Pretraga

[Fotogalerija] Tisuće studenata i učenika danas se okupilo u predvorju NSK

A- A+

U predvorju Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu održan je 12. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja. Sve veća posjećenost iz godine u godinu, kao i velik broj izlagača, dokaz su da učenici i studenti, kao i cijela akademska zajdednica i dalje prepoznaju Sajam kao događaj koji na jednom mjestu pruža ključne informacije o mogućnostima studiranja i stipendiranja u Hrvatskoj i inozemstvu.

IRO/Sajam stipendija 2016.

I dok je 11. listopada bio rezerviran za izlaganje u Zagrebu, Sajam stipendija u četvrtak, 13. listopada seli u Rijeku gdje će svi zaiteresirani učenici istudenti moći saznati sve o stipendijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sajam su uvodnim riječima otvorili glavni predstavnici manifestacije na čelu s Ninoslavom Šćukancom izvršnim direktorom Instituta za razvoj i obrazovanje, Hrvojem Šlezakom zamjenikom ministra znanosti i obrazovanja, Tatijanom Petrić ravnateljicom NSK-a, zamjenikom ministrice socijalne politike i mladih, Antom Babićem te predstavnici ovogodišnje zemlje partnera Njemačke. 

Izdvojeni članak

Ne propustite Sajam stipendija: Evo što vas očekuje na dvije lokacije

‘Svatko mora imati mogućnost upisati i završiti studij’

Sajam stipendija održava se jednom godišnje već od 2005. godine, a ove godine izlaže preko 50 predstavnika iz Hrvatske te dvanaest zemalja iz Europe, Sjeverne Amerike i Azije. 

– Ove godine očekujemo da će nas posjetiti preko deset tisuća učenika i studenata u Rijeci i Zagrebu te se tome izuzetno veselimo, istaknuo je izvršni direktor IRO-a Ninoslav Šćukanec. 

Nakon uvodnih riječi, posjetitelji su imali prilike pogledati dvojezični video s prošlogodišnjeg Sajma stipendija te na neki način dobiti uvid u ono što ih na Sajmu i očekuje. U svom je pozdravnom govoru, izvršni direktor IRO-a naglasio kako se njihov Institut nastoji boriti za jednaki pristup svima ka obrazovanju 

– Ciljevi su nam unaprijeđivati jednaki pristup svima visokom obrazovanju, a Hrvatska zaista kontinuirano unaprijeđuje svoje sustave financijskih potpora studentima. Prema podatcima Euro studenta 23 posto hrvatskih studenata prima neku vrtu stipendija što znači da još uvijek postoji nejednakost pristupu visokog obrazovanja posebno one koji su lošijeg socio-ekonomskog statusa ili pak ono koji spadaju u neku od ranjivh skupina, istaknuo je Šćukanec koji tvrdi kako upravo Sajam stipendija otvara raspravu o ovim itekako važnim temama.

Ono što ovogodišnji Sajam razlikuje od prošlogodišnjih je i Hrvatski kutak u kojemu su okupili hrvatske institucije koje dodjeljuju stipendije za studij u Hrvatskoj i među njima su stipendije i za ranjive skupine studenata. Također u Kutku studenti i učenici mogu naći i informacije za stipendije za privatna učilišta. Sajmom stipendija, ističe Šćukanec, želi se pridonijeti jačanju internacionalizacije i akademske mobilnosti pa je tako ovogodišnja zemlja partner Njemačka u kojoj godišnje studira više od tisuću hrvatskih studenata. Njemačku koja je nasljedila lanjskog partnera Sloveniju. 

Posjetiteljima se obratio i zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak.

-Sajam stipendija je značajna manifestacija jer predstavljaju mjesto sastanka i razmjene iskustva svih relevantnih dionika na tom području. Smisao visokog obrazovanja nije samo stjecanje diplome kao papira već stvaranje kvalitetnog ljudskog kapitala sposobnog da bude pokretač gospodarstva, kazao je Šlezak.  

