Pretraga

[FAN FEKT] Za identifikaciju preko otisaka prstiju zaslužan je Hvaranin

A- A+

Daktiloskopija, odnosno metoda identifikacije pomoću otisaka prstiju, izum je Hvaranina Ivana Vučetića. Danas se ona koristi na čitavom planetu, a Centar za kriminalistička vještačenja u Zagrebu nosi ime upravo Ivana Vučetića.

www.globaltruth.net

Ivan Vučetić, rođen na Hvaru 20. srpnja 1858., izumitelj je daktiloskopije, odnosno kriminalističke tehnike koja se bavi proučavanjem papilarnih linija formiranih u raznim oblicima na jagodicama i člancima prstiju, dlanovima i stopalima u cilju identifikacije, dokazivanja identiteta, živih i mrtvih osoba, kao i počinitelja kaznenih djela.

Vučetić u dobi od 16 godina emigrira u Argentinu gdje stupa u Centralni ured policije u La Plati. Nakon što je proučavao razne postupke identifikacije te otiske prstiju, počinje istraživati papilarne linije. U više tada postojećih metoda klasifikacije otisaka prstiju uočava brojne nedostatke te uspostavlja vlastiti sistem kojeg naziva ikonofalangometrija. 1891. formira i Registar ikonofalangometrije gdje je pod brojem jedan naveden Julio Torres, koji je tako postao prvi čovjek upisan u prvu desetoprstnu zbirku na svijetu.

Metoda se i u praksi pokazala vrlo uspješnom pa je tako njome riješen već prvi slučaj u kojem se koristila. Naime, Franciska Rojas je optužila svog ljubavnika za ubojstvo svoje dvoje djece. Vučetić je daktiloskopirao majku i usporedio njene neosporne otiske prstiju s pronađenim spornim krvavim otiscima prstiju papilarnih linija na drvenom okviru vrata, te potvrdio da su identični.

Za života je još izdao brojna djela vezana uz daktiloskopiju koju je, kao metodu identifikacije, kasnije prihvatio čitav svijet. Umro je u Argentini 25. siječnja 1925. godine, a Centar za kriminalistička vještačenja u Zagrebu danas nosi njegovo ime.