Pretraga

Fotogalerija: Alternativni plakati za cenzurirani Gavellin plakat

A- A+

Predstava ‘Fine mrtve djevojke’ u režiji Dalibora Matanića, koja će se početi prikazivati u zagrebačkoj Gavelli dobila je izniman publicitet ovih dana. Sporni plakat koji prikazuje dva kičasta lika Gospe u zagrljaju intervencijom gradonačelnika Bandića maknut je sa svih plakatnih mjesta. Zbog toga je i poznati redatelj Oliver Frljić otkazao suradnju poznatom zagrebačkom kazalištu.

Uprava kazališta Gavella danas je priopćila kako su ipak odlučili maknuti plakat za predstavu ‘Fine mrtve djevojke‘ u režiji Dalibora Matanića. Originalni plakat prikazuje dvije Djevice Marije kako se međusobno grle, a nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić reagirao i izvršio pritisak na upravu, isti je maknut. Mnogi su javno prosvjedovali zbog toga te naznačili kako se radi o zadiranju u umjetničku slobodu, što je javno iznio i redatelj Oliver Frljić koji je otkazao svu suradnju poznatom kazalištu, baš zbog toga što su dopustili da gradonačelnik odlučuje o tome je li plakat sporan ili ne.

Iako alternativni plakat ne postoji, portal h-alter.org danas je iznio par zanimljivih zamjenskih plakata, koje vam donosimo u fotogaleriji.