Izdvojeni članak

Posjetite štand Sveučilišta u Ljubljani na Sajmu stipendija

Izlagači sajam vide kao odličnu priliku za informiranje mladih

Svoj štand na ovogodišnjem Sajmu imala je i Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu, koju je 2007. osnovala Vlada Republike Hrvatske. Za ovu godinu planiraju raspisati natječaj za studente u nekoliko kategorija, od čega se najviše stipendija dodjeljuje studentima deficitarnih zanimanja. Na sajmu sudjeluju 8. godinu za redom.

– Sajam je odlično i vrlo informativno događanje za mlade. Na primjer, mi smo se ove godine našli u specifičnoj situaciji. Imamo novu domenu, novu web stranicu pa je ovo odlična prilika da s time upoznamo studente, jer nas mnogi od njih o tome pitaju. Ovo je odlično mjesto na kojemu možemo informirati studente i školarce o novostima u Zakladi, kazala nam je ravnateljica Zaklade.

Ove je godine, odnosno prošle akademske upravo ova Zaklada izazvala buru u javnosti kada je misteriozno nestala nakon što su joj proračunom dodijeljena sredstva od 4 milijuna kuna. Nakon što se odbor sastao i donio novi pravilnik, natječaj je raspisan na samom kraju akademske godine pa smo upitali ravnateljicu kada planiraju raspisati natječaj za ovu akademsku godinu.

– Nadamo se da će natječaj za ovu akademsku godinu biti raspisan do kraja ove kalendarske godine, kao što je to i bila praksa prethodnih godina. Kako se ne bi ponovila prošlogodišnja situacija, Pravilnik je već u pripremi, rekla nam je ravnateljica Zaklade.

Jovana Pejčić predstavljala je program Švicarske grupacije za obrazovanje (Swiss Education Group), koja ima čak 7.000 stipendista. Grupacija na sajmu sudjeluje po prvi puta i oduševljeni su posjećenošću studenata.

– Predstavljam švicarsku grupaciju za obrazovanje iz oblasti menadžmenta u gastronomiji, turizmu i ugostiteljstvu. Mi smo na ovom sajmu u Zagrebu po prvi puta i iskreno smo prijatno iznenađeni jer ima jako puno posetioca. Studenti su zaista zainteresovani i žele da saznaju više o mogućnostima u inozemstvu, kazala je Pejčić i dodala kako će svoj program u četvrtak predstavljati i u Rijeci gdje također očekuje dobar odaziv mladih.

Izdvojeni članak

Doznajemo kada će biti objavljen natječaj za državnu stipendiju!

Učenici i studenti dolazili samostalno informirati se o stranim i domaćim stipendijama

Sajam su posjetili brojni studenti i srednjoškolci. Neki od učenika u grupnoj su posjeti sa školom, a neki samostalno, baš kao i naš sugovornik Grga iz zagrebačke Turističke škole, kojemu je cilj upisati studij u inozemstvu.

– Zanimaju me stipendije vezane za zemlje poput Kanade i Francuske. Želio bih studirati vani. Sviđa mi se ovakav način izlaganja zato što tako mogu saznati više o tome i sve što me zanima pitati osobe koje iz prve ruke znaju sve o tome, rekao nam je Grga.

Ovaj srednjoškolac bio je na srednjoškolskoj razmjeni u Londonu, a sajam je posjetio i pred dvije godine, sve kako bi prikupio informacije potrebne za inozemni studij, budući da mu se ondje jako svidio individualni pristup nastavnika prema učenicima.

Lucija s FSB-a na Sajam se došla informirati jer bi se željela aplicirati za neku od stipendija koje se nude.

– Došla sam zato što se još nisam odlučila za neku stipendiju, a svakako želim aplicirati neku. Ovo mjesto je idealno za to, a ovdje sam prvi puta jer sam brucošica. Mislim da je organizacija Sajma odlična, jako mi se sviđa. Upravo sam se informirala na štandu NZPUSS-a, imaju super kategorije i mislim da bi pravo na ovu stipendiju mogla ostvariti, otkrila nam je Lucija.

Kako je izgledao ovogodišnji Sajam stipendija, pogledajte u fotogaleriji.