Pretraga

Cijene školskih izleta odletjele u nebo: Tri dana u Dalmaciji roditelji će platiti 295 eura

A- A+

Od prijevoza i goriva pa do smještaja i raznih aktivnosti na školskim izletima i putovanjima, sve je nakon korone i inflacije otišlo u nebo. Jednodnevni izleti se tako kreću oko 60 eura po učeniku, tri dana u Dalmaciji 295 eura, a maturalno putovanje u Španjolsku roditelji će platiti više od 1.000 eura. Najviše je teško onim roditeljima koji imaju više djece, još ako se poklopi da iste godine njih dvoje ide na maturalac, postavlja se pitanje – tko to može platiti? Direktorica turističke agencije specijalizirane za školski turizam objasnila je zašto je teško kreirati ponude za školska putovanja, a mnogi roditelji su rekli kako su u odnosu na prije osam godina cijene drastično skočile.

dalmacija obala

Foto: Unsplash

– Izlet na Plitvice 2016. je bio 120 kuna, danas je između 50 i 60, čak i do 70 eura, rekao je ravnatelj Osnovne škole Petra Preradovića u Zagrebu, Denis Žvorc za RTL Danas, prenosi net.hr.

Tema sve skupljih izleta i školskih putovanja postala je aktualna nakon što su se roditelji jedne osnovne škole u Zaprešiću požalili na cijenu od 540 eura za četiri dana škole u prirodi na Jadranu. Za maturalno putovanje u Španjolsku učenici pete gimnazije Vladimir Nazor u Splitu dobili su ponudu od 1.150 eura. Kako su roditelji diljem Hrvatske za RTL Danas komentirali, većina ljudi takav luksuz svojoj djeci nažalost ne može priuštiti.

– Idu sada na ekskurziju u 6. mjesec Zagreb i okolica, i bilo je ponuda od 390 do 420 eura, rekla je Olja Jukić iz Splita za RTL Danas.

I cijene ulaznica za muzeje, nacionalne parkove i slične atrakcije su narasle

Iz škola se žale kako je problem što se na javni poziv ne javlja dovoljan broj putničkih agencija pa najčešće ne bude dovoljno raznolikih ponuda koje bi cjenovno većini roditelja bile prihvatljivije pa su primorani birati između skupih i ekstremno skupih putovanja i izleta. Iz putničkih i turističkih agencija su za RTL Danas komentirali kako fiksne ponude ne postoje, nego sve ovisi o broju učenika, destinaciji, trajanju, uključenim sadržajima, vrsti smještaja i terminu.

– Autobusi od 59 ili 63 mjesta, ako ih nema na tržištu mi moramo za neku veću brojku uzimati po dva autobusa. Dva autobusa znače i dva vodiča, a broj djece može biti svega 58, izjavila je direktorica turističke agencije specijalizirane za školski turizam, Anamarija Lovrentjev za RTL Danas te je istaknula i kako su cijene ulaznica u nacionalne parkove, muzeje u druge atrakcije također porasle.

Izdvojeni članak
Vražji prolaz

Studenti turizma podijelili top neotkrivene destinacije za izlet koji si svi mogu priuštiti

Prosječna cijena jednodnevnog izleta 50 eura, rast cijena komentirao i ministar obrazovanja

Kako prenosi RTL Danas, prosječna cijena jednodnevnog izleta je 50 eura, a za duži boravak cijena raste do 100 eura po danu. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je za RTL Danas komentirao kako ministarstvo u tom pogledu ne može intervenirati.

– Ja bih preferirao te školske ekskurzije više u Hrvatskoj, u osnovnim školama uglavnom i jesu, ali i maturalna putovanja isto tako. Sigurno ima dijelova Hrvatske gdje se mogu zabaviti i uživati, rekao je Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja za RTL Danas.