Pretraga

Krenula je državna matura, danas se pišu ispiti iz pet predmeta: Evo kad je prvi obvezni

A- A+

Ove srijede ispitima iz jezika nacionalnih manjina počela je državna matura. U prvom roku ispitima će pristupiti 30.201 kandidat, što je više nego lani, a najveća novost je Hrvatski jezik i književnost. Taj ispit od ove godine, prvi puta nema odvojene razine kao ostali – višu A i osnovnu B razinu – već svi piše jedinstvenu.

kemija državna matura 2022 (2)

Foto: srednja.hr

Srijeda je, 31. svibnja i službeno je započeo prvi rok državne mature.

Sve počelo s ispitima

Danas su ujutro u 9 sati maturanti pisali ispite iz jezika nacionalnih manjina, a to su češki, mađarski, srpski i talijanski materinski jezik. Danas su pisali test, dok će ih sutra, za sve materinske jezike, s početkom u isto vrijeme dočekati eseji. Te će predmete na maturi ove godine pisati 212 kandidata.

Uz te ispite, manji će broj maturanata poslijepodne, s početkom u 14 sati pisati ispit iz grčkoj jezika na maturi, dok će sutra pristupati ispitima više i osnovne razine latinskog jezika. Grčki i latinski jezik, odnosno pripadajućim ispitima pristupit će još 65 kandidata.

@srednja_hr Bliži se posljednje zvono za maturante, sve što trebate znati je na linku u opisu profila! 👆 #srednjahr #justsrednjathings #matura #maturanti #tipsandtricks #foryoupage #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Prvi obvezni ispit je u petak

Prvi obvezni ispit na državnoj maturi maturante i ostale kandidate dočekat će u petak, 2, lipnja, kada će pisati Engleski jezik, višu i osnovnu razinu. Višoj će razini ispita pristupiti 18.845 kandidata, a osnovnoj njih 8.863.

Sljedeći na redu od obveznih predmeta je Hrvatski jezik. Prvi dio, test i sažetak, pisat će se u ponedjeljak 26. lipnja, a esejski dio dan nakon, u utorak 27. lipnja. Po prvi put jedinstvenoj razini ovog obveznog ispita pristupit će 28.390 kandidata.

Posljednji od obveznih ispita na redu je Matematika koja se piše u srijedu 28. lipnja. Višoj razini tog ispita pristupit će 12.016 kandidata, a osnovnoj razini njih 16.760. Detaljnije informacije možete vidjeti u našem kalendaru državne mature za 2023. godinu.