Pretraga

Gotovo 9.000 učenika na sudoku prvenstvu: Najbolji će predstavljati svoje škole na državnoj razini

A- A+

Hrvatska Mensa i enigmatski klub Božidar Vranicki organiziraju treće Sudoku prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ovogodišnje prvenstvo privuklo je velik broj prijavljenih, s čak 8.687 učenika iz 459 škola. Natjecanje je najveće takve vrste na ovim prostorima, a podijeljeno je u tri uzrasne skupine: Bistrići, Kadeti i Juniori.

učenici na sudoku prvenstvu 2023.

Sudoku prvenstvo 2023. | izvor: Hrvatska Mensa

Natjecatelji će se suočiti s izazovima koje su pripremili članovi Hrvatske Mense, uključujući sudionike svjetskih natjecanja. Ovo treće po redu Sudoku prvenstvo započinje u petak, 27. listopada u matičnim školama za sve tri uzrasne skupine – Bistrići (od 1. do 4. razreda osnovne škole), Kadeti (viši razredi osnovne škole) te Juniori (srednjoškolci), a ove se godine prijavilo čak 8.687 učenika iz 459 škola. U u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, organizatori događaja su Hrvatska Mensa i enigmatski klub Božidar Vranicki.

Znatno povećanje broja prijavljenih učenika

Nakon toga slijede regionalna natjecanja 25. studenoga u četiri regije: u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Bistrići će svoje snage odmjeriti na završnom natjecanju, dok će najbolji sudionici iz ostalih uzrasnih skupina predstavljati svoje škole na državnom natjecanju 16. prosinca u Vodicama.

– Ove godine opet imamo znatno povećanje broja prijavljenih učenika u odnosu na prethodnu godinu, njih gotovo 9.000. Iznimno nas veseli što se hrvatski učenici iz osnovnih i srednjih škola uključuju u ovo natjecanje gdje na nešto drugačiji način mogu pokazati svoju vještinu rješavanja logičkih i problemskih zadataka, izjavila je Ana Lubura Zegnal, članica organizacijskog tima Hrvatske Mense.

Izdvojeni članak
ilustracija, probni ispit mature iz Matematike i kalkulator na radnom stolu

Hoće li u 2024. biti probne mature i Matematika se pisati na jednoj razini? Evo što kažu u NCVVO-u

Sudjelovanjem se mogu osvojiti brojne nagrade

Sudoku prvenstvo donosi brojne nagrade, uključujući medalje, diplome, knjige, društvene igre i besplatna MENSA testiranja, kako bi se potaknuo daljnji razvoj vještina koje doprinose osobnom i profesionalnom rastu učenika. Osim toga, Sudoku potiče razvoj kognitivnih procesa, razumijevanje, i pozitivan natjecateljski duh.

Sudoku je igra temeljena na logici koja potiče razvoj kritičkog razmišljanja i matematičkih kompetencija. Natjecanje ovakvog tipa uključuje različite zadatke, ovisno o dobi natjecatelja, a sve bez upotrebe kalkulatora ili mobitela, što dodatno razvija njihove računske sposobnosti.

Izdvojeni članak
učenik piše ispit

Mensa poziva učenike i studente na testiranje inteligencije: Ako riješite ove zadatke, razmislite o prijavi

Poticanje mladih da razvijaju svoje matematičke, logičke i enigmatske vještine

Osim Sudoku natjecanja, Hrvatska Mensa provodi niz testiranja inteligencije za pristupnike starije od 14 godina. Testovi su neverbalni i provode se pod nadzorom ovlaštenih psihologa. Također, udruga organizira i ELQ ligu, natjecanje i druženje ljubitelja enigmatike i logike u Splitu, Zagrebu i Rijeci, s nadom da će iznjedriti nove mlade logičare koji će promovirati Hrvatsku na svjetskim natjecanjima.

Ovim prvenstvom, Hrvatska Mensa i enigmatski klub Božidar Vranicki nastoje potaknuti mlade da razvijaju svoje matematičke, logičke i enigmatske vještine, čime doprinose ne samo svojem osobnom razvoju, već i budućnosti Hrvatske u svijetu inovacija i produktivnosti.