Pretraga

Bandićeva zamjenica, tik pred izbore, postavila kamen temeljac zgrade koju škola čeka 20 godina

A- A+

Zagrebačka XII. gimnazija već se dvadesetak godina bori s manjkom prostora. Trenutno dijeli zgradu s trima strukovnim školama – Veterinarskom, Prehrambenom i Agronomskom. Iako se od 2002. govori o projektu gradnje zasebne zgrade, stvari su se pokrenule tek sada. Ove je srijede, a manje od mjesec dana prije lokalnih izbora, postavljen kamen temeljac za gradnju novog objekta XII. gimnazije u Zagrebu.

Jelena Pavičić Vukičević postavila kamen temeljac za XII. gimanziju koj zgradu čeka već 20 godina|foto: Grad Zagreb

Samo jedan hodnik i deset učionica –  tako izgleda XII. gimnazija u Zagrebu, koja zgradu dijeli s trima strukovnim školama. U velikoj reportaži koju smo objavili prije godinu dana o nedostatku prostora govorili su nam nastavnici, ravnatelji i učenici.

20 godina od ideje postavljen kamen temeljac

– Premalo je učionica, a neke nisu adekvatne za dvadesetak učenika zbog čega je u njima uvijek zagušljivo. Drugo, zgrada je potencijalno opasna, jer su prozori prenisko postavljeni pa pod odmorima zaključavamo učionice. Učenici tako svoje odmore provode na hodniku, koji je premali. Treće, na 400 učenika imamo jedan muški i jedan ženski toalet zbog čega učenici pod satom učestalo traže odlazak na isti, nabrojila nam je neke od problema Martina Miškulin, nastavnica latinskog jezika.

O novoj zgradi govori se još od 2002. godine, a 2009. odobren je projekt izgradnje. No do danas zgrada nije izgrađena.

Ovoga četvrtka, malo manje od mjesec dana prije lokalnih izbora, konačno je postavljen kamen temeljac za izgradnju novog objekta XII. gimnazije. Postavila ga je Bandićeva zamjenica, prigodno i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu na nadolazećim izborima, Jelena Pavičić Vukičević.

Imat će 23 učionice i veliku dvoranu

U priopćenju Grada Zagreba punom samohvale navodi se, između ostaloga, kako će nova zgrada imati kapacitet za 480 učenika, nastava će se odvijati u jednoj smjeni u 23 učionice s kabinetima.

Uz to, učenicima će na raspolaganju biti i trodijelna dvorana za tjelesnu i zdravstvenu kulturu s pripadajućim prostorima. Investicija je, navode, vrijedna oko 105 milijuna kuna plus PDV, a ukupna površina zgrade s dvoranom je 8 283,2m². Ostaje samo nada da učenici i djelatnici XII. na sve navedeno neće morati čekati još 20 godina i neke druge izbore.

Inače, Pavičić Vukičević za sutra je najavila svečano otvorenje radova na izgradnji nove OŠ Bukovac. I ta škola već dulje vrijeme, od 2007., čeka kompletnu rekonstrukciju i nadogradnju. Zgrada OŠ Bukovac nije u funkciji još od potresa u ožujku 2020., a gradnja je trebala početi još jesenas. No to se nije dogodilo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap