- Tesla je 1891. objavio rezultate svojih eksperimenata s električnim pražnjenjem u vakuumskoj cijevi, protumačivši ih ispravno kao djelovanje električno nabijenih čestica. Joseph John Thomson u ponovljenim ogledima 1897. dokazuje da postoje čestice kakve je Tesla opisao. Nazvao ih je elektronima i 1906. dobio Nobela.

– radio veza- Teslino otkriće iz 1898. koje se pripisuje Guglielmu Marconiju za što dobiva Nobela 1907.

– rendgenske zrake- Tesla je prvi otkrio nove zrake, ali je zakasnio sa objavljivanjem saznanja jer je obnavljao laboratorij koji je izgorio u požaru početkom 1895. Krajem te godine, Wilhelm Röntgen
će ga preduhitriti i objaviti da je otkrio istu vrstu nepoznatog zračenja. Za to dobiva prvog Nobela za fiziku u povijesti 1901.

– elektronski mikroskop- Teslin uradak iz 1891. koji se pripisuje Ernstu Ruski 1931. godine, za što dobiva Nobela 1986.

– akcelerator čestica- Cockroft i Walton su dobili Nobela za izum akceleratora čestica 1951., Tesla ga je ‘otkrio’ još 1891.!

– kozmičke zrake- Tesla ih opisao 1897., Victor Franz Hess 1912., za što dobiva Nobela 1936.