Pretraga

[FOTO] Đakovčani priredili veličanstven doček svojim robotičarkama, a one u školu došle fijakerom

A- A+

Ivu Mijakić i Anu Švegli, desetoplasirane robotičarke na Svjetskom prvenstvu u Kini, jučer su pred Osnovnom školom Josipa Antuna Ćolnića svečano dočekali njezini učenici i djelatnici. Đakovčani su bili vidno ponosni na uspjeh koji su cure, pod mentorstvom Tomislava Milanovića, postigle za hrvatsku robotiku.

Iva i Ana izazvale su oduševljenje ispred svoje osnovne škole, a govor je održao mentor Tomislav (Foto: Radio Đakovo)

Podsjetimo, osnovnoškolke su prošli petak na međunarodnom natjecanju iz napredne robotike u kineskom Guangzhouu, među snažnom konkurencijom, ušle u top 10 ekipa svijeta. Uspjeh je još i veći s obzirom da, kako kaže njihov mentor, nisu imali sve mogućnosti za rješavanje zadataka kao njihovi protivnici.

Izdvojeni članak

Od rada u malom podrumu do zlata oko vrata: Priča o Ines, svjetskoj prvakinji u robotici

– Nama je sve ovo bilo novo jer da bih mogao djeci objasniti moram se i sam dobro pripremiti, a imali smo sve uvjete koji su nam bili potrebni. No, da smo imali 3D printer, kao što to imaju djeca iz Kine, Tajvana, Indonezije, Japana, bilo bi nam još lakše riješiti neke zadatke, rekao je Milanović za Radio Đakovo.

Dodao je i kako bi rezultat bio bolji da su se učenice iz Turske, s kojima su Iva i Ana morale surađivati u finalu, jednako dobro snašle u rješavanju zadataka.

– Da su partneri iz Turske bili malo više motiviraniji, mogli smo ostvariti i bolji rezultat, iako je i ovo za nas predobro, zaključio je ponosni mentor.

Učenice 7.A razreda pred svoju su školu jučer ujutro stigle fijakerom, gdje su ih, uz čestitanja, dočekali pokloni, torta i cvijeće. Čestitke im je u ime škole uputio ravnatelj Zvonko Belvanović, istaknuvši da „naporan i pravi rad uvijek da rezultate“.

– Naša su djeca u minimalnim uvjetima ostvarila svjetske rezultate, a što bi tek bilo da su imali više sredstava, ulaganja… Tko zna gdje bi nam onda bio kraj, kazale su pred školom ponosne majke.

Fotografije s dočeka pogledajte u fotogaleriji, koju smo uz dozvolu preuzeli od portala Radio Đakovo: