Pretraga

FOTO: Još jedan grad konačno otvara srednju školu, ušli smo u modernu zgradu

Već dugi niz godina Umažani iščekuju svoju srednju školu. Tamošnji osmaši školovanje nastavljaju u nekom od okolnih istarskih gradova, ali to će se od ove jeseni promijeniti. U modernoj zgradi, kojoj praktički još samo nedostaju klupe i računala, od ove jeseni izvodit će se dva gimnazijska programa. Time Umag konačno postaje jedan od gradova koji učenicima nudi i srednjoškolsku naobrazbu. Prošetali smo hodnicima i učionicama u koje uskoro stižu prvi školarci.

Pisali smo nedavno da čak 37 srednjih škola uvodi nove smjerove, s time da neke postojeće te iste škole ukidaju. Na listi onih koje od ove jeseni i školske godine 2024./25. pokreću nove srednjoškolske programe je Gospodarska škola Buje. Ona dobiva dva gimnazijska smjera: prirodoslovno-matematičku gimnaziju i jezičnu gimnaziju.

No, valja razjasniti da se ti programi neće izvoditi u školi u Bujama, nego na izdvojenoj lokaciji, u Umagu. Time se zapravo Umag pridružuje gradovima koji školarcima, uz osnovnoškolsku, nude i srednjoškolsku naobrazbu. Nastava će se izvoditi u zgradi na adresi Savudrijska 14. Nova je to zgrada koja je izgrađena upravo za potrebe pokretanja srednje škole u Umagu.

Umaška škola najesen dobiva prve učenike, gimnazijalce

Za potrebe razumijevanja ove priče valja se vratiti desetljeće unatrag, u ožujak 2014. godine. U Hrvatskoj su uobičajeno osnivači srednjih škola županije pa su prije deset godina tadašnji župan, Valter Flego, i još uvijek aktualni gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese, potpisali Pismo namjere o preseljenju srednje Gospodarske škole u Umag. Ali do toga nije došlo. Iz Grada nam danas kažu kako su tada nudili pomoć Županiji u vidu 50 posto sufinanciranja izgradnje, no da su njihove zamolbe jednostavno – ignorirane.

– Stoga smo, sa svojim zamjenicima, pročelnicima i suradnicima, odlučili da Umažanke i Umažani moraju dobiti zasluženu srednju školu, pod svaku cijenu. Nepojmljivo je da Grad Umag, grad koji je već dva puta, 2018. i 2023., proglašen najboljim u državi po pitanju demografije i obrazovanja te grad koji izdvaja trećinu svog proračuna upravo za obrazovanje, ne može imati vlastitu srednju školu iz političkih razloga. Odlučili smo stati na kraj svemu te hrabro i odlučno pokrenuli projekt samostalne izgradnje umaške srednje škole, a koja na jesen otvara svoja vrata prvim srednjoškolcima, prisjećaju se iz Grada.

Izdvojeni članak
u pozadini učenici strukovnih zanimanja u kombinezonima i radnim zaštitnim slušalicama na glavi, u kadru ispred dio dokumenta s popisom škola

Čak 37 srednjih škola uvodi nove smjerove, a neki postojeći bit će ukinuti: Evo čitavog popisa izmjena

Grad i županija ipak su se uspjeli dogovoriti

Za konačno otvaranje, navode, bilo je potrebno osigurati određene preduvjete. To je uključivalo osiguravanje zemljišta, izgradnju građevine, definiranje mreže školskih ustanova i programa te provedbu natječaja za upis i popuna upražnjenih radnih mjesta za profesore, u skladu s potrebama škole.

– Postojeća mreža škola definira otvaranje, odnosno preseljenje Gospodarske škole iz Buja u Umag, međutim, budući da je u međuvremenu došlo do promjena potreba tržišta rada, ali i ulaganja Istarske županije u rekonstrukciju i opremanje zgrade gospodarske škole u Bujama, čime su stvoreni uvjeti za kvalitetnu provedbu obrazovnih programa u Bujama, odustalo se od prvotne namjere. Stoga je, u dogovoru s Istarskom županijom i nadležnim ministarstvom, postignut dogovor o početku provedbe gimnazijskih programa u Umagu i to za početak otvaranjem novih programa u Gospodarskoj školi Buje, a zatim, kada dođe do izmjene mreže škola i programa u RH i stvaranjem pretpostavki za osnivanje samostalne Srednje škole u Umagu, kažu nam iz Grada Umaga.

Naš nedavni posjet Istri iskoristili smo, među ostalim, i za odlazak u Umag, gdje nas je kroz zgradu proveo Dimitrij Sušanj, viši savjetnik za društvene djelatnosti u Gradu Umagu. I iz prve ruke se uvjerili da je zgrada u koju ujesen ulaze prvi učenici jedna od modernijih u državi. Učionicama, koje još uvijek mirišu ‘na novo’ i od kojih neke imaju iznimno atraktivan pogled na more, nedostaje još samo oprema – klupe, stolice, računala, oprema za specijalizirane kabinete poput onih za nastavu Fizike i Kemije… Sredinom ožujka iz Istarske županije priopćeno je da će troškove opremanja u jednakim omjerima podmiriti županija i Grad Umag.

Izdvojeni članak
Ploča na kojoj piše 'upisi u srednje', a ispred su knjige

Ovo su datumi upisa u srednje škole u 2024., pogledajte i koje smjerove će nuditi svaka

Odakle nastavnici? Umag ima jedinstveni model stipendiranja kadra koji nedostaje

I dok učenika u Umagu ne manjka, njih četristotinjak na nastavu odlazi u druge gradove, za nastavnički kadar u pojedinim predmetima ne može se reći isto. I to nije samo problem Istarske županije, nego većine hrvatskih županija. Umag je, kako bi pobudio interes mladih za studijima koji obrazuju deficitarni kadar, ali i privukao mlade visokoobrazovane da dosele u grad, uveo jedinstveni model stipendiranja. Stipendiju, naime, mogu dobiti i studenti koji nemaju prebivalište u Umagu.

– Stipendiju za deficitarna zanimanja mogu ostvariti studenti s prebivalištem na području cijele Republike Hrvatske koji u trenutku prijave nisu stariji od 26 godina koji studiraju na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj i zemljama Europske Unije. Stipendija se odobrava za razdoblje trajanja studija propisanog statutom, nastavnim planom i programom ili drugim aktom visokog učilišta ili njegove sastavnice u kojoj je upisan korisnik stipendije. Obveza je stipendista da se po završetku studija zaposli na području Grada Umaga najmanje onoliko godina koliko je stipendist primao stipendiju. Trenutni je prioritet osiguranje potrebnih kadrova u obrazovanju i zdravstvenoj te socijalnoj skrbi. Natječajem za akademsku godinu 2023./2024., pored ostalog, utvrđena je dodjela stipendija u iznosu od 4.000 eura za studij nastavničkog smjera matematike, biologije, informatike, politehnike i kemije. Odaziv po ovome natječaju bio je izniman, navode iz Grada Umaga.

Osim ove, mjera koju Grad primjenjuje jesu i pogodnosti za mlade i deficitarne kadrove vezane uz rješavanje stambenog pitanja putem programa poticane stanogradnje.