Pretraga

Gdje na maturalac: Pariz

A- A+

Cijeli treći razred većina maturanata razbija glavu o tome koju destinaciju odabrati za maturalno putovanje. Među popularnijim izborima nalazi se Pariz, koji naravno ne uključuje obilazak i razgledavanje samo glavnog francuskog grada. Evo što vas očekuje ako se odlučite za ovu destinaciju.

Ako ste se odlučili ili razmišljate o Parizu kao maturalnoj destinaciji, morate znati da će vam trebati mnogo novca, strpljivosti za čekanje u redu, ali i podosta energije ako želite doživjete pravi duh tog grada.

Provjerite lokaciju hotela prije puta

Na obali Seine, s više od dva milijuna stanovnika u užem centru i bezbroj mjesta koje treba posjetiti, ovaj grad rijetke je ostavio ravnodušnima. Zbog toga Francuzi kažu da Pariz ne doživljavaju kao dio Francuske, već samog za sebe, jer Pariz je ipak Pariz.

Ako putujete busom, pripremite se na sate i sate vožnje, a za spavanje u busu nije loše ponijeti pokrivač ili jastuk. Kad napokon dođete u Grad svjetlosti, lokacija hotela će vam mnogo značiti, osobito ako želite izaći van.

Zato pri biranju hotela pripazite da ne bude na najzabačenijoj lokaciji, jer ćete previše vremena izgubiti za prijevoz do prvog kluba koji vrijedi plaćanja ulaznice.

Redovi i gužve vrijedni živciranja

Vjerojatno vam uz Pariz na pamet prvo pada Mona Lisa i Eiffleov toranj. Što se tiče Mona Lise, pripremite se za umjetničko djelo manjeg formata nego što očekujete ispred kojeg je uvijek gužva, pa ćete se morati progurati da vidite najpoznatiji zagonetni smiješak.

Slična je situacija i s Eiffelovim tornjem, gdje je za prekrasan pogled potrebno više sati čekati u redu, stoga se oboružajte dobrom voljom i strpljenjem kako ne biste nervozni i umorni doživjeli Pariz iz visine.

Osim stare jezgre grada i vožnje Seinom, pitajte vodiča idete li u poslovni, moderni dio grada – La Défense. Potpuna suprotnost centru, to središte svih važnih tvrtki odiše modernom arhitekturom. Upravo ovaj obilazak upotpunit će vaš doživljaj grada kao kulturnog, ali i poslovnog središta.

Latinska četvrt idealna za dobar obrok

Nakon što se popnete na Eiffelov toranj, prošećete bar jednim dijelom Louvrea, vidite Elizejsku poljanu, fotografirate Moulin Rouge i još mnogo toga, sigurno ćete ogladniti. Tad će biti pravi trenutak za posjet Latinskoj četvrti. Odlični restorani s menijem od desetak eura isplate se i zagodni su za isprobavanja raznih specijaliteta.

Ako zaposlenici koji hvataju turiste za obrok baš ispred svog restorana čuju da pričate hrvatski, vrlo vjerojatno će vas pokušati namamiti da isprobate baš njihov meni, upoznajući se s vama kroz opaske Croatia? Prosinečki, Šuker yes yes! Come here to eat . No ne dajte se zavarati i prođite cijeli dio prije nego izaberete mjesto za odmor uz ručak.

Džeparenje je trend, pazite na novčanik

Uz svu zabavu, nemojte zaboraviti gdje držite putovnicu i novčanik, jer sitni lopovi odmah prepoznaju da ste turist i imaju već mnogo iskustva džeparenju.

Svejedno, ponesite dovoljno novca, jer u Parizu je sve skupo, a ako nećete htjeti portret na Montmartreu, lako ćete naći bezbroj drugih načina za potrošiti sav džeparac.