Pretraga

Filozofskom dodjeljeno vrtoglavih 2 milijuna eura: Otkrili detalje projekta za koji su dobili sredstva

A- A+

Zagrebački Filozofski fakultet dobio je dva milijuna eura (nešto manje od 15 milijuna kuna) za svoje istraživanje. Europsko znanstveno vijeće projekt profesorice Jasenke Gudelj izabralo je u elitno društvo 78 izabranih od 674 prijavljenih projekata. Zahvaljujući sredstvima ‘znanstvenog Oscara’, zaposlit će petero mladih znanstvenika, a u idućih pet godina, koristeći najnovije metode, istražit će arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća.

Profesorica Jasenka Gudelj | foto: FFZG

Moj tim i ja smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene, naglašava Jasenka Gudelj.

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

Vijest koja će obradovati mnogobrojne maturante: Filozofski fakultet u Zagrebu ukinuo je prijemni

Profesorica zagrebačkog Filozofskog fakulteta voditeljica je prvog hrvatskog projekta iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće (ERC).

Kako doznajemo s fakulteta, ERC je za projekt osigurao 2 milijuna eura (nešto manje od 15 milijuna kuna).

Izvanredna je profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prva je hrvatska znanstvenica iz područja društvenih i humanističkih znanosti čiji je prijedlog istraživanja Europsko znanstveno vijeće (ERC) odabralo za financiranje.

Projekti ERC-a smatraju se najznačajnijim znanstvenim projektima koji se dodjeljuju znanstvenicama i znanstvenicima koji se ističu izvrsnošću u svojem području istraživanja. Pri pripremi projektnog prijedloga dr. Gudelj je koristila potpore Hrvatske zaklade za znanost i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Najnoviji postupci i digitalni alati

U idućih će pet godina trajanja projekta dr. sc. Gudelj i njezin tim istražiti arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća koristeći nove metodološke postupke i digitalne alate.

Osim voditeljice, istraživački tim čine dr. sc. Ana Marinković i dr. sc. Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Laris Borić sa Sveučilišta u Zadru te još pet mladih znanstvenika koji će se zaposliti upravo na projektu. Tim će surađivati i s Arheološkim muzejom Istre u Puli, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i još nizom domaćih i stranih institucija.

Projekt dr. sc. Gudelj odabran je u elitno društvo od 78 projekata od 674 prijavljenih u području društvenih i humanističkih znanosti koje kroz program Obzor 2020. (Horizon 2020) financira ERC iz fonda vrijednog 600 milijuna eura. Dodatnu vrijednost projekta donose sredstva za radna mjesta za mlade istraživače, ali i za međunarodnu diseminaciju rezultata.

‘Dokaz da se i u Hrvatskoj može raditi vrhunska znanost’

– Kolegica Gudelj je ovime pokazala, osvajajući zapravo Filozofskom fakultetu ‘znanstvenog oskara’, da se i u Hrvatskoj može raditi vrhunska znanost, te da su hrvatski istraživači iz područja društvenih i humanističkih znanosti konkurentni na europskoj i svjetskoj razini, iako u domaćoj javnosti to nije dovoljno prepoznato, naglašava prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta dr. sc. Dragan Bagić.

Financiranje ovog projekta pokazatelj je da hrvatski znanstvenici iz područja društvenih i humanističkih znanosti spadaju u sam vrh svjetske znanosti.

Divjak: Novi zakon omogućio bi više ovakvih projekata

Dobitnicima je čestitala i ministrica Baženka Divjak.

Izdvojeni članak

Filozofski fakultet na inovativan se način predstavio maturantima: Pogledajte kako će prviući nove studente

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja  podupire ERC projekte kroz dodatna radna mjesta, kao i kroz financijsku potporu za izvrsne prijave za koje nije bilo financiranja u ERC programu. Takve potpore, uz podršku izvrsnosti u znanosti što MZO planira uvesti kroz novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, trebale bi omogućit još veći broj ERC projekata za Hrvatsku. Naime, samo prepoznavanje i podupiranje izvrsnih nam daje priliku ne samo za znanstveni, već i ekonomski i društveni rast i održivi razvoj, kazala je ministrica.

Dr. sc. Jasenka Gudelj, diplomirala je i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu a doktorirala je 2008. godine pri School for Advanced Studies Venice u Italiji te joj je zbog međunarodne vrijednosti njene disertacije dodijeljena dodatna titula Doctor Europaeus.

Usavršavala se u SAD-u

Poslijedoktorski se usavršavala pri Sveučilištu u Pittsburghu (SAD) i Institutu Max-Planck za povijest umjetnosti u Rimu. Od 2000. zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dobitnica je i više nagrada, među kojima se ističu Državna nagrada za znanost te Povelja Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Predaje i istražuje teme iz povijesti umjetnosti i arhitekture od 15. do 20. stoljeća.

Dobivanje ovoga projekta svjetski je uspjeh ne samo za dr. sc. Jasenku Gudelj i njezin tim, već i za Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te hrvatsku humanistiku u cjelini, zaključuju s fakulteta.