Pretraga

Riječki profesor i tim riješili veliki problem ‘mekih robota’: Rad im objavio prestižni časopis

A- A+

Tzv. ‘meki roboti’ imali su veliki problem – postići kontrolirane pokrete i poboljšati učinkovitost rada koristeći pristup temeljen na mjerenim podacima. Taj problem sada je riješen zahvaljujući timu znanstvenika u kojima se nalazi i riječki profesor Ervin Kamenar. Ovaj rad objavljen je u prestižnom časopisu Science Robotics.

Evin Kamenar/Tehnički fakultet Rijeka

Evin Kamenar/Tehnički fakultet Rijeka | foto: Tehnički fakultet Rijeka/screenshot: Google Maps

Ervin Kamenar s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci objavio je znanstveni rad koji bi mogao donijeti prekretnicu u brojnim područjima medicine, poput rehabilitacijske robotike, protetike i kirurgije, priopćilo je Sveučilište u Rijeci. Istraživanje se bavi tzv. mekim robotima koji, u odnosu na konvencionalne robote, osiguravaju sigurniju interakciju s ljudima te omogućavaju rad u kompleksnim dinamičkim okruženjima. Rad je objavljen u prestižnom časopisu Science Robotics.

Naime, izazov kod mekih robota je njihova nelinearna dinamika te visoki broj stupnjeva slobode gibanja, stoga je postizanje kontroliranih pokreta i korisnog rada iznimno kompleksan zadatak.

Izdvojeni članak
robot tehnička škola sisak

Prvi put u Hrvatskoj učenici mogu upisati smjer tehničara za robotiku: Škola izrađuje i nastavne materijale

Razvijena metodologija omogućava kontrolirano gibanje u visoko-nelinearnom radnom području, uz oko 10 puta veće brzine gibanja te do 40 puta veća ubrzanja u odnosu na postojeće stanje tehnike. To predstavlja temelj za razvoj nove generacije visokodinamičkih mekih robota.

Rad je nastao u okviru istraživačke grupe pod vodstvom Igora Mezića. Sedmeročlani tim koji je proveo istraživanje uspio je riješiti problem postizanja kontroliranih pokreta i učinkovitosti rada koristeći pristup temeljen na mjerenim podacima te teoriji Koopmanovog operatora. Časopis Science Robotics prestižna je publikacija u području robotike, što je ujedno i prvi znanstveni rad nekog autora sa Sveučilišta u Rijeci koji je zastupljen u ovom časopisu, a rad na projektu podržale su brojne američke znanstvene zaklade i institucije, kao i Sveučilište u Rijeci, navode s riječkog Sveučilišta.