Pretraga

[FOTO] Ako ne želite da lutrija odlučuje o tome hoćete li upasti u školu, zaustavite TTIP

A- A+

TTIP je trojanski konj! Poručile su to Zelena akcija, Baza za radničku inicijativu i demokraciju (BRID), GONG i inicijativa Zaustavimo TTIP postavivši osam metarskog konja na središnji zagrebački trg. Time se protive mogućim štetnim utjecajima Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva.


Izdvojeni članak

[Infografika] Finski učenici sve do tinejdžerstva bez domaće zadaće

Osam metara visok trojanski konj pojavio se na glavnom zagrebačkom trgu, a postavile su ga Zelena akcija, GONG, Baza za radničku inicijativu i demokraciju (BRID) i inicijativa Zaustavimo TTIP. Simbolična je to gesta kojom spomenute udruge žele pokazati štetnosti Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP).

Naime, TTIP je najveći trgovinski sporazum u povijesti oko kojeg trenutno pregovaraju SAD i Europska unija. Međutim…

Tajni pregovori i ISDS

– Možemo samo s podsmjehom prihvatiti mišljenje Europske komisije kako su ovo najtransparentniji pregovori do sada. Omjer korporativnih lobista naspram zagovarača javnog interesa u procesima pregovora je bio devet naprama jedan, nacionalni parlamenti i europska javnost na kapaljku dobivaju informacije o sadržaju ovog sporazuma, a cijeli sporazum prijeti s opasnošću da strane, multinacionalne korporacije budu u povlaštenoj položaju i da se pri tom derogira čitav pravosudni sustav država članica EU, istaknuo je Duje Prkut iz GONG- a.

Cilj TTIP-a je ukloniti svaku vrstu barijere slobodnoj trgovini, a to čini tako da nastoji uskladiti zakonodavstva potpisnika sporazuma. Na primjer, u SAD-u je GMO dopušten, u većini EU nije. Jednostavno, usvajanje TTIP-a značilo bi i da je u EU GMO dopušten. Najopasnija sastavnica tog sporazuma je ISDS. Kad Duje kaže da će multinacionalke biti u povlaštenom položaju, misli upravo na to. Investor- State Dispute Settlement (ISDS) je pravni mehanizam preko kojeg korporacija dobiva mogućnost tužiti državu kada procjeni da joj je način poslovanja, ulaganja ili profit ugrožen političkim odlukama države, odnosno izmjenama zakona.

– Drugim riječima, vlade će biti prisiljene platiti odštetu kompanijama zbog odluka donesenih kako bi se zaštitilo ljude i okoliš, poručili su iz Zelene akcije.

Izdvojeni članak

[Video] Može i bez školarina: Obama predložio besplatno studiranje u Americi

Zbog ISDS- a MOL tuži RH za INA- u

Takav pravni mehanizam nije novost. Već je uključen u mnoge sporazume pa tako u ovom trenutku postoji oko 500 tužbi protiv 95 zemalja, a europski porezni obveznici su već korporacijama uplatili 3 i pol milijarde eura. Recimo, Ekvador je prisiljen platiti 1,77 milijardi dolara Occidental Petroleumu zbog raskida ugovora o bušenju nafte nakon što su ovi kršili ekvadorske zakone. S druge strane, isti je sud odbacio tužbu ekvadorske vlade protiv tvrtke Chevron za zagađenje Amazonske prašume. Niti Hrvatska nije iznimka, mađarski MOL tuži RH u slučaju INA upravo preko ISDS- a.

A sam sporazum, ako do njega dođe, utjecat će na sve sfere života, od zdravstva, radničkih prava, hrane, okoliša, pa i školstva.

Školarine za srednje škole

Budući da je nama obrazovanje najbliža tema, njemu ćemo i dati najviše prostora.

Ono što bi se moglo dogoditi u vašem susjedstvu, ako se usvoji TTIP, je pojava tzv. Charter škola. Radi se o američkoj vrsti privatnih škola koje su definirane kao ‘obrazovne korporacije’, izuzete su iz državnih i lokalnih politika i zakona, a financirane velikim dijelom iz novca poreznih obveznika. Zaposleni su potplaćeni, zagušeni poslom, a sindikalno organiziranje zabranjeno. Ipak, iako su financirane uglavnom javnim novcem, naplaćuju i školarine te organiziraju, doslovno, izvlačenje lota tko će upasti, budući da često prijavljenih bude mnogo više nego mjesta u zgradi. Dio priče o tome kako funkcioniraju možete vidjeti ako pogledate dokumentarac Waiting for Superman.

Kakav je ‘modus operandi’ korporacija (čitaj ‘isključiva želja za profitom bez obzira na sve’) pokazuje i Naomi Klein u svojoj knjizi ‘Doktrina šoka’ gdje, između ostalog, spominje i charter škole.
– U oštroj suprotnosti s puževom brzinom ponovnog podizanja brana i osposobljavanja električne mreže, aukcija školskog sustava u New Orleansu kretala se vojničkom brzinom i preciznošću. Za 18 mjeseci, tijekom kojih se većina siromašnog gradskog stanovništva nalazila u progonstvu, njuorlinški sustav javnog školstva gotovo su u potpunosti zamijenile privatne charter škole. Prije uragana Katrine, školski odbor je nadzirao 123 javne škole, nakon svega četiri. Prije oluje u gradu je radilo sedam charter škola, sad ih je niknula 31. Njuorlinški učitelje nekad je zastupao snažan sindikat. Sada je sindikalni ugovor poništen i svih 4700 članova su dobili otkaze. Privatne škole ponovno su zaposlile neke mlađe učitelje, iako s nižim primanjima, dok ih je većina ostala bez posla, piše Naomi.

Zaustavimo TTIP

Ovo je samo jedan mali dio ovoga što bi se moglo promijeniti ako se ratificira TTIP. Za one koji žele znati više, tu su spomenuti dokumentarac i knjiga, a informirati se može i na stranici inicijative Zaustavimo TTIP.

Što se samog konja s početka teksta tiče, on je dio šire europske inicijative za sprječavanje kontroverznog trgovinskog sporazuma, u organizaciji mreža okolišnih udruga Friends of the Earth Europe putuje od rujna prošle godine, a sljedeća postaja mu je Estonija.