Filozofskom dodjeljeno vrtoglavih 2 milijuna eura: Otkrili detalje projekta za koji su dobili sredstva

Zagrebački Filozofski fakultet dobio je dva milijuna eura (nešto manje od 15 milijuna kuna) za svoje istraživanje. Europsko znanstveno vijeće projekt profesorice Jasenke Gudelj izabralo je u elitno društvo 78 izabranih od 674 prijavljenih projekata. Zahvaljujući sredstvima ‘znanstvenog Oscara’, zaposlit će petero mladih znanstvenika, a u idućih pet godina, koristeći najnovije metode, istražit će arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća.

Profesorica Jasenka Gudelj | foto: FFZG

Moj tim i ja smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene, naglašava Jasenka Gudelj.

Vijest koja će obradovati mnogobrojne maturante: Filozofski fakultet u Zagrebu ukinuo je prijemni

Profesorica zagrebačkog Filozofskog fakulteta voditeljica je prvog hrvatskog projekta iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće (ERC).

Kako doznajemo s fakulteta, ERC je za projekt osigurao 2 milijuna eura (nešto manje od 15 milijuna kuna).

Izvanredna je profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prva je hrvatska znanstvenica iz područja društvenih i humanističkih znanosti čiji je prijedlog istraživanja Europsko znanstveno vijeće (ERC) odabralo za financiranje.

Projekti ERC-a smatraju se najznačajnijim znanstvenim projektima koji se dodjeljuju znanstvenicama i znanstvenicima koji se ističu izvrsnošću u svojem području istraživanja. Pri pripremi projektnog prijedloga dr. Gudelj je koristila potpore Hrvatske zaklade za znanost i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Najnoviji postupci i digitalni alati

U idućih će pet godina trajanja projekta dr. sc. Gudelj i njezin tim istražiti arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća koristeći nove metodološke postupke i digitalne alate.

Osim voditeljice, istraživački tim čine dr. sc. Ana Marinković i dr. sc. Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Laris Borić sa Sveučilišta u Zadru te još pet mladih znanstvenika koji će se zaposliti upravo na projektu. Tim će surađivati i s Arheološkim muzejom Istre u Puli, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i još nizom domaćih i stranih institucija.

Projekt dr. sc. Gudelj odabran je u elitno društvo od 78 projekata od 674 prijavljenih u području društvenih i humanističkih znanosti koje kroz program Obzor 2020. (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura. Dodatnu vrijednost projekta donose sredstva za radna mjesta za mlade istraživače, ali i za međunarodnu diseminaciju rezultata.

‘Dokaz da se i u Hrvatskoj može raditi vrhunska znanost’

– Kolegica Gudelj je ovime pokazala, osvajajući zapravo Filozofskom fakultetu ‘znanstvenog oskara’, da se i u Hrvatskoj može raditi vrhunska znanost, te da su hrvatski istraživači iz područja društvenih i humanističkih znanosti konkurentni na europskoj i svjetskoj razini, iako u domaćoj javnosti to nije dovoljno prepoznato, naglašava prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta dr. sc. Dragan Bagić.

Financiranje ovog projekta pokazatelj je da hrvatski znanstvenici iz područja društvenih i humanističkih znanosti spadaju u sam vrh svjetske znanosti.

Divjak: Novi zakon omogućio bi više ovakvih projekata

Dobitnicima je čestitala i ministrica Baženka Divjak.

Filozofski fakultet na inovativan se način predstavio maturantima: Pogledajte kako će prviući nove studente

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja  podupire ERC projekte kroz dodatna radna mjesta, kao i kroz financijsku potporu za izvrsne prijave za koje nije bilo financiranja u ERC programu. Takve potpore, uz podršku izvrsnosti u znanosti što MZO planira uvesti kroz novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, trebale bi omogućit još veći broj ERC projekata za Hrvatsku. Naime, samo prepoznavanje i podupiranje izvrsnih nam daje priliku ne samo za znanstveni, već i ekonomski i društveni rast i održivi razvoj, kazala je ministrica.

Dr. sc. Jasenka Gudelj, diplomirala je i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu a doktorirala je 2008. godine pri School for Advanced Studies Venice u Italiji te joj je zbog međunarodne vrijednosti njene disertacije dodijeljena dodatna titula Doctor Europaeus.

Usavršavala se u SAD-u

Poslijedoktorski se usavršavala pri Sveučilištu u Pittsburghu (SAD) i Institutu Max-Planck za povijest umjetnosti u Rimu. Od 2000. zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dobitnica je i više nagrada, među kojima se ističu Državna nagrada za znanost te Povelja Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Predaje i istražuje teme iz povijesti umjetnosti i arhitekture od 15. do 20. stoljeća.

Dobivanje ovoga projekta svjetski je uspjeh ne samo za dr. sc. Jasenku Gudelj i njezin tim, već i za Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te hrvatsku humanistiku u cjelini, zaključuju s fakulteta.

Odgovori