Pretraga

[FOTOGALERIJA] Umjetnici diljem svijeta reagirali na smrt sirijskog mališana

A- A+

Umjetnici diljem svijeta rade karikature preminulog Aylana Kurdia, trogodišnjaka iz sirijskog grada Kobanea koji je preminuo na obalama turskog grada Bodruma. Osim njega, utopili su mu se brat i majka, a otac se umjesto nastavka puta prema Kanadi odlučio vratiti u grad gdje će pokopati djecu, a planira tamo ostati do kraja života. Svjetska reakcija na njegovu smrt nije izostala, a umjetnici ga pokušavaju prikazati na način koji dolikuje djetetu od tri godine.

Kada se fotografija proširila medijima, podijelili smo je na našem Facebook pageu, a naišla je na djelomično nerazumijevanje ljudi koji bi radije okrenuli pogled na drugu stranu. Prenosimo objavu opet.

– Prema prvim informacijama na fotografiji je Aylan Kurdi, trogodišnjak iz Sirije. Dijelimo ovu uznemirujuću fotografiju s obala turskog Bodruma kako bi svi zastali i promislili o ratnoj krizi koja je zahvatila Siriju i okolne zemlje. Potrebna nam je smirenost i staloženost u pomaganju unesrećenima inače ćemo propustiti očuvati civilizacijske vrijednosti ljudskog roda koje smo dosegnuli. Ovaj dječak je imao vjeru da će kod nas biti bolje, ali nije to uspio doživjeti. Izazvao je naše emocije, a njegova smrt zahtjeva pitanja, makar ona bili teška za odgovoriti. Nisu to pitanja vezana samo uz prihvat i pomoć ljudima, nego i pitanja koja otkrivaju uzročnike rata u Siriji. Pitanja su to o našem sudjelovanju u ovome ratu čije odgovore mora dati Vlada Republike Hrvatske. Fotografiju objavljujemo jer je prošlo vrijeme licemjerstva i okretanja glave na drugu stranu. Želimo odgovore.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Prema prvim informacijama na fotografiji je Aylan Kurdi, trogodišnjak iz Sirije. Dijelimo ovu uznemirujuću fotografiju s…

Posted by srednja.hr on 2. rujan 2015